Ходовете на ИД увеличават бежанската вълна от Сирия

Завземането на ключова магистрала и засилването на влиянието на екстремистите може да удвои общия брой на бежанците до 8 млн., прогнозира Индипендънт

OFFNews Последна промяна на 06 септември 2015 в 17:20 3531 18

Силите на Ислямска държава (ИД) в Сирия заплашват да завземат път с критично значение, загубата на който може да отключи паника и масово изселване на милиони бежанци от правителствените територии, прогнозира британският "Индипендънт". Броят на вече избягалите е 4 милиона души.

Бойците на ИД в последно време са напреднали с повече от 35 километра по магистрала М5 - единственият голям път, който свързва територията в Дамаск, управлявана от правителството, със северната и западната част на страната.

Най-новата криза за правителството на президента Башар Асад започна, след като големият християнски град Ал Кариатайн, североизточно от Дамаск, беше превзет от групировката на 6 август. Оттогава ислямистите са напреднали на запад, пленявайки две села близо до магистралата М5. Сирийската армия досега се проваля в опитите да си възвърне града.

Четирите милиона сирийци, които вече са бежанци, идват основно от опозиционни или оспорвани райони, които системно са били бомбардирани от правителствената авиация и артилерия. Така те са станали необитаеми.

Все пак обаче 17-милионното мнозинство сирийци, което е останало в страната, живее в райони, контролирани от правителството. Тези райони обаче сега са заплашени от ИД. Хората са ужасени от мисълта, че градовете им могат да бъдат окупирани от групировката, заради нейната репутация, изградена чрез масови убийства, ритуални осакатявания и изнасилвания.

Половина от сирийското население вече се е разселило вътре из или извън страната, затова е трудно да се говори с точни цифри. Въпреки това сред тези, които са особено заплашени, са алауитите (2,6 милиона), шиитска секта, която подкрепя сирийскя елит от 1960-те години, и християните (2 милиона). Сред застрашените са още кюрдите (2,2 милиона) и друзите (650 хиляди), в допълнение с милионите сунити, свързани със сирийските правителство и армия. Евентуално принудително бягство на тези общности може бързо да удвои броя на бежанците на осем милиона.

Силите на правителството показват знаци на изтощение след 4 години война и напоследък понесоха серия поражения от Ислямска държава, която през май успя да превземе град Палмира. Много по-сериозно обаче ще е поражението над Башар Асад, ако екстремистите успеят да "прережат" магистрала М5, на която се гледа като на "гръбначния стълб на режима". Правителството никога не е губило контрола над нея.

Правителствата и хората в Европейския съюз (ЕС) трябваше да отделят огромно внимание над положението на бежанците през последните дни, поради снимките на удавеното 3-годишно сирийче на име Айлян Курди. Оскъдно внимание обаче се отделя на влошаващото се положение със сигурността на Сирия, което може да стане причина милиони нови емигранти да бягат за живота си, се казва в коментар на британското издание.

Върховният комисариат на ООН за бежанците казва, че Сирия е станала "най-големият източник на бежанци в света, изпреварвайки Афганистан, който беше на тази позиция повече от три десетилетия". Един на всеки четири нови бежанци е сириец. Коментирайки това масово изселване и вероятността то да бъде изострено, ако ИД завземе въпросната магистрала, информационната агенция IRIN, казва, че "мигранционната криза на Европа в момента всъщност представлява пристигането на сирийската криза на европейките брегове".

За съжаление, европейските надежди за край на бежанската криза не водят до усилия за прекратяване на войната в Сирия, която показва всички знаци, че се влошава. Силите на Башар Асад отслабват и той признава, че не му стигат войници. Териториите, които той е изгубил досега, обикновено са били окупирани от ИД, от ислямистката групировка Джабхат ан-Нусра (или фронт „Нусра“) или от коалицията от няколко ислямистки и салафистки групи на име "Ahrar al-Sham". И трите групировки споделят еднакво насилствени и нетолерантни идеологии.

Дори бивши застъпници на "умерените" сирийски бунтовници, се съгласяват, че днешната въоръжена опозиция е доминирана от крайни фундаменталисти. Тяхното доминиране прави невъзможно създаването на каквото и да било коалиционно правителство в Дамаск, което би било ключът за края на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2015 в 21:10

Това е лудост. Живи ще бъдем за да видим европейската ГЕЙСКА попитика. Най-правялно е.....КАЛАшНИКОВ. Да си седят в своите държави. Те не бягат от войната а искат преселение завинаги. Това е лудост. Те не искат и да работят. Кой ще ги храни?

07.09 2015 в 10:51

Ей няма ли вече да почне учебната година та наш Кънчо да се върне от село, че тези двамата идиоти не са забавни.

07.09 2015 в 04:16

Чубайс пред­ло­жил Рос­сии сдаться и войти в состав Укра­ины

06.09 2015 в 20:20Не бе,не комуникирайте с тия несретници.

Те сами осъзнават как все повече губят почва,изнервени са и не знаят как да оправдаят действията на господарите си,които се оказаха насочени към гейския съюз,който те уж поддържат.

От улица Козяк има само тишина;)

06.09 2015 в 20:15

Сраааам , срам ....
ИД били творение на Путин , това ли са опорните точки , ти ли си новото попълнение трол ?
И на теб ли трябва да вадя официални документи за финансирането на ислямистите от САЩ , Саудитите и Турция ?
Колко трябва да се повтаря , за да се разбере кой сътвори всичките тези главорези ?
Аве какви хора сте вие ве ?!?!??!?!?!

06.09 2015 в 20:10Соросоиди,колкото и да е странно,достъпа до информация и интернет в частност ви направиха изслючително лоша услуга.

Вече лесно лъсват всичките ви лъжи,манипулации,престъпленията на лицемерните ви ръководители,измислиците за демокрация.

Всичко при вас е фалш.Българите затова не ви понасят и на избори получавате 10 хиляди гласа,от които 2/3 от психари,които живеят във времено преди да ни се отворят очите.

06.09 2015 в 20:07

Тръгна Путин да спасвава Асад и нападна опозицията разбира се.
Как да нападне ИД като са негово творение да разбърка близкият изток и да вдигне цените на петрола.

06.09 2015 в 20:02


Ма защо Русия да се оправя бе тъпунгер,кой реши да сваля Асад?

Кой се взриви в Сопот с базука предназначена за ислямистите?

Тия нещастници усраха всичко,а сега като ги наводниха искат друг да умира за еврогейските и краварски интереси.

06.09 2015 в 19:58Ето,друг соросоид-поддръжник на ислямистите вече дава линкове за руски трупове:))))

Тежко му е.Това е човешки отпадък и кравешки анус.Не може да преживее че лайната,които забъркаха кравите ще бъдат оправени от руснаците.Но иначе се пише еврогей и милее за уж общото благо.

06.09 2015 в 19:56

Чакайте малко, къде спа Русия в последните 2 години? От две години в Сирия вилнеят някакви диваци, ако ще и от извънземните да са поддържани тия от ИД, Русия какво направи за това време, по какъв начин помогна на Сирия, за да се опази от тези диваци? По никакъв, защото тия са окупирали почти цяла Сирия вече. Какво да мислим, че САЩ са ги възпирали(не знайно как, все пак могъществото на американската армия е преувеличено) или, че Русия има интерес от случващото се?