Арестуван е бившият командир на 58-а руска армия

OFFNews 21 май 2024 в 16:54 6991 0

Попов

Снимка MIL.RU

Генерал-майор Иван Попов

Бившият командир на 58-а руска армия генерал-майор Иван Попов е бил арестуван по подозрение в измама в особено големи размери, съобщават медиите, цитирани от Би Би Си. Миналото лято Попов заяви, че е бил уволнен от "висши командири", без да ги назовава поименно, и говори за проблемите на армията във войната в Украйна.

Какво се съобщава

"Бившият командир на 58-а гвардейска общоруска армия Иван Иванович Попов е арестуван по подозрение в измама", съобщи анонимен източник за ТАСС.

Според него искането за задържане на генерала под стража е било разгледано от 235-ия гарнизонен военен съд.

По-рано провоенни канали в Телеграм съобщиха за образуването на наказателно дело срещу бившия командир на 58-а армия.

Каналът "Двама майори" твърди, че делото по част 4, чл. 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация (измама, извършена от организирана престъпна група или в особено големи размери) е образувано на 17 май от Следствения комитет на Руската федерация въз основа на материали на ФСБ. Според версията на канала делото е било срещу заместник на бившия командващ армията, "но сега ключовата фигура е Попов".

През юли миналата година командирът на 58-а армия заяви, че е бил уволнен от "висши командири". Блогърите на "Провосток" писаха, че оставката е дошла след доклад до шефа на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Обръщението на генерал-майор Попов, в което той говори за проблемите на руската армия, бе публикувано от депутата от Думата Андрей Гурулев.

Ако информацията за ареста на Попов се потвърди, това ще е третото значимо наказателно дело срещу високопоставен военен.

На 24 април Басманният съд в Москва арестува за два месеца зам.-министъра на отбраната Тимур Иванов. Според следствието той е получил подкуп в особено големи размери "под формата на предоставяне на услуги от имуществен характер в хода на възлагане и подизпълнение на работи за нуждите на Министерството на отбраната".

Размерът на подкупа, който се приписва на Иванов, е около 1 млрд. рубли. Отстраненият зам.-министър и другите обвиняеми по делото му не признават вината си.

На 14 май се разбра за ареста на Юрий Кузнецов, началник на отдел "Личен състав" в руското министерство на отбраната, също по дело за вземане на подкуп в особено големи размери. Според Следственият комитет на руското министерство на отбраната Кузнецов е заподозрян, че докато е оглавявал 8-о управление на руския Генерален щаб през 2021-2023 г., е получил подкуп от търговци "за извършване на определени действия в тяхна полза".

Сергей Шойгу, който доскоро изпълняваше длъжността министър на отбраната, не е коментирал арестите. След встъпването в длъжност на руския президент той стана секретар на Съвета за сигурност на Русия, а Андрей Белоусов бе назначен за министър на отбраната.

Кое направи генерал Попов известен

Генерал Попов става широко известен през лятото на 2023 г., когато е отстранен от поста командир на 58-а армия. В триминутното аудиопослание Попов се обръща към военните, наричайки ги "моите гладиатори", а себе си - "Спартак".

Твърди се, че по време на подаването на оставката си генералът е бил изключително популярен сред войниците, а 58-а армия, която е командвал по това време, се е намирала в отбрана в района на Работино. Там ВСУ предприемат контраофанзива, неприключила и досега.

Демаршът на Попов дойде малко след бунта на Евгений Пригожин, който открито влезе в конфликт с министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Затова много коментатори видяха в уволнението на Попов продължение на линията на разправа с твърде популярни и независими командири.

След оставката си бившият командир бе изпратен да продължи службата си в Сирия, където още се намира контингент от над 5000 руски войници.

Ако се съди по съобщенията за ареста му обаче, демаршът на бившия командир може и да не е бил простен, макар че за образуването на наказателно дело бе необходима почти година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Радане, как го издържа Волгин?