ПП-ДБ все пак остава с двама кандидати за Бургас

Йорданка Веселинова 26 септември 2023 в 12:53 2766 3

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Кирил Петков и Константин Бачийски

Лидерът на "Средна европейска класа" (СЕК) Константин Бачийски оцеля след вътрешно недоволство и призив за крачка назад в кметската надпревара в Бургас. В крайна сметка "Продължаваме промяната-Демократична България" остава с двама кандидати за кмет на Бургас, научи OFFNews. Това са издигнатият от ПП Бачийски и Димитър Найденов, номинация на ДБ.

Казусът е бил обсъждан до късните часове вчера на извънреден Национален съвет на ПП-ДБ, като самият Димитър Найденов е направил предложение за общ кандидат. 

Късно вечерта вчера Константин Бачийски заяви пред БНР, че няма да отстъпи, защото това би било "търсене на служебна победа" и "подарък към ГЕРБ и към Димитър Николов".

"Двете формации имат отделни номинации. Аз, Константин Бачийски, съм гласуван от Национален съвет на "Продължаваме промяната", а Димитър Найденов, доколкото знам, се издига от инициативен комитет."

До противоречивата ситуация една коалиция с централна регистрация в ЦИК да има двама кандидати за градоначалник, издигнати с инициативни комитети, се стигна след отказа на ДБ да отстъпи и да подкрепи Бачийски.

ПП-ДБ ще се явят почти заедно на местните избори

За сравнение, на редица места в страната по-популярни и харесвани кандидати на "Демократична България" отстъпваха лидерското място на хора на "Продължаваме промяната" - такъв е случаят в Пловдив (Манол Пейков отстъпи пред Ивайло Старибратов), Русе (Иван Белчев няма да участва в кметската надпревара, отстъпвайки на Рена Христова) и Варна (Стела Николова, лидер по преференции, се отказа за сметка на областния координатор на ПП Благомир Коцев).

Опитът да се намери решение на т.нар. "казус Бачийски" започна с призив от опонента му Димитър Найденов, който във Фейсбук написа, че е готов да се оттегли от кампанията, ако се намери общ кандидат на ПП–ДБ. 

"Все още не е късно да се намери общ кандидат на ПП-ДБ, който да оглави листата и да обедини избирателите. По никакъв начин не трябва да позволяваме да отидем разединени на тези избори срещу ГЕРБ в Бургас(...) Политически отговорно е да имаме единна кандидатура на нашето обединение. Който се е захванал с политика, не може да поставя личната си амбиция над общия интерес - да има обединени усилия за спечелване на кметските избори в Бургас. Това е национално отговорното поведение", написа още той.

По-късно пред БНР той заяви, че дясното обединение няма да отстъпи и заяви, че колективните органи на ДБ имат решение да не да подкрепят кандидатурата на Константин Бачийски. В отговор Кирил Петков заявил, че партията му няма да подкрепи Димитър Найденов. 

Казусът ''Бачийски'', II част: ПП и ДБ търсят нов кандидат за кмет на Бургас

Източници на OFFNews от партията на Петков и Василев заявиха, че номинацията на Бачийски е била бойкотирана по време на гласуването на Национален съвет на ПП в началото на септември, както и че лично Кирил Петков е застанал зад нея. Повдигнат е бил и въпросът защо се държи на тази номинация толкова много на фона на нулевите шансове Бачийски да стане кмет. Отговорът, даден на този въпрос, е бил свързан с русофилския профил на лидера на СЕК и възможността да обере от гласовете на "Възраждане".

След вчерашното заседание, въпреки обсъжданата възможност за нов общ кандидат, е решено, че в Бургас ПП и ДБ ще имат двама кандидати за кмет - Константин Бачийски (ПП) и Димитър Найденов (ДБ). Коалицията ПП-ДБ обаче няма да регистрира свой кандидат за градоначалник, а само листа за общински съветници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

3

leomesi

27.09 2023 в 11:09

Кой от кой по-зле

12636

2

prascho

26.09 2023 в 13:51

В Бургас на всички им е ясно, че Бачийски няма никакъв шанс срещу Димитър Николов. Не знам кой им прави проучванията на ПП, но Бачийски е бита карта - със сигурност няма да стигне до балотаж. Същото може да се каже и за Димитър Найденов, но той поне елегантно си изигра картите и им предложи някакъв изход с компромисна фигура. Сега каквото и да се случи Найденов ще излезе с по-висок рейтинг, а ксенофобът-русофил ще се срине още повече. И без това не сме го чули един път да се обади откакто е в парламента.
За съжаление очевидно има някаква договорка и/или обвързаност, иначе не мога да си обясня бруталният инат на ПП да държат на Бачийски.

5827

1

pisnamiotmutri

26.09 2023 в 12:57

Все пак София ще е тяхна макар с кадър на същите стоящи и зад ГЕРБ, БСП, ДПС, Възраждане и ко
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика