Протестът пред НС: Няма да мине с вот! Всички - вън! Депутатите влязоха необезпокоявано в сградата

Ирина Евгениева, Рени Петрова 20 юли 2020 в 06:05 15290 8

Снимка Ирина Евгениева

С викове "Оставка", освиркване, биене на тъпани започна протестът пред Народното събрание тази сутрин. 30-ина минути след обявеното му от "Отровното трио" начало - 7:00, пред сградата на пл. "Народно събрание" 2 имаше няколко десетки души, съобщава репортерът на OFFNews. Час след това протестиращите вече бяха стотици, а малко след 8:30 с флашмоб те блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Флашмобът им пресичаше пешеходната пътека в двете посоки, за да спре движението. В това време от трибуната поздравяваха пресичащите с "Борисов, чао".

Заседанието на парламента започна навреме, депутатите влязоха безпроблемно през служебния вход на гърба на сградата, тъй като кордони с полиция са отцепили достъпа до този вход.

Извънредното заседание на парламента днес, в 12-ия ден от началото на протеста с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор, е за дебатите по вота на недоверие към кабинета, внесен от Корнелия Нинова и други депутати от БСП. Той е с мотивиран с "провала в политиката за противодействие на корупцията". Както е по правилник, гласуването му ще е не по-рано от 24 часа от приключване на разискванията.

Но не това е целта на протеста. Хората на площад "Народно събрание" 2 днес не са дошли в подкрепа на БСП.

"Всички отиваме на протест пред НС, за да им кажем ВСИЧКИ ВЪН! Няма да мине с вот на недоверие. Искаме мафията да изчезне веднага", пишат в призива за днес "Отровното трио" - Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов.

А ден по-рано проф. Минеков заяви в интервю: Този парламент е напълно ненужен. Вотът на недоверие е безсмислен. Трябва нов парламент, нови избори, но честни. Нужно е дистанционно гласуване, дори гласуване по пощата, машинно гласуване. От това ги е страх, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран.

И хората днес потвърждават - те не желаят просто вот, който да смени лицата и запази статуквото.

Снимка: Отровното трио/Фейсбук

"За мен няма значение дали ще приемат вота на недоверие, защото това, така или иначе, е един цирк", заяви протестираща.

"Трябва да има не само оставка на правителството, а и да се започне процедура, която да позволи на хората да участват демократично във вземането на всяко решение оттук нататък" - каза Владислав Милев, също участник в протеста днес.

"Трябва да се прояви пряката демокрация и да се осъществи законовото машинно гласуване, което управляващите отказват да въведат и започнат процедура по това", допълни той. Милев е скептичен относно вота - "Съдейки по изявленията на коалиционните партньори, по всяка вероятност той няма да мине".

Малко преди 9, докато отвън течеше протестът, започнаха да пристигат и първите депутати и министри. Протестиращите, по това време няколкостотин, бяха съсредоточени пред централния вход на парламента. Депутатите без проблем влизаха пред служебния заден вход, предаде наш репортер.

Навън адв. Николай Хаджигенов отново призова за национална стачка, като специално подчерта, че в нея трябва да се включат адвокатите, следователите и прокурорите. Той отложил свое дело във Върховния съд днес с мотив, че ще е на протеста. Призова и други адвокати да отлагат дела.

Обстановката пред парламента на живо:

От уредбата пускат и реплики на Валери Симеонов, Бойко Борисов, както и на журналистката Ива Николова.

Екипите на OFFNews продължават да следят на живо случващото се във и извън парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

8

опетков

21.07 2020 в 08:22

Смешно е да оправдаваш политическата си неграмотност и некадърност с фалшифициране на изборите и списъци с "мъртви" души. Истината е, че тези които гласуват, в момента са на работа, докато протестърите си играят на "флашмоб", а по време на избори са в "гората за гъби", защото видиш ли "изборите не решават нищо". Освен това с 5-6 хиляди кресльовци като орел, рак и щука не можеш да победиш милионното "мълчаливо мнозинство", което си харесва статуквото и "мутрата" и "мафията", защото вие не предлагате нищо друго, освен хаос, неизвестност и евентуално разруха.В блатото може и да е зле, но е добре познатото блато.

2800

7

zpe

20.07 2020 в 13:31

@Warrezz, в условията на цензура в медиите, била тя изкуствена или не, не е подходящ момент да коментираш новините. Доверието в медиите е сринато, а един тролски коментар само ще усложни обстановката в социалните мрежи. А и всички знаем, че медиите произхождат от едно и също място, а именно Пеевски. Точно поради тази причина не виждам особен смисъл да се изказваш.

3005

6

Warrezz

20.07 2020 в 12:54

В условията на пандемия, била тя изкуствена или не, не е подходящ момент за протести. Икономиката е срината, а една оставка само ще усложни обстановката в страната. А и всички знаем, че партиите произхождат от едно и също място, а именно БКП. Точно по тази причина не виждам особен смисъл да се протестира.

2100

4

гоуемио

20.07 2020 в 10:06

Тука какво се случва? Поне половината от протестиращите не са гласували, а и да са гласували, те не са и 10% от гласувалите за ГЕРБ и НФСБ. Моля, не ме убеждавайте, че има нещо демократично в това!!! Да се готвят за избори и напролет да ги спечелят...

2800

3

zpe

20.07 2020 в 08:42

@ЛАФЪРДИЕВ, освен това, Европа няма да ни каже кой да ни управлява!!!!!!!!!!! А няма друг избор освен да се съобразява с това, което тука се случва!!!!

2800

2

zpe

20.07 2020 в 08:39

@ЛАФЪРДИЕВ, ае, ти за две изречения ли се хвана? Това ли е достатъчно за да си образуваш позиция? Някви две изречения от изказване, което не е по същество, направено в много по-широк контекст?

Ако искаш дебати по въпроса с по-добре аргументирани позиции, еми имаше такива! Това изказване не е направено като част от експертен разговор по темата! ОЧЕВИДНО!

Да не говориме колко безочливо се абстрахираш от потенциала на свободния човешки ресурс на гражданите!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

20.07 2020 в 08:31

Смятах отровното трио за реалисти.. "Нужно е дистанционно гласуване, дори гласуване по пощата, машинно гласуване." Ми това го няма в законите и въз основа на тях - изборния кодекс. Как ще се случи без парламент? Ще ги признае ли Европа тез нови избори?
Добре - ще ги направим по правилата, издиктувани от отровното трио.. Кой ще спечели? Пак същите.. Щото протестиращите от жълтите павета имат ли възможност да захранят с бюлетини мъртвите души от списъците? Нямат, щото нямат и пари за това..
Наивност, която ще доведе само пак до Баце.. Но този път няма да реанимираните мумии, а отровното трио.. Не е голяма разликата в победата на жълтите павета..