Спецарестът остана без финансиране

Юлиан Христов 24 януари 2012 в 11:01 1395 0

Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов
Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов

Близо шест месеца след като кабинетът отпусна 2.5 млн. лв. за изграждането на арест за новите спецсъд и прокуратура, килиите за VIP-арестанти останаха без полагаемите им се средства.

Причината – до края на финансовата 2011 година Министерството на правосъдието, в чийто ресор е грижата за арестите и затворите, не си е потърсило парите. Това става ясно от справка, получена от OFFNews.bg по Закона за достъп до обществена информация.

От справката на Висшия съдебен съвет става ясно, че правосъдното министерство не е предприело „съответните действия пред Министерството на финансите съгласно разпоредбите на чл. 34, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет”. Текстът касае прехвърлянето на средства от един бюджет в друг, което става по взаимно предложение на първостепенните разпоредители - в случая правосъдното и финансовото министерство.

Постановлението, с което Министерски съвет отпуска средствата, е от 10 юни 2011 година. В него отпуснатите за новите магистратури пари са в размер на общо 6.4 млн. лв., от които са заделени въпросните 2.5 млн. лв. за арестни помещения. Със свое решение от 9 ноември Висшият съдебен съвет (ВСС) не възразява да се отпуснат въпросните пари, които са от бюджета на съдебната власт. Това решение е последният акт, който дава зелена светлина за администрацията на Министерството на правосъдието.

До този момент за нуждите на новия спецсъд реално са усвоени 4.6 млн. лв., които са отпуснати с по-ранно постановление на Министерски съвет. Парите са похарчени за провеждането на обществена поръчка за проектиране и провеждането на основен ремонт по преустройство на сградата на спецсъда, който се намира на ул. „Черковна” №90 в София. С тези средства бяха оборудвани съдебните зали, кабинетите на съдиите и прокурорите, както и конвойните помещения, в които ще бъдат държани подсъдимите непосредствено преди провеждането на съдебното заседание. Част от средствата са похарчени и за погасяването на задължения, които е имал имотът, където по-рано се помещаваше ДАНС.

Арестите, които ще се ползват от подсъдимите в съда „Антимафия”, се намират на бул. „Черни връх” в сградата на ГДБОП. Именно тези помещения трябва да бъдат отремонтирани и приведени според необходимите норми. В килиите ще бъдат „настанени” тези подсъдими, чиито дела идват от окръжните съдилища в страната и имат насрочени дати в спецсъда. Първоначалните очаквания са в съда годишно да се гледат близо 400 дела срещу организирани престъпни групи. По груби сметки това означава, че през килиите за една година ще преминат мининум 1200 души (според Наказателния кодекс за организирана престъпна група се смята „структурирано трайно сдружение на три или повече лица” с цел да извършват престъпления, бел. ред.).

Неусвоените средства за арестите съвсем не означава, че няма да има места за подсъдимите, които ще бъдат транспортирани в столицата.

В случая по-скоро става въпрос за готовността на специализирания съд да заработи. Първоначално неговият старт беше планиран за август 2011 година. Отлагането стана по искане на главния прокурор Борис Велчев, който поиска отсрочката с мотивите, че е необходимо повече време както за избора и обучението на спецмагистрати, така и за предвидените ремонти. Освен с арестите, спецсъдът трябва да навакса и с попълването на бройката на магистратите, тъй като не всички места са заети към момента. В същото време в сградата на ул. „Черковна” все още тече преустройството на най-голямата, а вероятно и най-използваната, зала, която трябва да побере освен подсъдимите, но и техните адвокати, свидетелите, вещите лица, граждани и журналисти.

Програмата на съда ще бъде много натоварена. Само в периода 26 януари-2 февруари има насрочени пет дела и три мерки за неотклонение. А по подготовката на съда има още какво да се направи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!