Полицаи, военни и служители в затворите в "състояние на протест" от 12 юни

Последна промяна на 03 юни 2015 в 13:27 6490 11

Полицаи, военни и служители в затворите в

Полицаи, пожарникари, военни и служители в затворите обявиха общи действия и готовност за протести. Причината са освен пенсионната реформа и отпадането на т.нар. ранно пенсиониране в сектор "Сигурност", но и заради "пълзящи" преструктурирания, които не са договорени със синдикатите. 

Председателят на най-голямата синдикална организация в МВР - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Валентин Попов, обясни че членовете на федерацията ще са в състояние на протест от следващия петък, 12 юни. Започват серия от протестни действия, получила са вече подкрепата и на други синдикати. 

Той заяви, че синдикаките са "узрели" за отпадане на ранното пенсиониране, но настояват за въвеждането на гратисен период от поне три години. Те имат и други условия: да се даде възможност на при сега действащите условия да се пенсионират полицаи, които на два пъти им се отнема правото да се пенсионират с вдигането на прага на стажа - веднъж от 20 на 25 и 25 и втори път от 25 на 27 години. 

Синдикатите са категорични, че социалният диалог с ръководството на МВР е прекратен. Те канят министър Румяна Бъчварова за разговори и възобновяване на диалога за решаване на трупаните с години проблеми. 

В събота, на 14 юни протестните действия ще продължат с разполагането на палатков лагер. 

Синдикалистите ще настояват за прекратяване на операцията по охраната на границата, поне в частта с командироването на служители през 15 дни за 15 дни.

Това, което синдикатите искат да поставят като проблем пред министър Бъчварова, е полагането на извънреден труд. Съгласно закона за МВР, разрешеният извънреден труд е 280 часа годишно, което е два пъти повече от предвиденото в Кодекса по труда. „Но дори и тази норма се прехвърля и колеги работят повече от това, което позволява законът, а той не позволява този труд да им бъде заплатен“, обясни Попов.

Друг проблем са структурни промени, които се случват без знанието на синдикалистите. „Няма яснота как ще се развива пожарната. Има индикации, че е възможно да се правят опити за преструктуриране на тъмно, като се предлага на спасители доброволно да се преназначават за пожарникари. Това е замисъл да се ликвидира професията спасител, като 30 групи спасители ще се сведат до няколко отряда и всички останали ще бъдат пренасочени за пожарникари“, обясни Попов.

Той допълни, че е започнало и закриване на дежурните части в няколко районни управления, които се помещават в сградите на областните дирекции на МВР.

Няма да е пресилено, ако кажа, че дейността на затворите е пред колапс, каза председателят на синдиката на служителите в затворите Иван Петров. Той обясни, че има реална опасност през септември да няма пари за заплати, в същото време условията в затворите са лоши. Има предписания от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за подобряване на условията, в противен случай държавата е заплашена от сериозни санкции. Липсата на титуляри в двата най-големи затвора в страната – софийския и бургаския, както и този за жени в Сливен и готвената пенсионна реформа, според която 55-годишни служители ще трябва да се грижат за реда в затворите, демотивират персонала. Това води до напрежение и до рапорти за напускане.

Картината сред военните е подобна. Спирдон Спирдонов, зам.-председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) каза, че в момента военнослужещите „се ослушват“ дали да пуснат рапортите си за напускане. Военните не са против пенсионната реформа, но държат за запазване на социалните придобивки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2015 в 19:14

" Служителите, които са в момента в системата на МВР, да се пенсионират при досегашните условия."

Тюфлеците, които в момента цоцат на меверейската софра и престъпниците едновременно са за незабавно уволнение без обезщетение и пенсии.

Да се поровят из кофите и да усетят какво е да те гледа полицай от патрулка на свой гръб.

Безполезна, затлъстяла, ояла се и проста държавна мафия, това са ушевците.

Не пенсии, а УВО.

12.06 2015 в 19:03

Сериозно се съмнявам, че това правотелство следи и чете предложенията на общественоста по този проблем (относно ранното пенсиониране на определени категории държавни служители), включително и изказаните в OFFnews.

Вече 3 пъти пъти предлагаме тук НАЙ-ДОБРОТО и НАЙ-ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ, защото познаваме тази система. Много е просто:

1. Служителите, които са в момента в системата на МВР, да се пенсионират при досегашните условия.

2. Новите условия за пенсиониране да важат САМО ЗА НОВОПОСТЪПИЛИТЕ (след датата на публикуване закона в ДВ).

Това е СПРАВЕДЛИВО. Така и вълкът ще бъде сит, и агнето цяло. Сега служителите на МВР са напълно в основанието си да протестират, защото правителството иска да направи промени в правилника по средата на мача. Това го няма във футбола, не трябва да го има и в този случай.

Между другото същия принцип важи и за останалите български граждани, които подлежат на пенсиониране. Всяка промяна във възраста и трудовия стаж трабва ДА ВАЖИ САМО ЗА НОВОПОСТЪПИЛИТЕ след датата на обнародване в ДВ. Хората са планирали трудовата си кариера при едни условия, и сега изневиделица изведнъж правителството решава зад гърба им, биза да ги пита, че възраста и/или стажа се увеличават.

Мислете с главите, а не с гъзовете си. рано или късно почти всеки се пенсионира, нека това да става по определени и ясни правила, които не се променят непрекъснато поради промени в политическата и икономическа конюктурата. Народа трябва да има яснота относно тези жизнено важни въпроси, и е време вече НС и правителството да престанат с хаотични промени на парче, и с закони писани на коляно. Омерзен съм.

10.06 2015 в 21:04

Ха да видите как се протестира!Щото много тежко го давахте когато всички ние го правехме в продължение на една година!Включително и ваши близки,познати приятели.Но тогава нехаехте.......е,сега ние ще направим същото....ще го преместим у другия крачол!

03.06 2015 в 16:44

Всички протестиращи да бъдат дисциплинарно уволнени! И без това са на държавна заплата и само мрънкат без да работят!

03.06 2015 в 16:31

АБСОЛЮТНИ НАХАЛНИЦИ - НЕ СТИГА, ЧЕ ОТ ЦИГАНСКОТО БЕЗЗАКОНИЕ ЛЪСНА ПЪЛНАТА ЛИПСА НА ЗАЕТОСТ И ОТГОВОРНОСТ, В РЕПОРТАЖИТЕ ПОКАЗАХА ЗАМРЪЗНАЛИ В 60-ТЕ ГОДИНИ ШЕФОВЕ НА ПОЛИЦЕЙСКИ УПРАВЛЕНИЯ , ЗА 20-те ЗАПЛАТИ И ЕКСТРИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ, МИ ИСКАТ ОЩЕ И ОЩЕ!!!! НЯКОЙ ДА ГИ ПОПИТА КАК РАБОТЯТ СЛЕД ПЕНСИЯ КАТО ОХРАНИТЕЛИ, КОЕТО СЪЩО Е ДОСТА СТРЕСИРАЩО И АМОРТИЗИРАЩО ЗАНИМАНИЕ И ЗАЩО СМЯТАТ, ЧЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ИМ ОСИГУРЯВАМЕ ПЕНСИИ НА 45 И ПОСЛЕ И ЗАПЛАТИ, ДОКАТО НИЕ БАЧКАМЕ ДО 70 И ПОСЛЕ ПАК, ЗАЩОТО С 200 ЛЕВА ПЕНСИИ СМЕ ЗАГУБЕНИ????

03.06 2015 в 15:00

Нормално е когато на някого му отнемат привилегии да е недоволен. Но обществото трябва да е непреклонно по отношение на пенсионната реформа в полицията и армията. Не може да е приемливо една професионална група да бъде толкова ясно и отчетливо толерирана до степен да вреди на общите интереси с милионите за пенсии, които се плащат всеки месец на здрави, способни и силни 40 годишни мъже с 20 години стаж. Уважавам правото им на протест, но и ние, обществото като цяло, трябва категорично да заявим, че не сме съгласни и няма да отстъпим от реформата.

03.06 2015 в 14:51

Пожарникарите- ок. Но полицаите и служителите на затворите да протестират? Е това вече е свръх-наглост! Да ги питам колко взимат от рушвети и вкарване на наркотици в панделата?

03.06 2015 в 14:42

Тая нашата "полиция" няма грам срам. Не стига, че всеки ден се вижда, че НИЩО не правят и се чудят откъде да прилапат някой лев ами тръгнали да протестират. Да вземат да излезнат и да си вършат работата!!!

03.06 2015 в 14:37

Напускай, мильо!!!

03.06 2015 в 14:22

да протестират в Игнатиево , пред къщите на другите работодатели , джебчийките от моловете ....

НЕ ПРЕД ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ !!!

полицията няма ли отдел за вътрешна сигурност - вътрешна полиция .....

или е пълно само с милиционери-бидони алчни за подкупи и ранно пенсиониране !?!?