Гранични полицаи излизат на протест

OFFNews 08 април 2015 в 08:14 4602 4

Гранични полицаи излизат на протест

Членове на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) ще протестират пред Регионална дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) – Елхово от 12.00 часа днес.

Една от причините за протеста са провалените преговори между представители на Федерацията и професионалното ръководство на ГДГП във връзка с работното време на държавните служители, охраняващи южната граница с Турция. Униформените настояват за промяна на графика им на работа, който беше сменен от 24-часа на 12-часа и да се оптимизират смените и нарядите, които се извършват на място и които удължават работния ден до 14 часа.

Друга причина са условията на работа, които не са променени в последните месеци - служителите продължават да бъдат извозвани от амортизирани микробуси и автобуси, като много често превозните средства за превозване на служители и нелегално преминали границата хора са едни и същи. Тази практика, заедно с липсата на лични предпазни средства, екипировка и оборудване създават сериозен риск за здравето и живота не само на служителите, но и на техните семейства.

Една от порочните практики, която продължава да се прилага е командироването на едни и същи служители. Често периодът между двете командировки е не повече от 15 дни. Това причинява стрес и води до преумора на служителите, уточняват от СФСМВР. Стартираната процедура за назначаване на нови служители, които да бъдат назначени да охраняват държавната граница е изключително дълга и тромава и се очаква да продължи около година.

Членовете на синдиката, като дългогодишни служители, разбират трудната ситуация в страната, но не могат да се примирят с откровените подигравки към техния труд и труда на техните колеги от страна на професионалното ръководство на МВР и в частност на ГДГП. СФСМВР се противопоставя на утвърдената порочна практика за пълно пренебрегване на проблемите, за чието решаване не са нужни финансови средства, а само разбиране и професионална компетентност, се казва в позиция на синдиката.

Протестът на 8 април 2015г. е началото на серия от регионални и национални протести и ясно и категорично послание към ръководството на МВР, че ако не се промени коренно политиката по отношение на организацията на работа във всички дирекции това ще създаде риск не само за служителите в силовото ведомство – това ще доведе до увеличение на конвенционалната престъпност и ще застраши гражданите на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови