Докторите отлетяха. 250 лекари избягаха от Русский мир с чартър за несъществуващ медицински конгрес

OFFNews 22 март 2023 в 17:29 57808 5

Снимка Настоящее время

Докторите отлетяха.

Само няколко дни след като през септември м. г. руският президент Владимир Путин обяви началото на „частична мобилизация“ в Русия, 250 лекари и техните семейства са напуснали Руский мир с чартърен полет, страхувайки се да не бъдат мобилизирани в руската армия за войната срещу Украйна, разкрива разследващият проект на „Настоящее время“ и „Радио Свобода“ – „Система“.

Почти като по Саврасов

Руският художник от XIX век Алексей Саврасов има една христоматийно известна картина „Гарваните долетяха“, на руски – „Грачи прилетели“. „Система“ използва играта на думи, за да покаже бягството на докторите в разследване със заглавие „Врачи улетели“ – „Лекарите отлетяха“. За впечатляващи неща от живота в руския език използват словосъчетанието "картина маслом" - "картина с маслени бои", перфектна работа. По изпълнения с адреналин сюжет едва ли ще бъде нарисувана картина, но вероятно някой ден ще бъде създаден филмов сценарий, а сега една по една започват да излизат подробности около мистериозното бягство от Русия, осъществено и финансирано с помощта на милиардер от богаташкия списък на „Forbes“.

На 27 септември от Москва за Астана, столицата на Казахстан, излита пътнически самолет, на чийто борд се намират 250 руски лекари. Медиците се опасяват, че започналата седмица по-рано мобилизация в Русия може да ги застигне и решават да се организират и да напуснат страната заедно. Рейсът е организиран от известен лекар, самите доктори събират по неколкостотин долара за наемането на чартърен самолет, но парите не са достатъчни, за да полетят.

Веднага след обявяването на мобилизацията цената на чартърите рязко скочила – от 5 милиона рубли на 13 милиона. Оказало се, че е събрана едва половината сума за наемане на аероплан Останалата половина я платил руски милиардер от списъка на „Forbes“, инвестиращ в сферата на цифровите технологии, разказва „Настоящее время“. Името на благодетеля не се съобщава, но е назовано пред авторите на разследването от трима пътници от самолета-беглец.

Цялата авантюра много приличала на „Философския параход“, събирателно име за около пет рейса с пасажерски кораби, с които през 1922 година от Петроград в полския днес Шчечин отплават 81 представители на опозиционната руска интелигенция, изгонени по инициатива на Ленин за борба с инакомислието. В това число и голям брой философи, откъдето идва и името на масовата емиграция. Тогава общо, ако се броят и членовете на семействата, от Русия бягат между 228 и 272 души.

Та по аналогия с „Философския параход“ лекарите наричат чартъра си „Медицинския самолет“. Първоначално самолетът трябвало да вземе курс към Ереван. На пътниците му били раздадени покани за несъществуващ конгрес по медицина и дори брандирани чанти, химикалки, бележници, издадени в чест на „конгреса“ и с негово лого в случай, че граничните власти започнат да задават много въпроси, или ако се усъмнят нещо.

Точно в деня на полета летището на Ереван „Звартноц“ отказва да приема чартърни рейсове. Налага се организаторите на „медицинския самолет“ да преместят и полета, и „конгреса“ от Армения в Казахстан. Полетът се състоял, а руските власти не се опитали да му попречат. От съпоставката на данните за общия брой на лекарите в Русия става ясно, че само в един полет от страната са излетели 0.1 процент от всички медици. А от февруари 2022 г. по данни на руските журналисти Русский мир е напуснат от 2% от общия брой лекари.

По закон руснаците, получили медицинско образование, подлежат на военна служба, независимо от пола. В резерва са зачислени и лекарките. Медиците получават военни книжки веднага след завършването на медицински колеж или университет.

Опит на разследващите за анализ на състоянието в руското здравеопазване откъм кадри и повишено търсене не е дал видими резултати за недостиг на лекари, но на 23 ноември м. г. във времето за парламентарен контрол в Държавната дума здравният министър на Русия признал, че на страната не й достигат лекари, особено терапевти, онколози и кардиолози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

5

Гражданин

24.03 2023 в 20:03

Руснаците са изобретателни, когото бягат, но не и когато трябва да променят нещо в държавата си.

8053

4

DARTH VADER

22.03 2023 в 20:40

Московските разузнавателни служби,могат да си направят харакири:)))
Немедленно!!!

-1100

3

qwertz

22.03 2023 в 19:08

"Русия признал, че на страната не й достигат лекари, особено терапевти, онколози и кардиолози."

Онколози въобще не им трябват на тези изпаднали ватници!

Борис Немцов (преди 8 години): В моя избирателен район онкологични пациенти се самоубиват поради липса на пари в бюджета за обезболяващи.

924

2

Diogen

22.03 2023 в 18:37

рашистката кочина се опразва. западните медии коментират, че заради войната в Украйна, Русия преживява най-голямата си емиграция от времето след октомврийската революция.

-2175

1

IvanGrozn

22.03 2023 в 17:59

За какво са им лекари на ръската сган??? Имат си ряпа, както каза л@йното Путин, друго не им трябва.