Рашидов за хориста от "Йоан Кукузел": Ще му дадем 100 лв. да се успокои без да пее, ако може

Министърът отказа право на отговор в ефир на хориста Георги Петров

OFFNews Последна промяна на 21 април 2015 в 08:35 18599 65

Рашидов за хориста от

Министърът на културата Вежди Рашидов отказа право на отговор в ефир на напусналия хора "Йоан Кукузел - Ангелогласния" Георги Петров.

Това стана по време на интервю на министъра в bTV. Петров поиска да се включи в ефир, след като Рашидов каза, че няколко човека като хориста са "олигавили орталъка". Коментарът му беше направен във връзка с посещението на българска делегация в Париж по повод откриване на изложба с тракийско съкровище в Лувъра.

За участие беше поканен и мъжкият хор, но Георги Петров напусна в знак на несъгласие за това, че министерството отказва да плати хонорар на хористите.

"Получиха командировъчни, колкото получава един министър - 35 евро. Човекът си има самолетния билет, дневните са му осигурени, хотелът – ще му дадем сто лева да се успокои без да пее, ако може. Айде аз ще му дам 50 лв. от моя джоб", каза Рашидов.

След като водещият на "Тази сутрин" каза, че хористът е на телефона и иска право на отговор, Рашидов категорично отказа:

Моля ви, не ме занимавайте с хориста. Не желая. Докарайте си го в студиото и си правете ПР колкото искате. Няма да го коментирам, да подновим цялата тази помия. 

След като министърът не позволи разговор в ефир с Петров, от bTV обявиха, че са поканили хориста за право на отговор в предаването утре сутрин. Той обаче отказал. Водещият обясни, че от телевизията ще продължат да го канят, защото той можел и да размисли.

Министърът на културата каза, че за участието на хора в Париж се е разбрал с ръководителя му. "Отворил съм вратите на най-легендарния храм на света Нотр Дам. И те вдигнаха 1200 души на крака. Нунцият беше превъзбуден и казва: Дайте още хора. Това ли е цената на българското достойнство?", каза Рашидов. 

Той каза, че западните медии са отразили събитието, но само в България "четирима души" са решили да "плюят". 

По отношение на поканените журналисти за откриване на изложбата в Лувъра, Рашидов обясни, че са поканени 8 души, с които са работили от самото начало на организирането на изложбата. Във връзка с изказването му за това, че е поканил хора, които да не правят скандал, Рашидов коментира:

Кой да не ми прави скандал, какъв е скандалът, че ме показват в музей на пъпа на Европа? Не ни ли е срам от това ниско морално падение?

Рашидов каза, че още през 2012 година е поканил трите национални телевизии и няколко ежедневника. "Поканих великолепни добри български журналисти да отразят едно събитие, което е достойно. Нямам пари за суджуци и луканки", отсече Рашидов.

"Само ние се плюем. Не ни ли е срам, че това се случва от хора, които едно дърво не са посадили? Ами някой трябва да копа бе, хора. Кои са тези хора, сладоледа ли изобретиха, Айфеловата кула ли откриха?", продължи Рашидов. 

Във връзка с представянето на книгата на главния редактор на в. "Преса" Валерия Велева, която също беше част от българската делегация в Париж, Рашидов обясни, че тя е получила командировъчни колкото всички останали.

По думите му идеята на министерството била да поканят жени писателки. За това се обърнали към издателство "Захарий Стоянов" и от него поискали последната издадена книга на жена писател. Оказало се, че това е книгата на Валерия Велева.

Министърът обясни, че след участието в Лувъра, веднага "потекли покани" за гостуване на изложбата и в други музеи. Водени са разговори включително и с Кремълския музей.

Според него отзвукът от изложбата е бил много по-голям, въпреки опитите за очернянето ѝ. В ефир той прочете смс: "Браво на това, което правиш за България. От рибарите на Ченгене скеле".

"В името на тези хора, мисля че е правилно. Ние се представихме като богове и се връщаме като горди хора", заяви Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2015 в 14:02


"...Аз познавам Вежди Рашидов от времето когато беше любовник на Маргарита Михнева..."


Ой-ой-ой... "Жива да не бех!" както е казал поетът.
:))))))))))))

Абе Минке, толкова ли ниско падна, да се хвалиш колко увиснали са ти устните?! Познавала го тя от "време оно"... Ше си прегриза "гръцмуля"!
Ма стига с тая фамилиарност бе лелче. Ма нидей така, че да не се окаже, че едни чаршафи сме мачкали...
:))))))))

Насра ли се веждЮ с тия 100лв? Да.
Опита ли се да се изкара жертва? Да.
Размаза ли лайната в опита си? Да.
Последва ли го и диригентчето с неговото "не бил съгласувал мнението си"? Да.

Е всички сте за екарисажа!

23.04 2015 в 13:11

Мечтая си за оставка на този министър на културата години наред. Вече става нетърпимо, може и да му я случат оставката. Но на "креслото" му ще сложат някоя лустросана, умита мишка, която ще продължи да провежда устойчивата "културна" "политика", устояваща правителства наред. "Политика" на унижение на българските творци. "Политика" на потъкване на основни духовни и материални ценности, включително и на културното наследство. "Политика" на превръщане на българската култура в мощно средство за усвояване на едни пари, в зрелище за простаци, атракцион за чужденци...

23.04 2015 в 11:04

Диригентът на хора на храм "Александър Невски" си присвои историята на квинтет "Йоан Кукузел", който създадох през 1966 г. Това споделя създателят му Таня Христова. Тя не търси правосъдие, а само истината за летописите на българската музика и култура.

Диригентът на хора на "Александър Невски" Димитър Димитров /брат на днешния патриарх/ си присвои историята и славата на хора за старинна църковна музика "Йоан Кукузел Ангелогласният", създаден от мен. Лично Людмила Живкова, носейки плоча със записи на хора, казала на Таня Христова: "Вие не знаете какво сте направили! Извадили сте от бабините ракли нещо забравено!".

Точно дъщерята на бившия Първи се разпорежда да има два хора и така през 1979 г.квинтетът е разсечен на две. Сред разформироването му се появяват два състава - "Йоан Кукузел" на Таня Христова и "Ангелогласният", който оглавява Димитър Димитров. С появата на новия хор и неговия ръководител започва и присвояването на успехите на първоначалната певческа група. "Не бива да забравяме двете евангелски заповеди - не кради и не лъжи. Трябва да говорим само истината", казва 79-годишната Таня Христова, внучка на Брегалнишкия епископ Антим и наследничка на Догановия род от Копривщица.

22.04 2015 в 23:03

Унижението на интелектуалците и творците е съзнателна държавна политика от веднага след заветния девети, та до днес. Този хор е изключителен. И ако държавицата ни не намери пари на тях да плати, ох, не че няма, ама не й идва наум, и затова следва да бъде научена. И какво може отделния човек повече от това да се оттегли със скандал, за да разберат всички за каква простотия става въпрос? Не двама, всичките хористи трябва да напуснат! До кога? Питам, ДО КОГА ще се търпи ВСИЧКОТО. Едва ли някой в този Париж си е помислил дори, че е възможно тези хористи да пеят в тази катедрала без адекватно заплащане... Спирам, защото думи нямам, нямам. (Личността и културата на "културния" ни министър не си заслужават и коментар)

22.04 2015 в 23:02

И пеенето в хор е като всяка друга работа. Като не ти харесва, като ти плащат малко - напускаш и си търсиш друга, която те устройва. А не ходиш да ревеш по медиите. То по тая логика всеки трябва поне по един път да е бил по телевизиите.

22.04 2015 в 17:30

"Бохем - думата се свързват с определен начин на живот, разпространен сред бедната интелигенция, обикновено артисти, художници и музиканти, които имат нестандартни идеи за своето време. Те доброволно приемат бедността, считат за нормални извънбрачните сексуални връзки и издигат в култ свободата, особено на мисълта и изказа. В известен смисъл те са предшественици на хипитата от 20-ти век. Произходът на термина „бохем” идва от цигани, за които се е смятало, че са дошли от областта Бохемия. Той за първи път е използван в началото на 19-ти век във Франция".
Аз познавам Вежди Рашидов от времето когато беше любовник на Маргарита Михнева, а тя беше в БНТ. След нея имаше драматична връзка с една Сияна, която после се омъжи за Юрий Асланов! Това беше доста отдавна и тогава не съм гледала на Вежди като на богат човек, а по-скоро като на гуляйджия. Според мен се вписва в профила.

22.04 2015 в 16:13

Carthago-DS delenda est!
Il faut detruir Carthage-DS!
Картаген-ДС трябва да бъде разрушен!
Вън мултаците от правителството!

22.04 2015 в 16:08

Липсата на пари е трагедия за всеки бохем.
Специално Рашидов не е бохем. Много му се иска да е такъв, но не е. Във времето имаше много "приятели" които го наглеждаха да не му изсъхне бъчвата.
Ето го Вежди "бохем" - http://goo.gl/Y0rdLL

22.04 2015 в 15:49

Да си гледа скулптурите и внучките! При хористчето имаме проблем. Сутринта се показа в цялото си великолепие: отблъскваща смесица от неугледен външен вид, неразбираем говор, агресивно поведение, нагло излъчване и смущаващо празен поглед! Рашидов е бохем с пари, а хористът е бохем без пари! Второто е трагедията за г-н Петров!

22.04 2015 в 13:12

И "ако зависеше от мен, човек с речника и поведението на г-н Рашидов ще може да" прави само какво?