Заради предателите около нея Нинова е подала оставката на цялото Изпълнително бюро

Според Георги Свиленски някои от зам.-председателите заговорничат срещу доскорошния лидер

Даниела Добрева 15 юни 2024 в 10:14 3601 4

Георги Свиленски

Снимка БГНЕС

Георги Свиленски

След своята вчера в 17 часа лидерът на БСП Корнелия Нинова е подала оставката и на цялото Изпълнително бюро на партията, съобщи членът на Националния съвет на столетницата Георги Свиленски пред БНТ. От думите му се разбира, че реакцията е следствие от предателите, които искат да отворят портите на столетницата и го правят под външен натиск.

"Корнелия Нинова вчера подаде оставката на цялото Изпълнително бюро, защото първоначално тя пое отговорност, защото смяташе, че има хора до нея, които да продължат, преведат партията през този тежък момент. Вчера в 17:00 часа подаде оставка на цялото Изпълнително бюро и днес вече всичките тези заместник-председатели и членове на Изпълнителното бюро, вече са в оставка. Т.е. предстоят нови процеси в партията, които трябва да изчистят още повече", обясни Свиленски.

Днес в централата на "Позитано" 20 се провежда заседание на НС за излъчването на временен лидер до провеждането на пряк избор. 

"Нека уточним първо какво се случва. Спомняте си само преди няколко дни, или 24 часа преди изборите, десетима младежи от младежкото обединение поискаха оставката (на Нинова - бел. ред.), поискаха извънреден пленум, свикване на конгрес, на който да бъде отменен прекият избор, назначаване на служебен лидер, т.е. това се случи 24 часа преди да бъдат известни резултатите и част от ръководството се уплашиха от това действие вероятно, защото Корнелия Нинова ясно заяви своята оставка. Тя пое отговорността за катастрофалната загуба на резултата, както, между другото, беше и очаквано от всички, тъй като при такъв резултат няма как да продължиш да изпълняваш функциите, когато не си постигнал резултат", допълни Свиленски.

По думите му Нинова е върнала на "уважаемите другари правото да си изберете лидер". Част пък от ИБ, тримата зам.-председатели без Ирена Анастасова, са се присъединили към онези, настояли за извънреден пленум.

"Това са хората, които бяха най-близко до Нинова и нямаха морала, честта да седнат очи в очи с нея и да да изговорят всичките тези проблеми. А вчера, доколкото разбирам, са се събрали. Взели са решение да се присъединят към подписката на тези 63-ма или 64-ма души, които искат пленум и свикват пленум без материали, без документи, без анализи. Нали смисълът на пленума е да направи това, за което ще ме питате. Защо се стигна дотук?", възмути се Свиленски.

И допълни, че това се прави с анализи и резултати. По думите му това означава, че върху партията се оказва натиск.

"Това, което Нинова успя за тези 8 г. да устои, да удържи, само 24 часа след подаване на нейната оставка... Оказа се, че доста хора искат да отворят портата. Тя каза "портата ще бъде отворена отвътре". Но се оказа, че има доста мераклии отвътре, които искат да отворят портата", изтъкна той.

Георги Свиленски отказа да назове въпросните предатели, за да "не става поредният политик от БСП, който говори срещу партията си". Но бе категоричен, че тези хора нямат морала да управляват партията.

"Имаме информация, че някои от зам.-председателите на партията в оставка провеждат срещи, въпреки че не им е даден мандат за това", каза още Свиленски.

Докато някой е член на ПГ на БСП и изпълнява решенията на партията, той няма да бъде изключен от групата, допълни той.

Според него анализът на лошите резултати, който ясно показва, че има проблем, не може да бъде направен за няколко дни.

"Някои хора просто избързаха. Те не можаха да преспят 24 часа с мисълта, че Нинова е подала оставка и столът на Нинова е свободен и се втурнаха всички някой да не изпревари другия. Знаете, когато корабът тръгне в някаква посока, кои бягат първи. Само че като избягат първи, няма къде да се хванат, защото в открито море няма други кораби. Ето това ще се случи с поредните бегълци", прогнозира Свиленски.

По думите му корабът не потъва, само "не е в кондиция".

"Днес ще ги видите. Аз се чудя обаче... В неделя бяха покрай Нинова и нищо не й казаха. Не казаха: "Г-жо Нинова, сгрешихте тука. Не правете тази грешка. Цял ден стояха и изведнъж във вторник...".

Свиленски каза, че политическият съвет на коалицията е сформиран на база договора, с който участват на изборите.

"То е между политическа партия "Екогласност", "Тракийци" и БСП. Вчера имаше заседание на този политически съвет. По договор те предлагат ръководството на парламентарната група, не на партията. Тъй като сме парламентарна коалиция на "БСП за България", уточни Свиленски.

От тях идвало предложението за председател да бъде посочен самият Георги Свиленски, а за зам.-председатели Христо Проданов и Иван Ченчев. А пленумът бил "заложен като превратаджийски".

"Мисля, че така беше заложен. С такова намерение беше свикан. Как ще завърши - не мога да кажа", отбеляза Свиленски.

От думите му се разбра още, че той самият няма да участва в заседанието на пленума на БСП, но организираният хаос е, за да бъде пробита БСП и да се намерят онези, които да отворят портите.

Думите му са препратка към казаното от Корнелия Нинова, която първа заговори за предателите, които искат да направят достъпна крепостта на столетницата. А казаното от Атанас Зафиров ден след оставката на лидера, че БСП може да подкрепи правителство, ако Бойко Борисов не е премиер, е взривило държавата.

"Факт е, че от тогава ние даваме отговор на въпроса колко от нашите депутати ще подкрепят ГЕРБ. Ако има предатели - ще подкрепят ГЕРБ", коментира Георги Свиленски.

Той бе категоричен, че БСП няма място в такова управление, защото ще изневери на избирателите си.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -2474

    4

    Владè

    15.06 2024 в 14:36

    Ха ха ха, истонатс е една. При другарчетата от 1917 та до преди и сега е важно кой как ще се дореди да гепи нещо . Тъй и в бьесипьетъ. За 20 кинта се лъжат и увъртат, за фирмена поръчка за готови и да скроят уйдурма с премахване, за пред упщисфоту са заидностъ, а помеждуси се ядат като бесни псета. И като гибердяса някой стар партиец дето държи ямата , младежчетата се радват като тотомилионери. Сиреч, че захлебиме . Това е комунизъм и руско слугуване.

    50

    3

    Far Rider

    15.06 2024 в 13:11

    Кой ги пише тези статии? В първото изречени липсва въобще смисъл. Що за начин да се ползва глаголът "изговарям"??! Що за чалга-език? Къде е истинският БЪЛГАРСКИ език?

    22553

    2

    dolivo

    15.06 2024 в 11:25

    детска градина с пенсионерски нюанси.

    няма един възрастен, да каже айде, време е.

    страхливи подлеци играещи жертви.

    300

    1

    демотиватор

    15.06 2024 в 10:46

    По времето на байтошовците у БКП постоянно имаше "чистки": гонеха се "опортюнисти", "предатели", "ревизионисти", "врагове с партиен билет", имаше "другарски съд", "изпаднали в немилост,...
    Както е и до днес. (ジ)

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх