Да преминеш стената на Тръмп? Лесна работа, казват мексиканците

Йемели Ортега, Франс прес 13 март 2018 в 14:04 5116 2

Снимка Ройтерс

Преминаването на исканата от Доналд Тръмп бъдеща стена не е проблем, уверяват предизвикателно някои живеещи на границата мексиканци преди пристигането на президента на САЩ от другата страна на границата в Калифорния за оглед на прототипи на стената.

Обитателят на Белия дом, който нарече мексиканските мигранти "престъпници" и обеща изграждането на гранична стена, за която да плати Мексико, предизвика дипломатическа криза между двамата съседи и засегна гордостта на мексиканците.

Идването на Тръмп на границата се приема от мексиканците като нова провокация.

Президентът на САЩ ще разгледа осемте внушителни прототипа, които са издигнати в Отай Меса, в пустинен район на Сан Диего, срещу северния мексикански град Тихуана.

Тръмп идва да ни каже, че "ще направи каквото е казал за стената", казва Еладио Санчес, който от дете живее в беден прашен квартал на няколко метра от металната бариера.

"Първо сложиха металното ограждение, после мрежеста ограда с шипове, а сега тия нови стени, които мислят да строят. Всеки път добавят нови и все по-високи", оплаква се 30-годишният мексиканец гледайки прототипите от скромния си дом от сиви тухли.

Прототипите с височина 9 метра и напълно гладки стени са построени от шест различни фирми. Всеки от тях струва между 300 000 и 500 000 долара.

Очаква се избраният модел да бъде издигнат върху поне част от дългата 3200 км американско-мексиканска граница, която е една от най-прекосяваните в света.

Според Санчес, който е прекосявал незаконно границата, най-трудната за преминаване от бъдещите стени е тази с метално покритие по върха и шипове.

"И тя може да се премине, просто е малко по-трудно. Винаги се търси начин да се премине. От необходимост, а не защото на човек му се иска", оправдава се той.

За пристигането на Тръмп довечера защитниците на правата на мигрантите подготвят "мирна, но много твърда демонстрация" срещу Тръмп и стената му.

По някои оценки в САЩ живеят около 11 милиона незаконни мигранти, повечето мексиканци.

"Все повече мексиканци ще преминават", предупреждава Сержио Тамаи, основател на НПО "Ангели без граници".
Без значение дали през пустинята, през планините или с помощта на каналджии, "те винаги ще намират начин да преминават", продължава той.

"Тази воля да прекосят границата и да помогнат на семейството си е толкова силна, толкова мощна енергия", обяснява борбеният активист пред приюта "Хотел Мигранте", който е основал в Мексикали на границата със САЩ.

Този град е разделен от Калексико в САЩ с ръждясала метална стена, обсипана с разноцветни графити. Вижда се изображение на Богородицата от Гваделупа или хумористичният призив "Проникни ме".

Повече от година след встъпването в длъжност на Тръмп никой от двамата държавни глави не е направил официално посещение в страната на другия, за пръв път в съвременната история на САЩ и Мексико.

В телефонен разговор на 20 февруари мексиканският президент Енрике Пеня Нието категорично е потвърдил, че "никога няма да платим за стена по границата", разказа миналата седмица мексиканският външен министър Луис Видегарай.

"С Тръмп всичко е по-трудно, той е голям расист, не иска никого, експулсира много хора", казва 56-годишният Кармело Алфаро, който се е примирил да живее далеч от жена си и трите си деца, останали в Сан Франциско в Калифорния, където е работил като градинар повече от 15 години.

Седнал на дюшек на пода в приюта "Хотел Мигранте" Алфаро казва, че ще се върне "сам-самичък" в родното си място в западния щат Халиско. "Сега е толкова трудно да се пресече" границата, казва той.

Край оградата на къщата си Еладио Санчес се оплаква от бъдещата стена, от която няма да може да вижда планините в пустинята.

"Като не иска незаконно пребиваващи, да ни даде работна виза", казва той, визирайки Тръмп.

Превод: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови