Напрежение: Министрите на Слави напуснаха заседанието на кабинета за бюджета (допълнена)

Екип на OFFNews 08 юни 2022 в 12:16 4777 6

Снимка БТА

Министрите от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" напуснаха заседанието на кабинета, който днес гласува актуализацията на бюджета, научи OFFNews от няколко източника. Основното им искане е повече пари за инфраструктура, за което отговаря регионалният министър Гроздан Караджов, според източник от политическия кабинет на премиера. 

От ИТН потвърдиха неофициално, че парите на МРРБ в актуализацията били по-малко от предварително обещаните, за спортното министерство също нямало. До понеделник вечерта беше срокът за предложения към актуализацията на бюджета на четирите формации в коалицията - ПП, БСП, ДБ и ИТН. Още същия ден по обяд обаче е публикуван законопроектът, а обсъждането на предложенията е направено правят ден по-късно - вчера, на експертен съвет в Министерството на финансите. Въпреки обсъждането обаче, на заседанието на Министерски съвет влиза за одобрение само оригиналния текст, без в него да са отразени предложенията. Заради това от ИТН решават да напуснат и да  оставят останалите членове на правителство да си гласуват сами актуализацията на бюджета. Асен Василев искал сам да решава къде отиват парите, каза пред OFFNews каза заместник-министър от ИТН и добави: 

“Ако искат еднолично да взимат решения, първо трябва да имат 151 депутати”.

Според сегашните разчети на актуализацията ще има 4 млрд. лева допълнително разходи за 2023 г. заради увеличението на пенсиите. От ИТН са и против диференцираната ставка на ДДС, защото това щяло да доведе до постепенно подоходно облагане

Въпреки показната демонстрация на ИТН, според източника ни няма опасност за разпад на коалицията, но има “сериозно напрежение”.

ПП: Има напрежение, ИТН иска суми, които ги има в бюджета

Очевидно има напрежение (в коалицията), когато има напуснали министри, коментира малко по-късно председателят на "Продължаваме промяната" в парламента Андрей Гюров. "По време на актуализацията на бюджета ще си проличи дали ИТН са надежден партньор", добави той. Гюров отрече твърденията, че днес на МС е бил представен съвсем различна версия на актуализацията, различна от тази, обсъждана на експертен коалиционен съвет.

Той съобщи, че външният министър Теодора Генчовска е поискала увеличение на заплатите в МВнР, а от ПП си запазват тезата, че пари за заплати ще се дават, но след реформи. И сега в бюджета са заложени 300 млн. лв. за заплати, каза Гюров и добави:

"Не ние напуснахме МС, не ние имаме претенции за конкретни суми, които ги има или не в бюджета"

ИТН: Не ние нарушаваме споразумението

Напускането на министрите на ИТН е тяхно решение, тъй като нито едно от предложенията им не е прието, обясни председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН). "Вчера много ясно казахме, че трябва да бъдат спазени всички уговорки и обещания във връзка с МРРБ... в същото време МВнР също имаше едно искане за командировките извън страната". Той каза още. че министерството на Теодора Генчовска е изготвило нов устройствен план, който обаче все още не е одобрен от министъра на ефективното управление.

"Ние сме търпеливи хора, имаме търпение, въпросът е какъв резултат ще произлезе от това търпение... търпеливи ще бъдем толкова, че да можем да защитим всичко, което е записано в коалиционното споразумение".

Той каза още, че споразумението се нарушава, но не от ИТН.

БСП: Не е добър знак

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че напускането на министрите на ИТН не е добър знак за коалицията. По думите му напрежение няма, а най-важното е актуализацията да бъде приета в заложените срокове. На исканията на ИТН той отговори така: "Всеки, който иска да му бъдат изпълнени всички искания, трябва да има 121 депутати, на изборите да поработи малко повече".

ДБ: Емоционални състояния са

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов определи поведението на министрите на ИТН като "прояви на емоционално състояние". Той прогнозира, че тези емоционални прояви могат да разклатят коалицията, но четирите партии трябва да носят своята отговорност и да осигурят стабилно управление. Той заяви, че е нужен професионален и спокоен дебат за бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

6

rincewind

08.06 2022 в 15:35

IvanofRumen , абсолютно съм съгласен. Дано!

2550

5

alfakentavur

08.06 2022 в 12:53

За комисионни и кой да управлява БНБ може да се карат и да се полу-разпадат. Но за оръжие за Украйна - не може. Колкото и да се правят - на един господар слугуват.

1810

4

Maxim

08.06 2022 в 12:50

ИТН=ДПС. Само вижте за кое министерство искат да има повече пари, и съответно кои фирми са се накичулили там. Иначе казано - обръчи от фирми според почетния член на ДПС и "мъдреца" доайен ахмед доган, когато даваше урок на слави в неговото предаване, за съвременната БГ политика.

5827

3

pisnamiotmutri

08.06 2022 в 12:46

Малкото ДПС, което на следващи избори няма да влезе го играе все едно управлява държавата. Добре че ДБ рискува всичко и не им даде плаващите мнозинства с шнорхела

12073

2

IvanofRumen

08.06 2022 в 12:44

Забравих и ВъZраждане

12073

1

IvanofRumen

08.06 2022 в 12:41

И на изборите, когато и да са те, ще е много добре итн, бсп да гледат парламента отвън.
 
X

Да помогнем на украинските деца!