Плевнелиев предава властта на Радев (обновена по часове)

OFFNews 22 януари 2017 в 10:50 9212 6

Новоизбраният президент Румен Радев поема президентския пост на официална церемония на пл. "Св. Александър Невски" в София. На нея той ще приеме поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев. На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

10.51 часа - представителните гвардейски части са построени на площада пред храм-паметника "Св. Ал. Невски". Официалните гости, сред които премиерът в оставка Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, министри и депутати, вече пристигнаха. На място са и лидерите на основните политически партии.

10.58 часа - на площада дойде президентът Росен Плевнелиев. Той приема рапорта на изплняващия длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и на командира на националната гвардейска част брегаден генерал Илко Йорданов.

11.01 часа - президентът Плевнелиев прие почетния строй, поклони се пред Самарското знаме и поздрави караула. 

11.05 часа - Румен Радев пристигна на площада, беше посрещнат с овации и викове "Браво". Той беше посрещнат от началника на караула подполк. Дончев. 

11.11 часа - Радев поздрави гвардейските части. Той се ръкува с президента Росен Плевнелиев, вицепрезидента му Маргарита Попова и новоизбрания вицепрезидент Илияна Йотова. Двамата президенти застанаха един до друг на тържествената трибуна. 

11.12 часа - президентът Росен Плевнелиев произнесе реч. "Един труден, но успешен мандат приключи. Дадох, но не взех, изпълних обещанията си. Грешки съм допускал, като всеки човек, но като президент не сбърках с големите неща. Тръгвам си с високо вдигната глава", каза президентът. Той зави, че е работил всеотдайно за страната, а властта за него не е била цел, а средство, за да помогне на народа си. "Посветих се на обществото, ще продължа да го правя и занапред", каза той. Вярвах, че правото на силата е най-голямото безправие. Затова се борих за върховенството на закона и срещу геополитиката на разделяне на сфери на влияние. Мирът и демокрацията се остояват ежедневно и от всеки", заяви още той. По думите му външната политика на България е била балансирана, а страната "стои" добре на фона на кризите в света. Той се обърна към Радев: "Тежък беше моят мандат, тежък ще бъде и вашият. Пожелавам ви да превърнете институцията не във властови център, а в център на баланс", каза Плевнелиев. "Пожелавам ви от все сърце да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която българия да пострада. Нито един български президент не е допускал досега тогава", обърна се той към Радев.

Нека не допускаме Бълария да бъде отклонена от посоката на демократичното развитие, каза още Росен Плевнелиев. По думите му републиката е чиста и свята, колкото чисти са ръководителите й. "Да държите здраво посоката на европейското и демократичното развитие на България, на добър час, г-н президент, да живее България“, завърши обръщението си Плевнелиев.


11.19 часа - За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Плевнелиев пред всички вас, започна речта си Румен Радев. Днешната церемония има своя дълбок смисъл, тъй като е израз на надежда за промяна, но и израз на приемственост, без която няма как да се гради държавност, заяви той. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти досега за усилията им за изграждане на демократична България. По думите му в последните 30 години са допуснати грешки и е изгубено време, но страната е станала част от обединена Европа. "Нека заедно градим едно общество, основано на закона и морала", каза Радев. "Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на помирението и диалога", каза още той. Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция, но нека е ясно едно: ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата и достойнството на своя народ. Най-важно е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред", завърши речта си новоизбраният президент.

11.25 часа - прозвуча национаният химн, а смяната на властта беше отбелязана с 21 топовни салюта.

11. 28 часа - двамата президенти положиха венец пред паметника на Незнайния воин. Под звучите на "Тих, бял Дунав" двамата президенти се върнаха на площада, където ще наблюдават тържествения марш. Румен Радев получи поздравления от официалните гости.

11.38 часа - двамата президенти се отправиха към храм-паметника "Св. Александър Невски", където новоизбраният президент ще получи благословия от патриарх Неофит. С тях са вицепрезидентите Маргарита Попова и Илияна Йотова, както и новата първа дама - Десислава Радева.

12.12 часа - Патриарх Неофит се обърна към новоизбрания президент като каза, че отправя молитвата си към Бог, който да му помага. Той заяви, че властта винаги е свързана с отговорност и „колкого по-голяма е властта и толкова Бог възлага по -голяма отогворност, защото комуто е възлагано повече, от него повече ще се изисква“.

„Вие повече от всякога ще се нуждаете от Божията благодат и подкрепа“, обърна се Неофит към Радев и му пожела да търси това, „което е добро за българските граждани, което носи благоденствие и мир“. Неофит каза още, че на новия президент ще са му нужи чувствителност и мъдрост, „присъщи на човек който съзнаа, че Бог е който върши всичко“. Той изрази увереност, че разбиратеството и взаимодейстивето между църквата и държавата ще продължат и занапред и пожела Бог да го „обдари щедро с душевни сили, здраве, търпение, мъдрост, разсъдителност, далновидност, да благослови трудовете му и да го направлява в служението му към ползу народу бълтарскому“.

Накрая Неофит подари на Радев икона на спасителя Иисус Христос.

12.16 часа - президентът Радев напусна храма "Св. Александър Невски" и се ръкува с миряни, симпатизанти и политици. Президентът Росен Плевнелиев се отправи към "Дондуков" 2, където продължава церемонията по сдаването на властта. 

12.30 часа - президентът Румен Радев пристигна пред сградата на президентството. Той беше посрещнат с аплодисменти от граждани и скандирания "Успешен полет". На входа той беше посрещнат от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. 

12.39 часа - двамата президенти се отправиха към Гербовата зала, където ще бъде финалът на церемонията по сдаването на властта. След това двамата президенти ще имат среща на четири очи. 

12.37 часа - вицепрезидентките Маргарита Попова и Илияна Йотова се срещнаха в кабинета на Попова. Има позитивни емоции в този кабинет, предаваме я, каза вицепрезидентът на наследничката си на поста. Йотова от своя страна отговори, че Попова е добре дошла в кабинета и че ще ѝ "звъни" за съвети. "Ще ви помагам, за да върви държавата напред", каза от своя страна Попова. От екипа на отиващия си вицепрезидент подариха на Илияна Йотова кошница с цветя. 

13.09 часа - служители от администрацията на президента се събраха пред парадния вход на президенството. Президентът Росен Плевнелиев беше изпратен от Румен Радев и беше съпроводен с аплодисменти. Плевнелиев беше освиркан от поддръжници на Румен Радев. В същото време до входа на "Дондуков" 2 имаше привърженици на Плевнелиев, които го приветстваха и отговориха със скандирания в подкрепа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

5

ELPIDA

22.01 2017 в 12:04

Ремарк...Айншайн,да ,нямаха място в прошалната реч.
Но най-смехотворното бе ,когато след думата "рейтинг" последва думата "угроза" - полярно несъвместими.

29585

3

Izalina

22.01 2017 в 11:44

То Ремарк, то Айнщайн .. много мъдрост, много нещо.

Страшно съм любопитна, дали Радев ще се окаже така своенравен та да държи собствена умерена и разумна политика или все пак ше клекне на Корвелия и ко. както спекулират всички освен самата тя.

На добър час, пък времето ще покаже. Запазвам си резервите засега, все още нищо не знаем за него.

42249

2

Denis Rizanov

22.01 2017 в 11:34

Той не чете!

А роско дори и от листчето каза: "уважаеми госпожо кмет"

26179

1

ELPIDA

22.01 2017 в 11:32

Браво, Генерале !

Поведение и реч - parexcellence !

Респект!