Слави казал на Петков, че Караджов е ''просто един брокер''

Рени Петрова 08 юни 2022 в 19:05 8911 9

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Зара Русева - Архив

Кирил Петков

Той (Слави Трифонов - бел. ред.) караше доста често министри да му рапортуват. Знаех, че Караджов и Генчовска (министрите на регионалното развитие и благоустройство и на външните работи - бел. ред.) правят пълна координация с Трифонов. Казаха ми, че ако имам проблем с Караджов, имам проблем директно със Слави Трифонов, защото той е просто един брокер. Това бяха думи на Трифонов към мен. 

Това заяви министър-председателя Кирил Петков в интервю за бТВ по повод оттеглянето на "Има такъв народ" от коалицията. 

Премиерът обясни каква според него е хронологията при "извиването на ръце" от ИТН: 

"Първият голям проблем беше, когато от МРРБ и АПИ искаха да похарчат 1,1 млрд. лева безконтролно. Казахме, че не може да е безконтролно, защото трябва да мине през парламента. Всички тези фирми, строящи по време на Бойко Борисов, бяха правили основни ремонти под предлога, че правят леки поправки. Това означава, че няма гаранция за пътищата. 

При актуализацията Караджов каза, че иска допълнителни 3,6 млрд. лева за същите тези фирми, защото нямало други. 

Когато поискахме да има комисия за онези 1,1 млрд. лева, те казаха, че не искат комисия и да не им се месим, защото МРРБ е "наше министерство". Отговорихме, че ще дадем само 50% от средствата, а останалите - лед проверка. 

Те (Има такъв народ - бел. ред.) много се ядосаха и следващото беше с БНБ.

Казахме, че нямаме проблем с факта, че изборът за гуверньор на банката ще е на ИТН. Просто не искахме да е Любомир Каримански, защото не вярваме на този кандидат и сме готови за друга кандидатура от ИТН, но те не искаха друг човек.

Според нас имаше риск от корупция и че няма да изпълни ролята си".

Петков разказа, че тогава се е обадил на Трифонов и му е казал, че иска друг кандидат. По думите на премиера лидерът на ИТН е отговорил "не". "След това спря да вдига телефона. Писахме SMS-и, опитвахме се да се обаждаме, но диалогът спря", допълни той. 

Според него се стигнало дотам, че при посещението в Рим Петков да отиде при Тошко Йорданов от ИТН, за да му каже, че е време "да започнат да си говорят", на което Йорданов е отговорил, че "не е оторизиран да говори".

Сега - при актуализацията на бюджета, министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов е поискал 3,6 млрд. лева въпреки вече заложените 2,2 млрд. лева. 

"Той каза, че парите са за същите компании, които Рашков разследва", обясни Петков. По думите му управляващите са отговорили, че няма как министерството да има безпрецедентен бюджет от 6 млрд. лева. 

От думите на минстър-председателя стана ясно, че отговорът на ИТН е бил, че парите са приоритет и трябва да се дадат. 

"Това показа страха, който имахме, че давайки пари, храним хората, които обещахме, че няма да допускаме. Другият огромен проблем е, когато правиш актуализация, последното нещо което искаш да дадеш са тези допълните 3,6 млн. лева, защото АПИ никога не е имала такъв бюджет", каза още премиерът. 

Според него, за да се дадат тези пари, трябва или да не се повишават пенсиите, или да се увеличи дефицитът.

Днес, когато е внесен законопроектът за актуализацията на бюджета в Министерския съвет, Караджов е станал и казал, че не може да присъства на такъв бюджет, след което си е тръгнал.  

Напуснали са и министрите на външните работи и на спорта Теодора Генчовска и Радостин Василев: "Казахме, че просто се пробват, че това е стилът на Слави - да играе силово. Не му пука какъв ще е резултатът за народа". 

"Моята теза е, че тези хора бяха в политика да се опитат да вземат обществени поръчки през АПИ и когато не стана, видяха, че няма смисъл от това управление и излязоха, без да им пука за народа. Така, както един певец може да го направи", допълни той.  

Петков повтори, че Караджов не е ИТН, а "се появи от никъде, незнайно откъде. Всички се учудиха кой го сложи и защо е там". 

Попитан дали очаква подкрепа от ГЕРБ премиерът заяви, че няма как да преговоря с Борисов, който страни отзад и пуши пура. "Любител съм на чистия въздух. Борисов е червена линия. Ще бъдем най-големите лъжци, ако направим сделка. С ДПС също - Делян Пеевски е на първа линия", заяви още Кирил Петков. 

Относно предложението на Продължаваме промяната вътрешният министър да оглави КПКОНПИ, от Има такъв народ са отговорили "не". Отговорът е дошъл чрез SMS, пратен от депутата Станислав Балабанов към началника на кабинета на Петков Лена Бориславова. 

За твърденията на Трифонов, че през декември са изхарчени 9 млрд. лева за 9 дни премиерът обясни, че министърът на финансите го е обяснил вече "седем пъти", както и че всичко е описано в детайли. 

Петков коментира и упрека на Трифонов, че е трябвало да се купи зърно с 1,2 млрд. лева, но няма нито зърно, нито пари. Премиерът обясни, че зърно не е купено, но парите са в държавния бюджет - стоят си и не са разпределяни. 

За Северна Македония и думите на Борисов, че Петков си има собствен външен министър Весела Чернева, премиерът каза, че това е политическа партенка.

"Единствената причина да клатиш коалицията е да играеш картата за Македония. Оттеглих се напълно от тази тема, оставих МВнР да води политиката. Единствено казах, че нищо няма да бъде направено без Народното събрание", категоричен е Петков. 

От думите му стана ясно, че при последното си посещение в Македония Генчовска е започнала разговори за това европейските партньори да са гарант, че първата между правителствена конференция може да се случи след смяна на Конституцията.

Според него КСНС е поискан, за да не се вкарва фалшивата новина, че ще направи нещо без другите. 

Попитан за отдръпването на президента Румен Радев от управляващите, Петков обясни, че по една тема са имали различни виждания - войната в Украйна:

"Ние застанахме твърдо зад позицията, че агресорът е Русия. Аргументът на Радев е, че конфликтът е близо до нас и няма да се снишим. Аргументът е валиден, но винаги сме обещавали, че нашата ориентация ще е проевропейска. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

9

ваксиниран

09.06 2022 в 00:00

Фактът че всички руски тролове се активизираха да баучат против Петков е показателен. Знаете на..къде, блят. Жалкари.

1855

7

Чосър

08.06 2022 в 20:23

Предатели? Какво/кого са предали?

9347

4

Анализи

08.06 2022 в 19:46

Хрантутницете и мутрите гърмят шампанско.

9347

3

Анализи

08.06 2022 в 19:37

Истината е, че на Слави изобщо не му пука за народ, за корупция. Давал е обещания и са му казали да ги изпълнява. Сигурно и големи суми са играли. Същото е и с ГЕРБ и ДПС. Не искат да бъдат разследвани за минали корупционни схеми, а и в бъдеще се чувстват отрязани. Някой да не мисли, че ги е грижа за народа. Дотам се докараме от глупост и простотия.

2073

2

Johnny B Goode

08.06 2022 в 19:34

Псето, такива като теб си заслужават Бойко и ДПС да ги управлява до живот.
Това и ще получите.