Второто четене на Закона за домашното насилие започна със скандал

Кристина Минчева 07 август 2023 в 14:12 1757 0

Депутатите в пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Извънредно заседание на Народното събрание

Обсъждането на промените в Закона за защита от домашно насилие на второ четене в парламента започнаха със скандал. От опозицията поискаха 21 дни, за да се внесат предложенията между двете четения. На първо четене промените бяха приети по-рано днес, на извънредното пленарно заседание, което прекъсна ваканцията на депутатите заради бруталния случая в нарязаното с макетно ножче момиче.

Приетото предложение на Надежда Йорданова промените в Закона за защита от домашно насилие да бъдат гласувани и на второ четене в рамките на същото заседание предизвика остра реакция от БСП и "Възраждане", според които действията на мнозинството погазват Конституцията.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин обяви действията на управляващите за безобразни и каза, че "подобен абсурд" Народното събрание не било виждало от учредяването си.

„Не мога да разбера как може да стигате до такава низост“, каза той.

Левицата критикува взетото решение, защото според правилника на парламента законопроект може да се гласува на две четения наведнъж само когато в текстовете няма предложени корекции.

В началото на заседанието Надежда Йорданова обяви, че ще предложи поправка на дефиницията за "интимна връзка", но по думите й това е техническа корекция. Към дефиницията ще бъде записано, че при интимната връзка отношенията са от поне 60 дни.

Заради нажежаване на обстановката Кристиан Вигенин поиска почивка, по време на която да се свика парламентарната комисия и след това текстовете да бъдат разгледани.

След като депутатите се върнаха в зала, Георги Свиленски от БСП обвини Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), председателстващ заседанието, в нарушаване на Конституцията и поиска председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) да води заседанието, след като тя вече "няма това морално право". След като Росица Кирова обясни, че Росен Желязков е възпрепятстван, Свиленски отново поиска почивка. 

След почивката Георги Свиленски поиска прекратяване на гледането на второто четене на законопроекта за промени в ЗЗДН и преминаване към следваща точка от програмата. Предложението не беше прието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!