Зарков: Промените в закона срещу домашното насилие са прибързани и объркани

OFFNews 08 август 2023 в 10:15 1379 0

Крум Зарков, Галина Захарова

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Крум Зарков, Галина Захарова

Според бившия правосъден министър Крум Зарков промените в Закона за защита от домашното насилие са извършени твърде прибързано и объркано, а зададеният 60-дневен срок, за да се определи една връзка като "интимна", е излишен. Зарков заяви, че президентът Румен Радев ще реши дали да наложи вето.

Вчера на извънредно заседание депутатите приеха нормативни промени в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, с които увеличиха наказанията за лека и средна телесна повреда и беше въведено понятието "интимна връзка", с което в обхвата на закона вече попадат и насилници, които не са женени или не живеят с жертвите си на семейни начала и в едно и също жилище.

"Парламентаризмът е най-сложната система за управление, но по правило - всичко спешно излиза грешно. Важното е да има система, която да предотвратява насилието и да наказва насилниците, да заработи цяла система от органи, за да не се стига да тежки последици", коментира Крум Зарков тази сутрин пред bTV.

По думите му депутатите се опитват да задушат народния гняв и няма връзка между извършеното престъпление и размера на наказанието. Той каза, че превенцията е в неизбежността на наказанието и че е важно как се работи с насилника в затвора.

До 15-дневен срок приетите промени трябва да са в президентството и президента ще реши дали да наложи вето, уточни бившият правосъден министър, който сега е правен съветник на Румен Радев.

Зарков заяви, че през май месец е имало сериозен пробив с приемане на механизма за разследване на главния прокурор по пътя за съдебната реформа. По думите му обаче сега този механизъм е блокиран и не функционира. 

За предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) националният празник да се премести от 3 март на 24 май Зарков коментира, че не вижда защо изобщо се поставя въпросът:

"Къде в досегашната дискусия се чу за националния празник, за служебните правителства, за броя регулатори? Натрупването на всякакви такива ненужни в момента дебати само вреди на цялостния процес по съдебната реформа."

Според него президентът нищо няма да загуби от  премахването на служебните правителства, което искат от ПП-ДБ, а ще загубят българските граждани, защото по време на служебните кабинети могат спокойно да се организират предизборни кампании:

"Всички мандати на служебните кабинети на Радев бяха успешни. Сега се правят всевъзможни ексцентрични опити без да има причина, дали говорим за закона за домашно насилие, НК или Конституцията - трябва да имате ясна идея какво и защо искате да направите. Ако не знаете и действате конюнктурно, за да навредите на някого - тези, на които ще навредите, са най-невинните - хората."

Правният съветник на Радев посочи, че през последните 30 години само четири правителства са изкарали пълния си мандат и че в такива моменти винаги се е разчитало на президентската институция, за да се мине през този период.

Той напомни, че всички тези промени в Конституцията са се появили в рамките на седмица и рискуват да доведат до ситуация, ако се стигне до предначертаната политическа криза - да няма възможност за реакция.

По думите му Конституцията трябва да балансира властите, а не да дава превес на една или друга. На въпрос за обвиненията на премиера Николай Денков, че неговото правителство е трябвало да "гаси пожари" заради действията на последното служебно, Зарков коментира:

"Хвърлянето на обвинение към предишните не е ново - управлява ни кабинет, който събира в себе си партиите, които управляваха през последните 15 години. Нормално е да обвиняват служебния кабинет. Мислят, че колегите ми трябва да се гордеят с това, което направиха по своята компетентност."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки