Против закона: Тръгна процедурата за избор на шеф на КФН

Антония Чорева 15 юли 2016 в 10:34 3458 1

Снимка БГНЕС, Архив

Сегашният председател Стоян Мавродиев.

Народното събрание форсира процедурата за избор на председател на Комисията за финансов надзор (КФН), като не спази правилата на закона.

А законът се нарушава, тъй като за избор на председатели и членове на комисии и държавни институции има срокове, определени от Конституцията, които с този акт не се спазват.

Те са силно съкратени – 5 дни, вместо 14 за предлагане на кандидати, за да може изборът да започне по-бързо и да се вмъкне преди ваканцията на депутатите.

Това стана, след като парламентът прие нови правила за избор на шеф на комисията, след което предстои и избирането на самия председател.

Мандатът на сегашния председател на КФН Стоян Мавродиев е изтекъл на 18 юни 2016 година, но по правило нов председател трябва да се избере месец по-рано.

Изборът на председател е логичен, но и доста съмнителен, тъй като процедурата за избор на председател на КФН е трябвало да започне преди три месеца, за да се спазят сроковете за правилата за избор на председател и членове, както и да има време партиите да представят кандидатурите и предложените кандидати да бъдат изслушани.

А според закона трябва да има 14 дни срок, за да могат кандидатите да подготвят документите си, сега депутатите решиха този срок да е 5 дни, два от които събота и неделя.

Друго съмнение поражда и фактът, че предстоят стрес-тестовете на застрахователните компании и пенсионноосигурителните дружества (прегледът на активите им започва в петък, 15 юли), в които КФН има пряко участие.

Йордан Цонев каза от трибуната, че ДПС не подкрепя предложените правила и процедурата за избор на председател.

„Тази процедура трябваше да е открита преди 3 месеца. Защо през тях не беше открита? Щеше да има възможност да се подготвят екипите и правилата. Имаме информация, че решението на мнозинството е било, че този състав на комисията е трябвало да проведе стрес-тестовете и след това да бъде направен избор. Кое налага две седмици преди ваканцията бързането – нарушават се обичайните срокове?”, пита Цонев. „Може да бързате, но без ДПС”, категоричен бе Йордан Цонев.

БСП поде същата теза от името на депутата Румен Гечев: „Изборът на нов председател трябва да стане след прозрачна процедура и при стриктно законодателство и са налице предпоставки да бъде сезиран Конституционния съд”. Гечев даде за пример, че така е бил избран шеф на Комисията за защита на конкуренцията, а от две години е изтекъл и мандатът на управителя на НОИ.

Народният представител Жельо Бойчев от БСП също взе думата в дебата и каза, че става въпрос за предрешен избор - на „наш човек”, също така сроковете и принципите нямат никакво значение за управляващите. По думите му ГЕРБ иска да избяга от отговорност за досегашната работа на КФН, а тя показва едно - "обезличена Българска финансова борса и смачкан пазар", а управляващите искат да сложат ръка на 8 млрд. лева, които са в пенсионните фондове.

Тезата на ГЕРБ обаче е следната, разяснена от депутата и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев – процедурните правила не са важни, а е важна спешната стабилизация на финансовия пазар. Той смята, че ако процедурата за избор на нов шеф на КФН не приключи юли, тя ще продължи няколко месеца, тъй като идва ваканция. Важна тема е не погазване на правилата, а нуждата да бъде избран спешно новият председател на комисията. По думите му важна тема също са капиталовият пазар и сривът на Българската фондова борса, която в момента е с приход под 8%.

Реформаторите подкрепиха ГЕРБ от името на Мартин Димитров и Радан Кънев – общата им теза е, че редица регулатори са с изтекъл мандат, което вече е практика в България и припомниха, че още преди месец са поискали избор на нов председател на КФН. Те призоваха да се избере такъв, тъй като за стрес-тестовете трябва да има легитимен председател. Кънев посочи, че дори има писмо от Европейската комисия, което призовава да се избере председател на КФН и ново ръководство, които да проведат едни прозрачни стрес-тестове на пенсионните дружества. „ЕК няма да признае стрес-тестове, извършени от нелегитимно ръководство на комисията”, категоричен е лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Шефът на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова каза следното: „Ако правилата се приемат сега, стават законови и това да се изкарат противоконституционни не е правилно”. Тя припомни как именно този парламент е избрал шеф на ДАНС за една сутрин, както и шеф на НЗОК.

В крайна сметка депутатите решиха със 108 гласа „за” да започнат процедурата за избор на нов председател. Сега предстои партиите да предложат кандидати в 5-дневен срок (вместо 14), те да бъдат проверени за принадлежност към Държавна сигурност, да бъдат изслушани в рамките на 2 минути и накрая да бъде избран новият шеф на КФН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!