Плевнелиев: България стои добре на фона на извънредната нестабилност

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2017 в 21:17 5250 7

Снимка president.bg

Днес, когато в Европа и в света сме свидетели на разделение и противопоставяне, България е сред държавите, които вярват във върховенството на закона, а не сред тези, които залагат на силата на оръжието и борбата между интереси.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционната си среща с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

Държавният глава предупреди също така, че през 2017-а година предизвикателствата пред международната общност няма да намалеят.

"Предстои ни година на критично важни избори. На фона на извънредната нестабилност България стои добре, но трябва да надграждаме постигнатото. Имаме и своите проблеми и пред нас предстои дълъг път, но посоката, която следваме е правилна", подчерта още президентът и призова за приемственост в следването на стратегическите приоритети на страната.

Държавният глава увери, че страната ни ще продължи да провежда принципна и балансирана външна политика, да бъде активен фактор в ЕС и НАТО и да се утвърждава като добър приятел на всички в Югоизточна Европа.

В изказването си Плевнелиев подчерта постиженията на страната ни през изминалата година – висок икономически ръст и износ, увеличаващ се инвестиционен интерес към България, намаляваща безработица.

Росен Плевнелиев открои също така признанието, което страната ни е получила в международен план за своето председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и домакинството на формата на "Арайолуш" през 2016 г.

"Поставихме смислени приоритети и българската дипломация постигна безспорни успехи. Показахме, че всички на Балканите и в региона сме единни, а България има водеща роля", категоричен беше държавният глава.

Присъединяването на България към Европейския съюз беше определено от президента, като „едно от най-значимите исторически постижения в модерната история на страната“.

"Само единни можем да създадем стойност, да повишим доверието на гражданите в институциите и да помогнем на Европейския съюз да бъде по-силен", добави още Росен Плевнелиев.

Президентът благодари на дипломатическата общност за активния диалог и за партньорството през изминалата година.

"Поднасям дълбок поклон за всичко което направихте за България, вие сте приятели и адвокати на нашата страна. Помогнахте България да даде своя принос за утвърждаването на мира и демократичните принципи. Уважението, което България получи чрез рекордния брой посещения на държавни глави, е и резултат на балансираната и принципна външна политика и активната ни позиция на международната сцена, на която днес сме значим фактор", обърна се Росен Плевнелиев към дипломатическите представители.

"Изминалата година беше изпълнена с предвидими и непредвидими конфликти и сблъсъци на военни сили, милиони хора потърсиха убежище от войните, а много държави бяха мишена на безпрецедентен тероризъм в Европа и Близкия изток“, заяви по време на срещата доайенът на Дипломатическия корпус у нас Н. Пр. Ахмед Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина.

Той посочи също така, че тези предизвикателства са обединили усилията и решимостта на международната общност за справяне с насилието в света.

Ахмед Ал Мадбух изрази увереност, че България и партньорите й ще останат фокусирани върху това, което ги обединява и сплотява.

"Не дискриминацията, а толерантността, икономическото, политическото и сътрудничеството в академичната сфера ще определят в бъдеще нашите отношения", категоричен беше дипломатическият представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

7

Denis Rizanov

13.01 2017 в 10:18

Най-добре една стара бангия-комби и да оди да спи по "паркинзите" в Германия. Там неговите нови "евробратя" - мюсли-скакалците ше му се зарадват. Като индобългарче на вафла. Ше ги бори с толерантност.

21662

6

spirit оригиналът

13.01 2017 в 08:14

Предлагам вместо офис, да му дадат един полигон и цял ден да си прави барикади , да атакува да стреля,а вечер хапчетата и в леглото.

22179

5

ELPIDA

12.01 2017 в 23:27

Горкичкият Плевнелиев, направо е като напрашЕно плъхче нагазило в трици...

27639

3

sottozero

12.01 2017 в 22:16Колеги,не се сърдете на този шут.В неговият измислен свят на еврогейщина,офшорки,хибридни заплахи и Скалистите планини в България нещата сигурно изглеждат така.Истински президент на 2те хиляди запенени психоатлантици.

73928

2

El Commandante

12.01 2017 в 21:48

България стои добре.
Стойката е Гъ.
 
X