Япония не забранява употребата на микровълнови фурни

Катерина Василева, factcheck.bg 08 декември 2021 в 13:10 4915 2

„Японското правителство реши да изхвърли всички микровълнови фурни в страната преди края на тази година”, твърди Фейсбук публикация от 15 ноември, която се радва на голяма популярност. Причината за предполагаемата забрана е проучване на учени от Хирошима, според което микровълновите фурни са причинили по-голяма вреда за здравето на хората, отколкото атомните бомбардировки в края на Втората световна война. „Експерти” са установили радиация в храна, загрята в микровълнова фурна, поради което всички фабрики за производство на уредите се затварят, продължава текстът.

Същият текст, придружен от снимка на задраскана с червен кръст микровълнова фурна, е препубликуван в още няколко профила и Фейсбук групи през изминалите дни. Сред тях са групите „Да научим нещо, забавлявайки се” (с близо 8 000 членове), „Здравето е мой приятел” (с над 560 потребители) и „Станислав Тенев – официална страница” (с повече от 41 000 последователи). От изброените публикации постът набира сумарно още близо 900 споделяния.

Над 1 300 са споделянията на публикацията и във Фейсбук групата „Удоволствието от живота”, където едва в края на дългия текст се отбелязва, че новината е „фалшива”.

Това далеч не е първата „забрана” на микровълновите фурни

Както и в други случаи, и в този наблюдаваме как една и съща информация се „съживява” многократно през годините и получава нова популярност в социалните медии. Първата поява на конкретната „новина” в интернет е през март 2019 г., а два месеца по-късно твърдението за предстоящата забрана на микровълновите фурни в Япония е опровергано от сайта за проверка на фактите Snopes.

Оказва се, че сензацията е измислена от руския сатиричен сайт „Панорама”. Публикацията със заглавие „Япония окончателно се отказва от микровълновите фурни до 2020 г.”. се появява на 03.03.2019 г.

Текстът е идентичен с този от Фейсбук постовете по темата, които се разпространяват в момента. Има обаче и подробности, които в новата версия липсват: според „Панорама” след забраната на микровълновите фурни в Япония употребата им ще се наказва със затвор, а научен експеримент е показал, че дори и хлебарките умират в микровълнова фурна, включена на пълна мощност.

Тези колоритни елементи от оригиналния текст всъщност подсказват сатиричната му природа и може би биха подтикнали потребителите да се усъмнят в достоверността на „новината”.

В сайта „Панорама” ясно и неколкократно е посочено, че съдържанието на медията е изцяло сатирично. В края на всяка статия пише: „Всички текстове на този сайт са гротесктни пародии на реалността и не представляват истински новини.” Определението „сатирично издание” е част от самото лого на „Панорама”, а за всеки случай е публикувано и изрично предупреждение, което гласи: „Без изключение, всички материали на „Панорама” са сатира и измислица”.

Бърз преглед на актуалните текстове, публикувани в онлайн изданието, също затвърждава сатиричния му характер: „новините” от 26.11.2021 включват предстоящото унищожаване на Колизеума от властите в Рим, използването на товарни вагони за превоз на неваксинираните пътници в руската железница и др.

Въпреки всички предупреждения и очевидните сигнали за сатиричния характер на текста, историята за забраната на микровълновите фурни придобива огромна популярност. Според информация на сайта Snopes от май 2019 г. „новината” е преведена на поне три езика – английски, арабски и испански, а най-голяма популярност добива под формата на Фейсбук пост от 21.04.2019 г. в испаноезичната страница El Signo De Los Tiempos („Знакът на времето”), откъдето е споделена над 25 000 пъти.

Към настоящия момент цитираният от Snopes пост не съществува в социалната мрежа. Споменатата Фейсбук страница обаче продължава да споделя новини от типа на „Бил Гейтс разпръсква химикали в атмосферата с помощта на хиляди самолети”.

ПРОВЕРЕНО:

Твърдението, че Япония планира да забрани производството и употребата на микровълнови фурни, е невярно. Цитираната в популярния Фейсбук пост информация е изфабрикувана от сатиричен сайт през 2019 г. Впоследствие е публикувана и препубликувана многократно на различни езици и разпространявана в социалните мрежи.

  Катерина Василева 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12315

3

denislav

09.12 2021 в 01:42

- Бабо, днес се боцнах.
- КАКВО? С КОЯ ВАКСИНА?
- Не, бе бабо, с хероин.
- А бе, Пламене, изкара ми акъла!

1331

1

ваксиниран

08.12 2021 в 13:20

Ей така текат и антивакс тъпотиите в социалните клоаки. После не били овчари...