Сближаване: Започват експертни срещи между ГЕРБ и ПП за макрорамката на бюджета

"Ние оставаме в позицията на конструктивна опозиция", подчерта Кирил Петков

Ружа Райчева 08 ноември 2022 в 10:13 4082 5

Десислава Атанасова и Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Десислава Атанасова и Кирил Петков

“Продължаваме промяната” настояват ГЕРБ да ги подкрепят и заедно да задължат служебното правителство да внесе нов бюджет за 2023 г. ГЕРБ иска да започнат експертни срещи между двете парламентарни групи, за да се изяснят различията им относно макрорамката на бюджета.

Това стана ясно от днешната среща между ПП и ГЕРБ в парламента за обсъждане на общи политики. По време на срещата Асен Василев представи своя презентация, която остойностява предложенията на ПП в евентуален бюджет за догодина.

ПП са представени от Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров, Даниел Лорер, Никола Минчев, Венко Сабрутев, Асен Тонев, Искрен Арабаджиев. От другата страна са председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, Кирил Ананиев, Костадин Ангелов, Деница Сачева, Делян Добрев и Деница Николова. 

В началото на срещата Атанасова заяви, че ГЕРБ са предложили срещата с ясното съзнание, че двете най-големи парламентарни групи в НС са натоварени с най-много очаквания от избирателите. 

“Нека това да бъде първата ни среща, която ще изгради базов консенсус и после да работим в по-широки или експертни групи, които да изчислят кое е възможно и кое не, без да оставяме настраната темата за социалната политика и подкрепата за българите през предстоящите месеци”, каза Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ са готови да подкрепят социалната програма на ПП, но че трябва да е наясно каква е цената. "Нови дългове? Или всички заедно да се справим с предизвиктелствата пред България?", попита реторично Атанасова.

Кирил Петков заяви, че от ПП са дошли на срещата, за да има конструктивен диалог и да се направи всичко възможно за намирането на решение за българските граждани. "Ние оставаме в позицията на конструктивна опозиция", каза той. По думите му обаче няма как "стар бюджет да изпълнява същата роля в следващата година".

Асен Василев заяви, че ако се удължи държавният бюджет, няма да се постигне нищо, защото той е направен по други макропоказатели.

Атанасова посочи, че ГЕРБ са за увеличаването на работната заплата, но че за целта трябва да има разчети за следващите три години, да има прогноза на БНБ и на служебния кабинет.  

ГЕРБ обявиха, че ПП имат подкрепата им за мерките в помощ на образованието, спорта и културата и по-конкретно за увеличение на заплатите на учителите. Десислава Атансова подчерта, че трите най-важни теми за ГЕРБ са: работната заплата в сектор здравеопазване, цената на газа, както и да няма данъчни увеличения.

Думата взе Делян Добрев от ГЕРБ, който каза, че не трябва да започва "сватбарско налагане" по въпроса за бюджета. Асен Василев представи презентацията си, в която изяснява как биха се остойностили предложенията на ПП в държавния бюджет:

"Имаме заложен БВП 150 млрд. лв., а реално можем да очакваме 165 млрд. лв. Увеличението спрямо 2021 г. би било от 27 млрд. лв. Догодина очакваното увеличение е било от 30 млрд. по-висок от заложеното в бюджета. Това води до допълнителни приходи от около 11 млрд. лв. За увеличението на пенсиите се предлага 10% в началото на 2023 г. и 10% през юни. Имаме допълнителни приходи от 11 млрд. лв. и допълнителни разходи от около 8 млрд. лв."

Не трябва да ни е страх да внесем нов бюджет, допълни Кирил Петков. 

"Ако вие искате 3% бюджетен дефицит, и ние искаме 3%, ще намерим и други колеги. Ако следваме прогнозата за следващата година, бихме могли да направим не 3% дефицит, а 3% излишък. Ако бюджетът не може да генерира тези разходи, догодина ще теглим 20 милиарда дълг, а не 15 млрд. лв.", заяви Асен Василев. 

Добрев му отвърна лаконично: "Има причина бюджетът да се внася от Министерството на финансите. Бюджет не се прави от депутатите. Ние бихме направили презентация за 200 млрд., но ще я направим по-красива", отвърна му Делян Добрев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

5

НЕМА ТАКЪФ

08.11 2022 в 15:28

ТЕА ДА СЕ ФАНАТ ЗА РЪЦЕ , ПА ДРУГИТЕ ДА ОДАТ ДА САДАТ ПИПЕРО !

5827

2

pisnamiotmutri

08.11 2022 в 11:35

1. Защо реши така?

 
X

Да помогнем на украинските деца!