Шефът на КЗП пратил писмо до Министерството на икономиката срещу членовете на Комисията

Стоил Алипиев обясни, че един от експертите не ходел на работа три месеца, а другият 51 пъти гласувал за нелоялна търговска практика

OFFNews 08 декември 2023 в 12:47 2086 0

Стоил Алипиев

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Стоил Алипиев

Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев е изпратил писмо в Министерството на икономиката и индустрията, в което казал, че в "тази Комисия липсва експертен състав и тя не би следвало да продължава в същия си състав". 

Това съобщи самият Алипиев пред Nova News. От думите му стана ясно, че писмото е изпратено през октомври, а причината била, че един от колегите му не бил идвал на работа от три месеца и не е присъствал на заседанията. Другият 51 пъти гласувал за определена нелоялна търговска практика, след което изменил своите становища, което е в разрез с конкретни насоки.

"Още през октомври съм се разграничил от работата на колегите", каза той по отношение на двамата членове на КЗП Константин Арабаджиев и Ангел Джалев.

Преди няколко дни Джалев и Арабаджиев бяха изслушани в парламентарната подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

От думите им стана ясно, че много служители са напуснали Комисията заради тормоз, както и че директорка в София е уволнена от Алипиев, но възстановена на работа от съда. В един и същи ден председателят на Комисията я назначил и веднага я уволнил.

Според шефа на КЗП в Комисията не е имало тормоз и до Алипиев не е достигала такава информация. Той допълни, че откакто той е начело, са напуснали 40 и няколко служители.

"Преди да говорим за текучество – да разкажем какви са заплатите. Има инспектори, които получават заплата около 1000 лева. Някои от тях, в по-малките населени места, взимат и под тази сума. Това е обидно ниско", подчерта председателят на КЗП и поясни, че се работи и със стара техника.

Той добави, че към момента е уволнил един директор в КЗП, заради което в момента тече дело. На въпрос защо е назначил едно лице за директор на четири дирекции, каквато информация изнесе Десислава Трифонова от ГЕРБ, Алипиев е категоричен, че дирекциите са две, а не четири. 

"Този служител е директор само на една дирекция. На втората беше по заместване и вече не заема тази длъжност", каза още шефа на КЗП. 

От думите му стана ясно, че наистина има казус, при който уволнен директор е върнат на работа след решение на петчленен състав на съд. "Той и още двама директори са върнати с решения на съд", каза той. 

Според Алипиев Министерството на икономиката е подало сигнали до АДФИ, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура след доклад, направен заради "донос", който обиколил всички институции

Born Winner

За проверките заради протеиновите барчета "Борн уинър" и наложените стотици санкции на търговците, които го продават, а не на производителя, Алипиев обясни, че още през март БАБХ издава забранителна заповед за протеиновите барчета.

Защита на потребителя или държавна бухалка: защо протеинови барове се оказаха огромен проблем за КЗП

От протокол на БАБХ, с който OFFNews разполага, обаче че вижда, че заключението на отговорния орган е, че описаното съдържание е точно.

През април е получен сигнал в КЗП и затова Комисията пратила проби от протеиновите барчета в лаборатория. Сигналът е от Националната асоциация за защита на потребителите, чийто председател е бившият три мандата председател на КЗП Дамян Лазаров. реди него пък председател на асоциацията бе настоящият председател на КЗП Стоил Алипиев.

По думите на Алипиев се оказало, че има съществено разминаване между съставките, оказани на етикети и съставките в самото барче. "Разминаването при захарите е 6-7 пъти", обясни Алипиев. 

В кореспонденция между собственика на дружеството "Борн Уинър" и частната лаборатория те самите казват, че не могат да направят пълен анализ на всички съставки по етикет поради специфичния състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика