На второ четене: Интимната връзка е включена в ЗЗДН с уточнението, че е между мъж и жена

Кристина Минчева 07 август 2023 в 17:31 2229 4

Гласуване

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Гласуване промени в ЗЗДН на второ четене

Депутатите приеха на второ четене "интимната връзка" да бъде включена в Закона за защита от домашното насилие и записаха, че това са отношения между две лица, които са мъж и жена. Това реши парламентът след повече от 6 часа дебати. Законопроектът за промени в Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН) беше гледан в един ден на две четения, което предизвика широки дебати.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ представи редакционните предложения в ЗЗДН. Според тях интимна връзка е "съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон". Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни.

Дебатите по темата преминаха в лансиране на тезите на БСП, "Възраждане" и ИТН, че текстовете целят узаконовяване на еднополовите отношения. Предложението в дефиницията за интимна връзка да бъде уточнено, че е между физически лица мъж и жена, дойде от БСП, като първоначално то не беше одобрено, но след като Иван Иванов от левицата поиска прегласуване, идеята беше подкрепена от мнозинството, а БСП ръкопляскаха.

Георги Свиленски от БСП упрекна управляващите, като каза, че промените не са редакционни, а изготвят напълно нов закон.

„Вие ще подкрепите ли, ако БСП направи такова предложение, да бъде включено „между две лица от мъжки и женски пол“, за да стане ясно за какво се борите- това няма нищо общо със случая от Стара Загора, нито с жертвите на домашно насилие“, каза Свиленски, като добави, че е ясна същността на законопроекта, но ако в понятието "интимна връзка" бъде записано, че става въпрос за мъж и жена, БСП ще подкрепят предложението.

"Президентът ще наложи вето, КС ще го отмени, но този позор ще остане в историята на това Народно събрание", съобщи Свиленски.

Манол Пейков от ПП-ДБ отговори на Свиленски, че логиката трябва да е точно обратната.

"При положение, че няма реални бракове, тези хора не са защитени от закона. Тези хора реално съществуват. Това прави закона по-хуманен", опонира Пейков.

Мая Димитрова от БСП пък попита Надежда Йорданова защо не включат и предложението на ВКС в закона да попадат и хората, които са в кризисните центрове, центровете за лечение на зависимости.

„Съществува огромна група от лица, които трябва да бъдат защитени от закона. Защо решихте само лица в интимна връзка да влязат в законопроекта“, попита Мая Димитрова. 

В реплика Надежда Йорданова обясни, че от ВКС са предлагали "фактическо съпружеско съжителство" да се промени на "фактическо съжителство", което да обхване и другите случаи, но въпросът за толкова широк обхват не е обсъждан, докато въпросът за интимните партньори не е нов.

Според Андрей Чорбанов от ИТН неяснотите все пак остават много и не се разбира от кога се броят 60-те дни, нито какво представлява контакта. 

"Да не се окаже, че всички ние сме в едни интимни връзки, без да знаем. Най-големия дефицит на предложенията е липсата на превантивност. В най-добрия случай ще накаже насилника. До 60-ия ден може да се случат много неща, включително човек да загуби живота си", коментира Чорбанов, като попита дали дигитално сексуалната връзка се брои за контакт.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи закона като "мъртъв", защото жертвата не може да получи защита, ако не докаже, че е била в интимна връзка. 

"Предложението за "интимна връзка", е несправедливо, защото пострадалият до 59-ия ден не може да потърси защита. Този текст е неприложим от доказателствена гледна точка, това както се го написали, няма как да бъде доказано", заяви Нинова, като добави, че законът е и "корупционен", защото е неясен, а това ще отвори врата за корупцията. 

"Всеки може да го прилага, както иска - съдии, прокурори, полицаи. От парламентарната група на БСП ще внесем жалба до Конституционния съд за отмяна на тези текстове", каза още Нинова.

Калина Константинова от ПП-ДБ защити законопроекта с думите, че понятието "интимна връзка" е международно правно задължение, включително по дела, заведени от жертви на домашно насилие. Тя цитира делото "А.Е. срещу България", по което страната ни е осъдена да заплати 10 000 евро. В него се говори за интимна връзка. 

"Нашата работа е да направим така, че страхът да се пренесе от жертвата към насилника. Нека той се страхува от органите на реда, от това да влезе в регистър на насилници, нека той се страхува да посегне", заяви още Константинова.

Любен Дилов- син призова опозицията да прочетете  Истанбулска конвенция, за да види, че "нищо драматично няма в нея" и предложи промяна в закона - да се запише интимни или сексуални отношения, а според Станислав Богдански от ИТН законът бил само за хомосексуалните двойки. Той уточни, че няма нищо против хомосексуалистите, но другите хора оставали незащитени от закона. 

Предложенията за промените в ЗЗДН бяха провокирани от бруталния случай на насилие в Стара Загора.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

07.08 2023 в 19:11

И значи кво, до 59-тия ден може да я биеш като маче у дирек, ама след това не.
Чудно ми е тези депутати имат ли връзка между главния и гръбначния мозък.

22548

3

dolivo

07.08 2023 в 18:05

Сигурно и мъж само може жена да бие, така да заковем още по точно дефиницията.

22548

2

dolivo

07.08 2023 в 18:03

Абсолютна българска простотия

Пак се изродиха нещата

Нека гейовете ядат бой, един вид е становището

17439

1

мнение от IP

07.08 2023 в 18:00

Дебатът беше показно, на това колко много простаци и такива, които си мислят, че ще спечелят избиратели с хомофобските си изказвания има в парламента. Всички простаци намериха трибуна за плоските си шегички на тема какво е интимна връзка. Аз някак си не искам да плащаме за тази еманация на простащина и глупост.

 
X

Да помогнем на украинските деца!