Чернобаевка - селцето, заради което руската военна стратегия стана за смях

OFFNews 23 март 2022 в 19:11 51640 3

Преди двайсетина дни село Чернобаевка бе напълно неизвестно и за голямото мнозинство украинци. Днес обаче то е един от символите на украинската съпротива срещу руските нашественици. Вече го знаят не само всички украинци, но и милиони хора по света. Меметата в социалните мрежи са десетки. Чернобаевка вече е легенда!

Чернобаевка се намира в Белазьорския район на Херсонска област. В близост се простира международното летище на Херсон. В северните покрайнини е разположена крупна жп товарна гара по ключовото направление от Крим, през провлака Перекоп - оттам през Херсон, към Николаев и Одеса. В мирно време това направление беше основно за връзката между ключовите стопански и административни центрове на Украйна по крайбрежието на Азовско и на Черно море.

Чернобаевка, за която повечето хора в Украйна не бяха и подозирали, че я има на картата, се появи в интернет пространството на 27-и февруари. Поводът беше успешното отразяване на руски тактически вертолетен десант, който не успя да овладее летището на Херсон. В този бой бяха унищожени няколко руски бойни и транспортни вертолета.

Тази история се повтори на 7-и март, като унищожените вертолети вече бяха 30, но не при захода им за стоварване на руски десант, а на площадките им за базиране на земята. Тоест в условия, когато руската армия вече беше овладяла района. На земята бяха унищожени и десетки транспортни и няколко бойни машини. Унищожен с огъня на артилерията беше и склад с боеприпаси.

На 16-и март Чернобаевка пак влезе в новините. Стана известно за трети случай на унищожаване на бойни и транспортни вертолети на Русия, отново на площадките им. И именно това упорство на руското командване, предизвика „взрива” в интернет.

Последваха 4-ти, 5-и, 6-и ,7-и, а вчера 8-и случаи по същия сценарий и със същите резултати. Оказа се обаче, че в един от предишните епизоди е загинал командващия на 8-а руска армия, генерал-лейтенат Андрей Мордвичов.

Невероятно, но руското командване не прояви колебание и последната порция руски вертолети и въоръжена бойна техника и личен състав бяха подложени на унищожителни артилерийски и ракетни удари на 22-ми март.

Случаят достигна до самия президент Зеленски, който доста нескромно заяви:

„Украинската Чернобаевка ще влезе в историята на войните. Това е мястото, където руските военни и тяхното командване разкриха напълно себе си. Такива каквито те са в действителност – бездарни, способни единствено да гонят собствените си хора на заколение.” 

Растящата мистика и недоизказаност, какво всъщност се случва в Чернобаевка, наложи съветникът на президента на Украйна Алексей Арестович да даде допълнителни пояснения.

Според него, още от началото на нахлуването, руското командване е започнало да прехвърля и съсредоточава за решително настъпление на юг в Украйна огромна военна сила от полуостров Крим. Тези части трябвало да настъпят и овладеят Херсон, Николаев и Одеса. Това, което обаче руснаците не са отчели в пълна степен е, че проходимостта в този участък е крайно ограничена. И харесали Чернобаевка за мощно навлизане с вертолети.

Само че само на кино тези въздухоплавателни машини могат да кацат, където ти хрумне и да летят, където ти се иска. Нужно е топографско привързване на вертолетната площадка на местността, летищно осигуряване и т. н. Неща, които руснаците нямат, което обаче не им пречи с несломимо упорство се връщат в Чернобаевка. И да загубят десетки бойни машини и хеликоптери само в това селце.

Безизходицата на солдатите е пълна. Чернобаевка е практически основен пункт за снабдяване на цялата осма армия, която настъпва в южното направление към Николаев и Одеса. Затова руснаците са принудени отново да се връщат в новия Бермудски триъгълник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

4

хr4

25.03 2022 в 21:09

Руснаците имат една много характерна черта-прави им някакво извратено удоволствие всеки път да настъпват една и съща мотика и тя да ги млати по една и съща цицина.

9015

3

Konstantin Iliev

25.03 2022 в 16:53

След края на войната, Чернобаевка ще бъде официално преименувана от Зеленски на Русоебаевка.

3714

1

GB

23.03 2022 в 20:45

Браво! Така се защитава отечеството!

 
X

Да помогнем на украинските деца!