Аржентина започна масово да отказва безвизов престой на руснаци

OFFNews 02 април 2023 в 10:37 2584 2

Аржентина

Снимка Getty images

В Аржентина стана трудно да се намери оторизиран преводач и безплатен адвокат, който да изготви документите за удължаване на престоя.

Руски емигранти в Аржентина и дипломати твърдят, че руските граждани са започнали да получават масови откази за пребиваване в републиката без виза за повече от 90 дни в рамките на шест месеца. 

Според аржентинския канал в Телеграм "Аржентина на руски" след 23 февруари т.г. руските граждани, които са се опитали да удължат т.нар. си туристически престой, са получили отказ и официално са били уведомени за необходимостта да напуснат страната в срок от 15 дни.

Такова уведомление са получили бременна в 40-ата седмица и семейства, които вече са имали деца, получили гражданство. Има случаи, в които уведомлението е получил само един член на семейството - обикновено мъже. Известно е, че такива писма са получавали и студенти, които са започнали обучението си в Аржентина и са платили изцяло за него, съобщи Би Би Си. 

Ръководителят на консулския отдел на руското посолство в републиката Георгий Полин също говори за масовите откази за удължаване на безвизовия престой. Според него проблемът е още по-широк.

"Известна ни е все по-честата практика на Аржентинския миграционен съвет да издава отрицателни решения за удължаване на т.нар. туристически престой на новопристигнали руски граждани, да отказва да им издаде разрешения за пребиваване (и дори да анулира вече издадените) и да дава указания за възможно най-бързо напускане на страната под заплахата от започване на процедура по депортиране. Става дума за няколко десетки случая", казва той, цитиран от ТАСС.

"Аржентина на руски" не води списък на отказите, но според администратора на канала Егор Василков става дума за поне седем семейства.

Ситуацията се утежнява от факта, че уведомлението, че гражданинът трябва да напусне Аржентина, не трябва да се връчва лично.

"То може да бъде подхвърлено под вратата на апартамента, в който човекът вече не живее. Имаше и случай, в който домакин на Airbnb се обаждаше на хората и им казваше, че има такъв документ. И оттук заключавам, че обективно човек може да е в неведение за заповедта да напусне страната", каза Василков.

По думите му ситуацията с подновяването е започнала да се влошава през септември м.г. - тогава е била въведена предварителна регистрация за тази процедура, въпреки че преди това е било възможно документите да се подновяват "в същия ден".

Има ли визи?

От 2009 г. между Русия и Аржентина е в сила споразумение за безвизов престой, което позволява на руснаците да пребивават в републиката за не повече от 90 дни от всеки 180 дни (считано от датата на първото влизане). При това положение по подразбиране властите разглеждат статута им като туристически.

Както отбелязва Полин, молбите на руснаците в някои случаи се отхвърлят, като се посочва "необходимостта от предварително получаване на виза в аржентинското консулство".

"Подобен аргумент според нас има някои слабости. Първо, като се има предвид, че вътрешното аржентинско законодателство позволява промяна на миграционния статут след влизането (чужденците могат да влязат например като туристи, а след това да получат разрешение за пребиваване с цел обучение, работа, брак, раждане на дете и т.н.)", казва Полин (цитиран от РИА Новости).

Освен това аржентинските консулства в Русия в отговор на запитвания от руски граждани казват, че "имиграционната програма в Аржентина в момента е затворена", издават се само учебни и работни визи. По други причини се препоръчва да се влиза в Аржентина без виза и да се кандидатства в Националната дирекция по миграция.

Чакане на опашка за преводачи

Практиката за удължаване на туристическия престой в Аржентина се е променяла през годините - за руснаците това е 2022 г., което се е превърнало в норма, и вероятно по технически причини. Онези, които се опитваха да обработят документите, просто нямат време да го направят.

Според Егор Василков поради големия наплив от хора опашката пред официалните преводачи ("traductor público"), които имат изключителното право да превеждат документи за подаване, се проточва до май или дори до септември. В резултат на това много хора не са в състояние да спазят закона и да подадат своевременно заявление за разрешение за пребиваване - ето защо се опитват да удължат безвизовия си престой.

Въпреки трудната икономическа ситуация в Аржентина, страната се превърна в популярна дестинация за миграция от Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г.

Трудно е да се каже колко точно руснаци са се преместили в републиката. По всяка вероятност става дума за поне няколко хиляди.

Както съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на аржентинското Министерство на имиграцията, от началото на 2022 г. до март 2023 г. в Аржентина са влезли повече от 22 000 руснаци, но 60% от тях са напуснали страната.

Аржентина е и една от най-популярните дестинации за "майчин" туризъм. Това е пътуване с цел раждане на дете в страната, която предоставя гражданство по рождение. Родителите на такова дете в Аржентина имат възможност да получат разрешение за пребиваване и да кандидатстват за гражданство по опростена процедура.

Явлението е толкова широко разпространено, че привлича вниманието на властите. Министерството на правосъдието и правата на човека на Аржентина разследва дали масовото пристигане на бременни от Русия не прикрива престъпни мрежи. В резултат на това през февруари около десетина рускини бяха задържани за разпит на летището в Буенос Айрес.

В средата на февруари Аржентинската агенция по миграцията съобщи, че през 2022 г. в страната са влезли 10 700 рускини, а 6400 от тях са я напуснали.

Съществува ли официална забрана?

Очевидно няма официално публикувана забрана за руските граждани да удължават безвизовия си престой или да оформят по друг начин престоя си в Аржентина.

През февруари, коментирайки ситуацията около задържаните на летището в Буенос Айрес рускини, ръководителят на Националната дирекция по миграцията Флоренсия Кариняно заяви:

"Да дойдеш (в Аржентина), за да имаш дете, не е престъпление, ако го направиш с виза и в съответствие със задължителните разпоредби. Проблемът, който виждаме при тези хора, е, че те идват, раждат деца, регистрират ги като аржентинци (...), напускат Аржентина и никога не се връщат.

По-късно в изявление за пресата ръководителят на агенцията заяви, че аржентинските власти ще анулират удължаването на визите и разрешенията за пребиваване на тези, които са ги поискали и след това са напуснали страната. Не стана ясно обаче дали става въпрос само за руснаци.

Едно от събитията, които могат да бъдат свързани с по-строгата миграционна политика, е задържането през декември 2022 г. в Словения на съпружеска двойка, заподозряна, че работи за руската Служба за външно разузнаване под прикритието на аржентински граждани. Според портала Infobae двойката е получила аржентинско гражданство, след като е имала деца там, което им позволява да пътуват свободно и в Шенгенското пространство.

Има ли изход от ситуацията?

Някои мигранти обсъждат в чатовете възможността да останат нелегално в Аржентина, след като удължаването на престоя им е бил отказан. Освен че нарушава закона, този вариант има и друг недостатък: той прави невъзможно по-нататъшното легализиране в страната.

Основният съвет, който се дава при отказ както в чатовете, така и в руското посолство, е хората да обжалват.

Според Георгий Полин адвокатската кантора, към която посолството се е обърнало за информация, е потвърдила, че без обжалване руснаците, на които е отказано, могат да бъдат експулсирани от Аржентина. "Обжалването на решението вече дава възможност за законно пребиваване в Аржентина поне до разглеждането на жалбата", казват юристите. Според техните оценки това може да отнеме от 2 до 4 г.

Според Егор Василков има вариации в цената на адвокатите, които могат да подадат такава жалба. Например, съществува комисия, която осигурява безплатни адвокати за бедните. Но за целта трябва да се докаже, че доходът на клиента е по-малък от 400 долара на месец. Услугите на частните адвокати могат да струват между 500 и 5000 долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

02.04 2023 в 19:12

Нещо стават непопулярни руснаците, защо и кой е виновен? Интересува ли го имиджа на Русия Путин?

Силовак зорлям да ти навре гражданите си дали работи?

345

1

Джендо Джедев

02.04 2023 в 10:54

Голямата им грешка е че изобщо пускат руснаци в страната си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!