Промени в НК на първо четене: От 3 месеца до 2 години затвор за лека телесна повреда

Кристина Минчева 07 август 2023 в 18:57 1867 0

Депутатите в пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Гласуване промени в Наказателния кодекс

Депутатите приеха два законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК) на първо четене, с които се въвеждат завишени санкции за телесна повреда. Единият законопроект е на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, а другият на "Възраждане", който беше внесен на 01.08.2023 г., и одобрен на първо четене от правна комисия. Промените бяха внесени след случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора. 

Законопроектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда увеличаване на наказанията за причинителите на телесна повреда на до 8 години (в момента се предвижда наказание до 6 г. - б.а.). При наказанията за лека телесна повреда с последствия за здравето отпада възможността за пробация и остава само затвор до две години. Ако няма последствия за здравето, се предлага паричното наказание да се увеличи на между 500 и 1000 лева (сега е от 100 до 300 лева - б.а.)

В проектозакона на „Възраждане“ се предвижда да се въведе минимален праг на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на лека телесна повреда от три месеца. Вносителят предлага да не отпада пробацията за причиняване на лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето и в определението за престъпление, извършено „в условията на домашно насилие“ да се предвиди то да е извършено поне веднъж, преди повдигането на обвинението.

Мая Димитрова от БСП  обяви, че ще подкрепят и двата законопроекта, но ако искаме да има превенция, тя трябва да започне от най-ранна детска възраст. Георги Гьоков пък коментира, че случаят в Стара Загора с 18-годишното момиче е ярка проява на проблемите в съдебната система.

"Не може да се отрече, че ГЕРБ-СДС,ПП-ДБ и ДПС реагираха светкавично на обществените очаквания, но предложенията са им неадекватни", посочи още той, като добави, че увеличаването на наказанието не е средство за превенция. 

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ също коментира темата и заяви, че нищо няма да се промени с увеличаване на наказанията, тъй като проблемът не е в размера им, а в прилагането на закона. 

"Не само че няма да бъде от голяма полза тази промяна, а напротив - това предложение, което днес ще гласуваме, очевидно на две четения, няма да промени абсолютно нищо", каза още той.

Законопроектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС получи единодушна подкрепа от 178 гласа, а за втория - на „Възраждане“, „за" бяха 101 депутати, "против" - 75 и двама се въздържаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки