Слави Трифонов: Слагам край на агонията. ИТН напусна управлението (видео)

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2022 в 15:35 15583 24

Слави

Снимка БТА Архив

Слави Трифонов, лидер на партия Има такъв народ.

Повече нямаме място в тази коалиция, обяви шоуменът и лидер на партия Има такъв народ Слави Трифонов в изявление, излъчвано на живо във фейсбук.

Министрите на Продължаваме промяната водят държавата към фалит, обяви той.

Депутатите от ИТН ще подкрепят социалните мерки в актуализирания бюджет, но не и останалото, каза още Трифонов.

Доброволно напускам управлението. Не сме в него за облаги, ако такава ни бе целта, щяхме да останем. От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тая коалиция и тая агония.

"Напускането на министрите на ИТН днес е повод, а причините ние да нямаме място в тази коалиция са две - заради Северна Македония и това, че в държавата вече няма пари", добави той.

Трифонов посочи, че премиерът Кирил Петков е поемал ангажименти към чуждестранни лидери, че ще свалим ветото за начало на преговорите на Скопие с ЕС и че истинският министър на външните работи не е Теодора Генчовска, а съветничката на премиера Весела Чернева.

Ето и пълният текст на изявлението на Слави Трифонов:

Днес министрите на “Има Такъв Народ” напуснаха заседание на Министерски съвет заради изключително лошия бюджет, който представи министърът на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финасовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Това е агония. А между другото, като казвам “повод”, искам да ви кажа, че винаги съм се стремял да правя разлика между повод и причина.

Напускането на министрите от “Има Такъв Народ” днес е повод. Поредният повод. А причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея, са две – Македония и фактът, че в държавата вече няма пари.

По отношение на Северна Македония, министър-председателят води друга външна политика, различна от политиката на Министерство на външните работи, различна от политиката на парламента и различна от политиката, декларирана на консултативния съвет при президента. Министър-председателят си има друг външен министър. Той се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото пред Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромната част от българските граждани искат Северна Македония да започне преговори, чак когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017-та година. По този начин Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и нашата душа и никой няма право да взема еднолични решения против волята на българския народ. Това се нарича най-простичко – национално предателство.

По отношение на бюджета и парите на държавата. Откакто Асен Василев е финансов министър, в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу. Това, естествено, ме ужасява. Всеки лев е важен, особено ако говорим за парите на държавата, защото това всъщност са всичките ни пари - нашите пари. И никой няма право да ескпериментира с тях. Еднолично. Да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Междугалактическия институт. Имам достатъчно информация, за да ви дам факти:

• Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 г.

• Четири милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Тоест, вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи.

• Милиард и двеста милиона от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Но зърно няма, а и милиард и двеста няма. Къде са?

• Повечето т.нар. „мерки“, планирани за актуализацията на бюджета, само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората.

• Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление?

• Къде са онези 8 милиарда кражби от бюджета и защо не са в държавата тези пари?

• Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг – над 10 милиарда лева само за тази година? Кой мислите, че ще ги плаща – той или ние и нашите деца?

В крайна сметка, освен захвърлянето на националния интерес на България спрямо Северна Македония, министрите на “Продължаваме промяната” водят държавата, тоест всички нас и към фалит.

Сега, знам, че ще започнат да се упражняват в говорене на глупости като това, че спираме бюджета и какво ли още не. Затова ясно заявявам, че депутатите от “Има Такъв Народ” ще подкрепят актуализацията в частта на социалните мерки и пенсиите на хората. Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха.

Разни хора си позволяваха да казват, че искам власт. Че сме тук заради властта. Не. Всичко е въпрос на морал. Ако искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме от всички екстри на властта. Но аз не съм тук за това. Тук съм заради морала. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати. Заради моралния избор и сега, сам, доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги – щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция. Само че, за разлика от “Продължаваме Промяната”, аз не съм такъв.

Така че от днес изтеглям министрите на “Има Такъв Народ” и слагам край на тази коалиция и на тази агония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1274

24

ваксиниран

09.06 2022 в 00:10

Безпринципни нещастни чалгари. Едно време почна с рок, ама отиде при паричките - даже сам си го казва. Нещастно изпражнение, увиснал миризлив полов орган.

3181

23

GB

08.06 2022 в 19:24

Цитирам "... причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея, са две – Македония и фактът, че в държавата вече няма пари."

Тоест, по чичко Фройд, няма защо да стоим щом няма парички за нас...

От друга страна, бутаме правителството щом дпс-то нареди...
Очертава се да стане страшно за тях, герб и сие, с работещата вече европейска прокуратура.
И ОЛАФ работят.

1920

22

Ivan

08.06 2022 в 19:20

Покойният д-р Т.Филипов, основател на REDUTA, в един от коментарите си бе посочил, че след Светлю Витков, Слави Трифонов е един от последните проекти, ръководени от сганта дипломати, обитаващи сградата на Драган Цанков (или Героите на Украина!). Съветник на Скакауеца бе щерката на Бригадир Аспарухов, а последният е на ведомост към учереждението на Н.П. П . Митрофановна (второто П е акроним на паран...я). Сега натиснаха бутона и задействаха по-дълго готвения Учиндолси пропадляк. Ако някой от тези около него имат и грам морал и чувство за ОТГОВОРНОСТ, да заявят какво мислят и му теглят ппп.а ма.йн@!!!!

2430

21

ivenco

08.06 2022 в 18:45

Славито същи Тикв0....Мойте министри,мойте депутати все едно крепостни селяни има. Тикв0н..... беше същият.Струва ми се че някой друг говори чрез него.А какво стана с "чегъркането"?

2430

20

ivenco

08.06 2022 в 18:29

"Изчегъртването" на герб продължава самостоятелно.:) хахахаха Колко хора излъга този хайван.Трети парламент провали.

2430

19

ivenco

08.06 2022 в 18:28

"Изчегъртването" на герб продължава самостоятелно.:) хахахаха Колко хора излъга този хайван.Трети парламент провали. Да еб@ диванния му политик.

125

17

230 млрд баксов

08.06 2022 в 18:13

Ибрикчията на Доган и Бойко съвсем се одриска.

205

16

Октим

08.06 2022 в 17:49

Само външния вид на пишкоглавия башибузук, а след това и музиката му демонстрират нагледно на коя партия служи ...!!! А за такива дори и само думата “антикорупция“ е нещо равно на смърт ...

16682

15

spirit оригиналът

08.06 2022 в 17:25

https://afera.bg/%d0%be%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%b d%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%81/