Quantcast

Радев: Изходът е един - оставка на правителството и главния прокурор (видео)

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2020 в 15:07 7987 11

Румен Радев

Телевизионно обръщение към нацията от "Дондуков" 2 направи президентът Румен Радев в 15 ч днес.

Той призова за оставка на правителсвтото и на главния прокурор.

Ето някои от акцентите в изказването на Румен Радев:

Президентът припомни протестите от вчерашния ден и нарече събитията целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир.

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никого, каза президентът. 

По думите му гражданското недоволство е срещу корупцията, всяването на страх, прокурорския рекет и бездействие спрямо грабежа.

Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата, каза още Радев.

Свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, искат законност, добави той.

Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи.

Изходът е един - оставка на правителството и на главния прокурор, призова Румен Радев.

Формира се национален консенсус "антимафия". Той е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта, заяви държавният глава.

Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да бъдат използвани срещу своите братя и сестри, каза Румен Радев и призова протестиращите да не се поддават на провокация.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ИЗЯВЛЕНИЕТО

Уважаеми сънародници,

Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата.

Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак - са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус анти-мафия. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта.

Призовавам органите на реда да се придържат към закона. Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри.

Призовавам протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината, в непреклонността и единението.

Благодаря ви за вниманието!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3109

15

Azarael

12.07 2020 в 10:10

С Вас сме господин Президент,
защото Вие излязохте истински българин,
който милее истински за земята и народа ни !
Дано в близките седмици и месеци сте жив и здрав и не паднете в жертва на "разпищолилата" се Мафия у нас !

8270

14

HristoSliven

12.07 2020 в 10:05

Странно - продължава стратегията да се "замита" ролята на ДПС. За това, да се стигне до сегашната ситуация - основните герои са, или са били в пряка зависимост от тази партия и Доган, Пеевски и... - Боко, Цвъки, Каскета, Майчето...! А искането на вече бившия шеф на НСО за намеса на ВМС и полиция/жандармерия за охрана на сарая в Росенец? Едни и същи хора реално ни управляват след 2001г.

22092

13

Стефан

12.07 2020 в 04:24

Софийският, отпусни се, а? А то академичност, сложности, повторения ...
Прочее, повторенията ти ядат главата, иначе можеше и да станеш популярен.
Не. Проблемът не е нито в академичния език, нито във вулгаризмите. А в дървения език на дървените мозъци, които се опитват да се борят срещу това.
Ми учете се бе!

3811

10

tough

12.07 2020 в 00:00

Звънял е телефонът от Москва, ама не в президентството, а в района на частната акватория. Дръндарският пияница козирува пред братушките и май само българските мюсюлмани още не искат да го разберат. В замяна на една тениска и шапка.

5596

7

NikiDanev

11.07 2020 в 18:32

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ, имаш голям проблем, а той е, че не съм гербаджия, до сега съм гласувал почти за всички, освен за БКП - твоята любов. Лошото за теб е, че от нас зависи кой ще изберем, дали Радев, дали Борисов, а не от твърдите орди, в които си се записал. Това, което ме потриса в такива като теб е тъпотата, безмозачността и простотията. Глас за твоите хора няма да дам, както няма да дам глас за Русия за твое съжаление. Ще видите власт през крив макарон и да псуваш и да не псуваш. А аз ще избера с кеф кой ще ме управлява и не ми пука за твоите чувства!

1943

6

OtSofia

11.07 2020 в 16:45

По изключение отговарям: Одобрявам българския цветист език. Той е ненадминат. Не одобрявам сквернословията, за нищо на света. Но знам, че те хиляди години обслужват гранични състояния на обществото, искаме ли това, или - не. Само че, поради тази причина, сквернословията са табуирани, т.нар. обредни тайнства, и не излизат извън тесен кръг посветени. Проблемът на нашето общество е, че куцо и сакато, особено медиите, ги подзема и започва да ги използва вулгарно и за обида на всички нас, които сме длъжни да ги слушаме или да понасяме непрекъснато да ни ги напомнят, вкл. @мнение от IP. Дръжте си езиците, да му се не види!!!