Правосъдие за всеки: Дойде моментът за истинска съдебна реформа

От инициативата настояват за бързо закриване на специализираното правосъдие, оставката на Гешев и без политическа квота във ВСС

OFFNews 20 юли 2021 в 10:30 3214 0

Парламентът да започнете работа с приемане на декларация за приоритетите на дейността на 46-ото НС, обвързани с промените в конкретни закони и сроковете, в които трябва да се случат, за осъществяване на реална съдебна реформа, която да изчисти правосъдието от олигархически и политически зависимости.

Конституционни промени, свързани с тази реформа.

Най-късно до края на годината да се закрият специализираните съдилища и прокуратури.

Парламентарна комисия, която да разследва действията на политическото ръководство на МВР и полицейски служители при опитите за брутално потушаване на протестите от миналото лято, скандалните случаи на полицейско насилие и опитите за прикриването им, незаконните подслушвания на политици и граждански активисти по време на протестите, както и абсурдните действия и бездействия на прокуратурата.

За това настояват от инициативата "Правосъдие за всеки" в обръщение към депутатите от 46-ото Народно събрание, което започва работа утре.

"Дойде моментът за изпълнение на предизборните ангажименти и превръщането им в реални законодателни инициативи и актове", се казва още в текста.

"Съдебната реформа следва да е първи и основен приоритет в работата на 46-тото НС, за да може да се осъществят реформите и във всички останали сфери, защото докато кражбите в големи размери, ужасяващата корупция и огромната търговия с влияние продължават безнаказано, истински промени и реална отговорност не може да има!", пишат още от "Правосъдие за всеки".

Ето и пълния текст на обръщението:

ОБРЪЩЕНИЕ

към народните представители
и политическите партии и коалиции,
представени в 46-тото Народно събрание

Уважаеми народни избраници,

За втори път тази година, след 23 години, ще имаме Народно събрание, избрано след бурни и дълги протести на свободни граждани. Те поискаха не просто смяна на управлението, а решителни реформи, чрез които властта да се върне към защитата на обществените интереси, върховенството на Правото и възстановяването на справедливостта. Гражданите поискаха отстраняване на мафията и корупцията от държавното управление, оставка на главния прокурор и радикална съдебна реформа, която да осигури независимо и ефективно правосъдие.

Партиите и коалициите, които подкрепиха протестите от горещото лято и бурната есен на 2020 година, се ангажираха публично - чрез речи на свои представители на площадите, в медиите и с програмите си, с няколко основни приоритета в тази реформа:

- закриване на специализираните съдилища и прокуратури;

- намаляване/премахване на парламентарната (политическата) квота във Висшия съдебен съвет (ВСС);

- оставка или начало на процедура за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор;

- реформа в прокуратурата, така че да бъде поставен главният прокурор под реален парламентарен контрол и отчетност, с възможност за неговата смяна при бездействие или избирателно действие;

- пълен съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, с които се отказва образуване на досъдебно производство;

Дойде моментът за изпълнение на предизборните ангажименти и превръщането им в реални законодателни инициативи и актове!

Съдебната реформа следва да е първи и основен приоритет в работата на 46-тото НС, за да може да се осъществят реформите и във всички останали сфери, защото докато кражбите в големи размери, ужасяващата корупция и огромната търговия с влияние продължават безнаказано, истински промени и реална отговорност не може да има! Никое правителство, което не постави тази реформа като първи и основен приоритет, не бива да бъде подкрепяно от "партиите на протеста", понеже така ще се предаде доверието на над един милион български граждани, гласували за ПРОМЯНАТА и за пореден път ще затънем в блатото на подмяната, удобна за олигарсите на безкрайния преход!

Всички избрани народни представители следва да действат и гласуват според съвестта и убежденията си, без да подчиняват обществения интерес на олигархичните зависимости на някои свои лидери, иначе историята бързо ще ги изчегърта от списъка на достойните!

Ето защо НАСТОЯВАМЕ пред представителите на българския народ в Парламента на надеждата за истинска реформа:

- да започнете работа с приемане на декларация за приоритетите на дейността на 46-тото НС, обвързани с промените в конкретни закони и сроковете, в които трябва да се случат, за осъществяване на реална съдебна реформа с цел изчистване на правосъдието от политически и олигархични зависимости и поставянето му в служба на народа при бързо и неотклонно възстановяване независимостта на Съда и върховенството на Правото;

- да инициирате в бърз срок нужните конституционни промени за постигане на горната цел и да потърсите общата пресечна точка за осигуряване на нужното конституционно мнозинство;

- да се закрият в разумен, но бърз срок - най-късно до края на тази година, така наречените специализирани съдилища, като се осигури непрекъсваемост на започнатите дела;

- да се избере парламентарна разследваща комисия относно действията на политическото ръководство на МВР и полицейски служители при опитите за брутално потушаване на мирни и законни граждански протести, скандалните случаи на полицейско насилие и опитите за прикриването му, незаконните подслушвания на политици и граждански активисти по време на протестите, както и абсурдните действия и бездействия на прокуратурата в защита на основни конституционни граждански права и свободи. Да се поиска разследване на виновните длъжностни лица от изпълнителната и съдебната власт;

Надяваме се да приемете сериозно и отговорно това наше обръщение, което напълно отговаря на исканията на протестиращите свободни граждани!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови