Работници от "Булгартабак" на протест под прозорците на Лукарски

OFFNews 27 април 2016 в 07:25 3456 4

Тютюноработници от КНСБ и "Подкрепа" излизат на протест днес пред Министерството на икономиката в "търсене на истината за ситуацията "София - БТ". Стартът на митинга е от 10 ч., два часа по-рано влиза в сила забраната да се паркира на ул.“Славянска“ между ул.“Г.С.Раковски“ и ул.“6-ти септември“. 

От 9.50 ч. до приключване на протеста се забранява и движението в участъка, съобщи Столична община. 

Протестиращите ще защитават своите работни места. Национален синдикат тютюнева промишленост-"Подкрепа" и Независим синдикат на тютюноработниците-КНСБ в дружеството се обръщат към всички бивши и настоящи служители в групата "Булгартабак-Холдинг" АД да се присъединят към протеста, за да се спаси изчезващият бранш – производство на цигари в България. След затварянето на "София-БТ" АД реално в системата на "Булгартабак-Холдинг" АД остава само една цигарена фабрика – "Благоевград-БТ" АД, която е с неясно бъдеще, обясняват организаторите. 

В съобщението за протеста пише още: Представители на работниците и служителите на "София-БТ" АД, избрани на общо събрание на колектива съгласно чл. 7 и чл. 7а от Кодекса на труда отправят поредно предложение към вицепремиера и министър по европейските фондове и икономическа политика г-н Томислав Дончев, директора на агенция по приватизация и следприватизационен контрол и ръководството на "София-БТ" АД, в което се настоява да се проведе работна среща. На нея да се обсъди:

1.Информацията за наличието на реален купувач на продукцията на "София-БТ" АД;

2.Предоставянето за ползване цигарената фабрика "София-БТ" АД на ФРАНЧАЙЗИНГ – поемане на цялото управление, производство и реализация на продукцията, носеща търговските марки, произвеждани в цигарената фабрика в София.

Работниците и специалистите считат, че с възможността за поемане на ангажимент за възстановяне на работа на целия персонал в "София-БТ" АД, ще се избегнат масовите съкращения на над 400-те заети в момента в дружеството и ще бъдат спазени клаузите в договора за приватизация – ангажимент дружеството да работи до 2021 г.

До настоящия момент, въпреки проведените няколко протестни акции на колектива на "София-БТ" АД реален диалог по проблема няма!

Не е проведена исканата среща с мажоритарния собственик на "Булгартабак-Холдинг" АД "БТ Инвест ГмбХ", с министър-председателя на Р България г-н Бойко Борисов, а на 10 май 2016 г. ще бъдат освободени над 400-те професионалисти в производството на цигари. В нарочно писмо до Комисията за финансов надзор двата браншови синдиката на КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха информация за реалния собственик на австрийската фирма, придобила през 2011 г. 80% от акциите от капитала на "Булгартабак-Холдинг" АД, но вече цял месец от председателя на Комисията г-н Мавродиев отговор няма.

Липсата на конкретен диалог, икономически анализ за необходимостта от спиране на дейността на "София-БТ" АД и всички последици – стотици милиони лева по-малко годишно за републиканския бюджет, за НОИ, за НЗОК и Столична община и загубата на трайни работни места са предпоставка за ескалация на социалното напрежение в колектива на дружеството.

Икономическият министър Божидар Лукарски, отговарящ съгласно чл. 2 ал. 3: Министърът на икономиката провежда държавната политика и упражнява контрола в областта на тютюневите изделия от Закона на тютюна и тютюневите изделия – до настоящия момент не е предприел конкретни действия по предходното искане на представителите на работниците за пряк ангажимент с негово участие в преговори с ръководството на "Булгартабак-Холдинг" АД, Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, браншовите синдикални структури на КТ "Подкрепа" и КНСБ и представители на работниците и служителите в "София-БТ" АД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

4

ОФчар

27.04 2016 в 12:01

Дреме му на Лукарски - нали е на хранилката на.... една рафинерия.

16008

3

Nik68

27.04 2016 в 09:44

И за какво си губят времето. За човек който не знае какво работи е нормално и да не знае къде работи, така че вероятността да го намерят там си е клоняща към 0 според мен.
 
X

Предизборно със Светльо Витков