Обвинените за камиона ковчег българи може почти да са убили 81 бежанци

OFFNews 04 септември 2015 в 20:41 5513 5

81 имигранти едва са успели да избегнат участта на откритите мъртви в камион край магистрала в Австрия 71 бежанци. Според австрийската полиция във втория случай също може да са замесени българите, обвинени за камиона ковчег.

Това, което е спасило натъпканите в камион 81 имигранти, е било, че са имали щанга тип „кози крак“, с помощта на която са успеят два пъти да разбият вратата отвътре по време на движение, за да влезе въздух в камиона.

Трафикантите пуснали имигрантите край австрийското градче Голс, едно от първите след унгарската граница.

Това се случило ден, след като край магистралата беше открит камиона ковчег.

Връзката са направили самите имигранти, които разпознали по снимките в медиите каналджиите, които ги закарали до Австрия.

И двата камиона са били собственост на един и същи българин. Той е и един от арестуваните за случая с откритите мъртви бежанци в изоставен камион. 

И в двата случая са използвани на практика един и същи вид хладилни камиони, закупени и регистрирани непосредствено преди пътуванията за Австрия.

По-рано днес стана ясно, че ДНК анализ е доказал, че арестуваните четирима българи и един афганистанец са свързани с трагедията с камиона ковчег.

„За един знаем, че е бил свързан с превоза, за останалите - че са директно ангажирани с конкретно този транспорт", обясни говорителка на австрийската прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews