Полицаи, военни и служители в затворите в "състояние на протест" от 12 юни

OFFNews 03 юни 2015 в 13:27 7346 11

Полицаи, военни и служители в затворите в

Полицаи, пожарникари, военни и служители в затворите обявиха общи действия и готовност за протести. Причината са освен пенсионната реформа и отпадането на т.нар. ранно пенсиониране в сектор "Сигурност", но и заради "пълзящи" преструктурирания, които не са договорени със синдикатите. 

Председателят на най-голямата синдикална организация в МВР - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Валентин Попов, обясни че членовете на федерацията ще са в състояние на протест от следващия петък, 12 юни. Започват серия от протестни действия, получила са вече подкрепата и на други синдикати. 

Той заяви, че синдикаките са "узрели" за отпадане на ранното пенсиониране, но настояват за въвеждането на гратисен период от поне три години. Те имат и други условия: да се даде възможност на при сега действащите условия да се пенсионират полицаи, които на два пъти им се отнема правото да се пенсионират с вдигането на прага на стажа - веднъж от 20 на 25 и 25 и втори път от 25 на 27 години. 

Синдикатите са категорични, че социалният диалог с ръководството на МВР е прекратен. Те канят министър Румяна Бъчварова за разговори и възобновяване на диалога за решаване на трупаните с години проблеми. 

В събота, на 14 юни протестните действия ще продължат с разполагането на палатков лагер. 

Синдикалистите ще настояват за прекратяване на операцията по охраната на границата, поне в частта с командироването на служители през 15 дни за 15 дни.

Това, което синдикатите искат да поставят като проблем пред министър Бъчварова, е полагането на извънреден труд. Съгласно закона за МВР, разрешеният извънреден труд е 280 часа годишно, което е два пъти повече от предвиденото в Кодекса по труда. „Но дори и тази норма се прехвърля и колеги работят повече от това, което позволява законът, а той не позволява този труд да им бъде заплатен“, обясни Попов.

Друг проблем са структурни промени, които се случват без знанието на синдикалистите. „Няма яснота как ще се развива пожарната. Има индикации, че е възможно да се правят опити за преструктуриране на тъмно, като се предлага на спасители доброволно да се преназначават за пожарникари. Това е замисъл да се ликвидира професията спасител, като 30 групи спасители ще се сведат до няколко отряда и всички останали ще бъдат пренасочени за пожарникари“, обясни Попов.

Той допълни, че е започнало и закриване на дежурните части в няколко районни управления, които се помещават в сградите на областните дирекции на МВР.

Няма да е пресилено, ако кажа, че дейността на затворите е пред колапс, каза председателят на синдиката на служителите в затворите Иван Петров. Той обясни, че има реална опасност през септември да няма пари за заплати, в същото време условията в затворите са лоши. Има предписания от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за подобряване на условията, в противен случай държавата е заплашена от сериозни санкции. Липсата на титуляри в двата най-големи затвора в страната – софийския и бургаския, както и този за жени в Сливен и готвената пенсионна реформа, според която 55-годишни служители ще трябва да се грижат за реда в затворите, демотивират персонала. Това води до напрежение и до рапорти за напускане.

Картината сред военните е подобна. Спирдон Спирдонов, зам.-председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) каза, че в момента военнослужещите „се ослушват“ дали да пуснат рапортите си за напускане. Военните не са против пенсионната реформа, но държат за запазване на социалните придобивки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!