План Б: ДБ и ИБГНИ искат правителство до пролетта с третия мандат

Георги А. Ангелов 12 август 2021 в 13:49 7608 2

Снимка БТА/Христо Касабов

БСП, ДБ и ИБГНИ започнаха сондажи и подготовка за преговори за съставяне на правителство с трети мандат. Идеята на ДБ и ИБГНИ е да има правителство с мандат между 6 и 8 месеца, което да e с няколко ясни приоритета. Основните са актуализация на бюджета и адекватно управление на кризата, задаваща се с четвъртата вълна на коронавируса. ИБГНИ и БСП вече официално заявиха желанието си да получат третия мандат, който се дава на трета сила по преценка на президента. От ДБ не отговарят на въпроса дали опитът за това правителство може да се случи с техен мандат.

Президентът ще призове към отговорно поведение

Вторият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ, които вече оповестиха, че ще го върнат, след като номинират Даниел Митов за премиер и състав на Министерски съвет.

Президентът няма срок за връчването на втория мандат и според източници на OFFNews това ще стане след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник. Темата му е „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID–19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“. Освен шефовете на службите на съвета присъстват и лидерите на парламентарно представени сили. Очакванията са Румен Радев да призове политиците към отговорно поведение.

Христо Иванов: Ако сме сериозни, трябва да намерим начин

Ако сме сериозни хора, ако наистина искаме да свършим работа на гражданите, ние, извън ДПС и ГЕРБ, трябва да намерим начин, този път с реални разговори и здрав смисъл, да излъчим кабинет за ограничен период от време, коментира председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента. "Очевидно е, че такава конфигурация трудно работи. Очевидно е, че хората не са гласували за такава конфигурация, но все пак да мине вълната от COVID и напролет да идем на избори", каза Иванов.

"Надявам се, че здравият разум ще се върне, защото без тяхна подкрепа това няма да стане. В никаква степен не можем с ДПС и ГЕРБ", каза Иванов за твърдата заявка на ИТН, че “ние с предатели не преговаряме”. За идеята на БСП да предложи кабинет, в който ще присъстват голяма част от служебните министри, той каза, че това може да се случи само с предварителни и ясни преговори и одобрение за личности и няма смисъл да се говори през медиите.

На въпроси на OFFNews с чий мандат ще бъде направено такова правителство и дали това може да стане с мандат на ДБ той отговори, че това също трябва да бъде решено чрез преговори “като част от цялата формула”. Според него въпросът с чий мандат ще стане това е технически и в “момента, в който го извадим пред скоби, всъщност водим предизборна борба”.

”Този процес зависи изцяло от “Има такъв народ”, ако те продължават със своя политически пубертет, да поемат отговорността от това, че хвърлят страната към избори”, заяви още Иванов.

ИТН е опозиция на всички

Към този момент от ИТН отричат възможността да подкрепят правителство с трети мандат. Това беше съобщено от Филип Станев. „Има такъв народ“ е опозиция на всички, заяви Филип Станев. “Не сме го целели, целяхме да има кабинет“, добави той.

ДПС изчаква и се готви за избори

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не даде съдържателен отговор на въпрос дали ще подкрепят правителство с трети мандат. Ние говорим с всички, каза той в кулоарите на парламента.

"Ние не сме казали, че не разговаряме. Вчера призовахме за съдържателен диалог. Обърнахме се към всички партии -  да са на висотата на своята отговорност. С анти-ДПС риторика не могат да прикриват своята политическа немощ. С анти-ДПС риторика нито здравната, нито икономическата, нито социалната, нито политическата криза, ще бъдат решени", каза Карадайъ.

В неофициален разговор от ДПС казаха, че трябва да се изчака дали няма да има промени в поведението на Бойко Борисов след Консултативния съвет при президента. В движението вече се готвят за избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!