Валери Симеонов с нова декларация, държи сметка на БНТ за филма 'Откраднати очи'

OFFNews 12 февруари 2018 в 18:33 12355 5

Кадър от филма "Откраднати очи"

След скандалната декларация на НФСБ срещу евродепутата Ска Келер днес вицепремиерът Валери Симеонов излезе с нова позиция - този път срещу "БНТ свят" и филма "Откраднати очи".

"БНТ е българска обществена телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, а не от пропагандните централи на анти-български политически партии и организации" - пишат от партията на вицепремиера, провокирани от излъчването на филма.

"Откраднати очи", отдавна познат сред киноманите у нас, е българско-турски игрален филм от 2005 г. на режисьора Радослав Спасов, по сценарий на Радослав Спасов и Нери Терзиева.

Филмът е носител на редица награди, сред които Голямата награда „Сребърен Георги“ за главна женска роля на Весела Казакова на 27 МКФ (Москва, Русия, 2005), Наградата на публиката на МФФ (Палич, Сърбия и Черна гора, 2005), Наградата „Горчивата чаша“ на Факултета по журналистика към СУ „Климент Охридски“ на 13 МКФ „Любовта е лудост“ (Варна, 2005), Голямата награда на публиката на 32 МКФ във (Вюрцбург, Германия, 2006), Специалната награда на Червения кръст на МКФ за телевизионни филми (Монте Карло, Монако, 2006), Наградата „Сребърна роза“ на 24 МКФ (Бергамо, Италия, 2006).

Публикуваме днешната декларация на НФСБ без редакторска намеса:

"ДЕКЛАРАЦИЯ на ПП „Национален фронт за спасение на България“

Българската „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) срещу националното достойнство

ПП „Национален фронт за спасение на България“ остро възразява срещу поредното излъчване на филма „Откраднати очи“ по канала „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) в неделя вечер – най-гледаното вечерно време. Филмът третира един сложен, противоречив и болезнен период от близката ни история, който още не е получил адекватна историческа оценка – а именно т.нар. „възродителен процес“. „Откраднати очи“ предизвика остри и противоречиви реакции още с появата си на екран, защото под формата на „художествено произведение“ прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации. Трагедията с малката Тюркян се използва за груба „художествена“ лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им. Тази лъжа бе изфабрикувана от медийната машина на анти-български сили. Нейното внушаване чрез филм постига само едно – разделение и страх в нашето общество, недоверие между българи християни, българи мюсюлмани и турскоезичните наши съотечественици.

Затова, питаме ръководството на БНТ: За кого бе предназначено това ново излъчване на филма? За българите в чужбина, за българските граждани в страната ни? Кой има полза не от обективно изследване на случилото се, а от „творческо внушаване“ на лъжи и манипулации, водещи само до разпалването на омраза, освен ДПС и ДОСТ?

НФСБ припомня, че БНТ е българска обществена телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, а не от пропагандните централи на анти-български политически партии и организации! И призовава да се спре разпространяването на нечистоплътни пропагандни клишета на последните! Поне докато историците не постигнат консенсус по спорния период от края на 1980-те години.

В противен случай, препоръчваме в програмата на „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) да се включи и македонския филм „Трето полувреме“ за кръвожадните „бугари“, както и художествено четене на „Митът Батак“ на Улф Брумбауер и Мартина Балева.

Национален изпълнителен комитет на ПП “Национален Фронт за Спасение на България“
Валери Симеонов
Данчо Хаджиев
Валентин Касабов
Борис Ячев"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

5

мнение от IP

12.02 2018 в 23:22

Оп,оп,дай още малко, Симеонов. Може пък да замирише и на заспалите. Кога ще предложите хидожествено-творческа комисия?

7995

4

Iordan Hristov

12.02 2018 в 23:07

Луд умора няма