Спецпрокуратурата пое първите три дела

Юлиан Христов 04 януари 2012 в 17:39 4081 0

Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов
Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов

Спецпрокуратурата получи първите три дела, за които трябва да прецени дали да бъдат насочени в Специализирания наказателен съд.  

Пазарджишкият окръжен съд изпрати три наказателни дела срещу организирани престъпни групи, занимавали се с източването на банкови сметки, трафик на наркотици и за продажбата на цигари без бандерол.

При първия случай, делото не успя да тръгне в Пазарджишкия окръжен съд , заради това, че един от шестимата подсъдими - Иван Чилов, влезе в болница. Бандата е разбита в края на юли 2009 година и от нея са пострадали над 80 човека, между които има и чужденци. Потърпевшите обясняват, че са получили съобщение от банката, че са изтеглени пари от дебитните им карти. Повечето от жертвите са хора, които са получавали заплатата си по съответните сметки и източваните суми не са били особено големи. Други разказват, че при опит да изтеглят пари са установили, че картите им са блокирани. Някои от пострадалите твърдят, че банката е възстановила парите им. И до момента общата сума на източените пари не е ясна с точност.

По делото за трафик на наркотици отговарят също шестима подсъдими - Любомир Шишков, Цветослав Благоев, Ахмед Шакиров, Благой Благоев, Христо Петков и Благовест Кузев. Според прокуратурата те са вербували мъже от София, Пазарджик и Пловдив, за да ги използват за „мулета“. В периода 2007-2008 година те са им предлагали работа в чужбина, като една част от наемниците били наясно с истинската им задача. Наетите лица били използвани за пренасяне на кокаин, марихуана и по-рядко хероин в латексови капсули, които гълтали. Крайната цел на доставката е била Амстердам, Холандия. Част от обвиненията са за „трафик на мъже“ с цел да бъдат използвани за пренасяне на наркотици.

В третото дело подсъдими са отново шестима души, които са заловени при акция на МВР за продажбата на фалшиви цигари.

Трите дела ще бъдат "ревизирани" от спецпрокуратурата и внесени в съда. Спецсъдиите пък ще трябва да преценят дали по обвинителните актове има пропуски и дали делата са годни за внасяне в зала.

Близо 80 са делата, които ще бъдат внесени в спецпрокуратурата през следващите дни. Още около 300 разследвания ще бъдат приключени от прокурорите и подготвени за внасяне в спецсъда. Първото дело там ще тръгне не по-рано от месец март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков