Рашидов: Командировката в Лувъра струваше 4 пъти по-малко от логото

OFFNews 19 април 2015 в 10:35 6160 6

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Вежди Рашидов

Командироването на журналисти в Лувъра за отразяване на българската изложба на Тракийското съкровище, около което имаше скандал миналата седмица, струва 4 пъти по-малко от сумата, платена за българското лого.

Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов пред Нова телевизия. (За изработването на ново лого на България през 2013 г. бяха платени 900 000 евро, а след това имаше спор дали то не е изплагиатствано от други държави). "Някъде около 250 000 лева се дадоха”, пресметна министърът.

Министърът на културата уточни също, че е поканил в Париж 8 журналисти, които от пет години пишат по темата за българската изложба в Лувъра.

"Завистта може да роди само злорадо съжаление", така Рашидов коментира скандала около командировката в Париж.

Той показа каталог за изложбата, издаден от Лувъра за тяхна сметка.

Според министърът изложбата струва на държавата 4 пъти по-малко отколкото неудачното лого на България. „Някъде около 250 000 лева се дадоха”, пресметна министърът.

Той бе категоричен, че във Франция са излезли големи материали за изложбата както в печатни медии, така и в агенции и телевизии. Той каза това по повод коментарите, че тази изложба въобще не е била отразена от медиите във Франция.

По думите му с изложбата на тракийските ни съкровища в "Лувъра" България влезе в световната история и вече сме равни с равните.

От друга страна, попитан, какво следва от тази изложба за Министерството на културата, Вежди Рашидов заяви, че не следва нищо: "Отново малък бюджет, мъки, а през второто полугодие ще имаме проблеми и не знам как ще разплатя заплатите на някои театри. Ще ходя да се моля за средства. Проблемът е, че има малък бюджет за култура. Не може да направим реформа".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови