Паргов: БСП пое курс към властта. Сега търсим съюзници

Вече истински съжалявам кмета Фандъкова, заяви лидерът на БСП - София

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2018 в 15:11 4106 0

БСП пое курс към властта и сега търсим съюзници. Това каза лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов в предаването "Европа сутрин" по телевизия "Европа" днес.

"БСП е наясно с посоката, в която трябва да върви. На фона на политическата криза, тя е само една - курс към властта и търсене на съюзници, категоричен беше той. - Търсим подкрепа и разширяване на влиянието. "Визия за България" е добър инструмент, който ни дава възможност за диалог с представители на различни браншове и гилдии, с хората. Този проект трябва да начертае пътя за развитие на България, защото сегашният икономически модел на държавата е изчерпан. Това признание направи и вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на Пловдивския панаир. Тоест, ако от ГЕРБ признават, че икономическият модел на държавата е изчерпан, очевидно България се нуждае спешно от нова визия".

Според Калоян Паргов, невъзможността на управляващите да се справят с проблемите и да овладеят ситуацията в държавата вече е съвсем очевидна.

"Явно вървим към политическа криза, в която единственото решение е премерване на силите на политическите партии, тоест предсрочни парламентарни избори, коментира лидерът на БСП - София.

Според него социалното напрежение нараства вследствие на повишението на цената на газа, което ще рефлектира и върху цената на парното, а по-късно и на тока.

Нека не си правим илюзии, че ще се размине. При приемането на Бюджет 2018 инфлацията беше 2,5%, а сега гони 4%. Ръстът на цените изпреварва ръста на доходите и този факт няма как да не доведе до напрежение. А сме на прага на зимата, която ще бъде тежка, добави Паргов.

Калоян Паргов добави, че за вота на недоверие БСП ще търси максимална подкрепа с цел той да е успешен.

"Имам предвид дори политически сили, които традиционно не ни подкрепят в този парламент. Ако колегите от "Атака" преценят, че има достатъчно аргументи, може да подкрепят този вот на недоверие. Както и останалите по-малки партии от управляващата коалиция, заяви той. 

Председателят на групата на БСП в СОС коментира и качеството на ремонта на централната столична улица "Граф Игнатиев", което предизвика обществено недоволство през седмицата и доведе до протест пред Столична община.

"След всичко, което се случи, вече истински съжалявам кмета Фандъкова. Тя демонстрира толкова добри намерения за София през тези 10 години кметуване, а нейният екип и администрацията в Столична община постоянно ги провалят, заяви Калоян Паргов.

Той подчерта, че от БСП през последната година неведнъж са предупреждавали за тези провали.

"Показвали сме й проблемите и липсата на експертиза у администрацията. Давали сме й доказателства за недоглеждане, за некачествено свършена работа на екипа й, но тя не чуваше нашите сигнали. А при свършен факт всички заедно констатирахме проблемите, до които води некомпетентната и некачествена работа. Ние, като опозиция, сме длъжни да посочваме слабостите, особено при изготвянето на проектите. Правили сме го публично, правили сме го и в лични срещи. Целта ни е да бъдем коректив и да посочваме нередностите, за да бъдат поправени. Не сме си поставяли задача да бъдем злостни самоцелно и постоянно да искаме оставки. Ролята ни е да принудим управляващите да работят за гражданите, след като са получили доверието им. Ние не искаме оставката на кмета Фандъкова, настояваме през последната година от нейното управление тя да понесе отговорността за онова, което е свършила, и след това да се оттегли", каза още той.

Калоян Паргов добави, че през последната година са били развенчани три мита за управлението на ГЕРБ в София.

"Хората видяха и оцениха как ГЕРБ "строи и гради", заяви той. - Излезе на яве истината и за чистотата на въздуха. А приоритетът "образование" на управляващите в Столична община нареди София на последно място в Европа по удовлетвореност на гражданите от образованието и образователната инфраструктура. Това са "видимите резултати". И е нормално те да доведат до събуждане на гражданското общество в града ни. А тепърва предстоят скандали с други обекти - "Света Неделя", "Кристал"... В тази връзка с колегите от БСП в СОС ще поискаме от Дирекция "Архитектура и градоустройство" и от ресорните отдели в СО, да направят публични представяния на проектите възможно най-скоро. За да се запознаят гражданите с тях и ако имат претенции и съображения, да бъдат коригирани още преди да е започнал ремонтът".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови