Quantcast

НС се отказа да спасява КТБ, ще я остави да фалира

Виновни за катастрофата са собствениците, „Банков надзор“ на БНБ, ДАНС и одиторите, заяви Менда Стоянова

Александра Маркарян Последна промяна на 31 октомври 2014 в 14:18 26754 20

1/1
Менда Стоянова, ГЕРБ, КТБ, 43 НС, Главчев,

Снимка Сергей Антонов

Менда Стоянова обявява, че ГЕРБ се отказват от предложението си за спасяване на КТБ. Така банката неминуемо ще остане без лиценз и ще бъде обявена в несъстоятелност

Парламентът сложи край на опитите за спасяване на Корпоративна търговска банка. Лицензът й ще бъде отнет, тя ще бъде обявена в несъстоятелност, след което ще започне изплащането на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

След 5-часови дебати в Народното събрание ГЕРБ оттеглиха предложението си за законодателни промени, които да спрат автоматизираната процедура по отнемане на лиценза на КТБ заради „дупката“ от 4.222 млрд. лева и да дадат възможност на БНБ да предприеме действия по оздравяването й.

Отпадането на точка 3 бе прието със 151 гласа „за“, нито един „против“ и 7 „въздържал се“.

Надежда за спасяването на банката на Цветан Василев се появи тази сутрин, когато бе обявено, че има оферта от консорциума, представен от EPIC, която предвижда рекапитализиране на банката с 50% участие на консорциума и 50% на държавата.

Тя е неизпълнима, предвижда неща, които противоречат на българското и европейското законодателство, заяви обаче управителят на БНБ Иван Искров, повикан в пленарната зала от депутатите.

След неговото изказване и почивка, в която ГЕРБ се събраха, за да решават какво да предприемат, на трибуната излезе Менда Стоянова (ГЕРБ).

„Днес господин Искров ни прочете основните параметри на офертата. Тя наистина не е приемлива. Парламентарната група реши да направя предложение за отпадане на точка 3 (за спасяване на КТБ – бел. ред.) от проекта за решение и да внеса редакционни поправки в точки 1 и 2“, заяви Стоянова.

Редакцията на първата точка от решението предвижда Министерският съвет да внесе предложение за изменение в пълно съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело, като се предлагат промени в Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Точка две от решението предвижда промени, гарантиращи незабавното изплащане на гарантираните влогове при условията на пълно спазване на правото на ЕС.

Стоянова посочи и кои са виновниците за срива на КТБ.

„Очертаха се четири линии на причинители.

Първата е линията на самата банка и нейните собственици, на управлението на банката, която е вземала абсолютно безотговорни решения. В доклада на одиторските компании са посочени безброй нарушения, някои от тях граничат с престъпления или, както се изрази главният прокурор, с кражба.

Втората е линията на държавните институции. Кои не си свършиха работата през всички тези години, кои позволиха да се краде? Първата е банковият надзор на БНБ. Защо не са открили нарушенията, които сега одиторските компании откриват? Защо БНБ един месец по-рано одобри покупката на банка „Виктория“ и сега банката е във фалит заради това решение? Втора виновна държавна институция е ДАНС, финансовото разузнаване. Направихме мега структура, чиито основни задължения са прането на пари и финансовите измами. Тези институции не можаха за всички години да установят, че там има кражби, че има финансови потоци, които изтичат навън.

Трето – правоохранителните органи, които са част от системата за национална сигурност. Дано сега те си свършат работата и поне предотвратят окончателното ограбване на банката.

Четвъртата линия е линията на частните институции. Говоря за одиторите. Всички големи и малки банки, големи и малки предприятия със закон са задължени да наемат одиторски компании, които, извършвайки проверка, да заверяват техните баланси, отчети. Къде беше одиторът на КТБ? Международната одиторска компания с име, част от „голямата четворка“ – KPMG. Защо всички отчети са заверявани без забележки? Те, освен да гледат документи, са задължени и да проверят верността на данните в тези документи. Или не са го правили, защото са проявявали престъпна небрежност, или са го правили, защото така е трябвало“, заяви Стоянова.

Тя посочи и мерките, които трябва да се вземат, за да се върне усещането за справедливост у хората.

„Ние като законодателен орган имаме една възможност – промяна в законодателството. Бих казала дори да помислим за промяна в НК по повод банкови измами, с цялостно, подробно транспониране на европейските директиви в банковата област.

На второ място трябва да има понасяне на вина от всички, които имат участие в този случай. Вината може да бъде наказателна и сигурно тези, които имат нарушение на закона ще бъдат наказани, но има и морална вина. Вина, която не може да бъде доказана по закон.

Трябва и незабавно да гарантираме изплащането на гарантираните депозити и това може да стане реално до края на ноември, ако се приемат необходимите текстове за това“, каза още тя.

След нея на трибуната излезе Атанас Атанасов с въпроса защо шефът на ДАНС не е в залата и защо ДАНС не е реагирала при положение, че е имала данни за изнасянето на десетки милиони левове.

След него на трибуната застана преференциално избраният от БСП Георги Кадиев.

„Аферата показа колко е пробита българската държава. Искам да допълня списъка от виновните. Виновни са и Министерството на финансите, което гузно мълча в първите дни, когато трябваше да налее ликвидност в КТБ, за да няма опашки. Различно беше поведението й към ПИБ, когато тя беше атакувана.

На второ място, виновна е Комисията за финансов надзор с председател Стоян Мавродиев. КФН проспа проблема.

На трето - Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори с ръководител Ваня Донева, ГЕРБ.

Когато се тръгне към оставки на БНБ и ДАНС, което абсолютно задължително, тогава трябва да се стигне и до оставки и в тези институции“, заяви Кадиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2014 в 08:09

АМ Ся, КО праИм Ся?!? ОГРАБИХА СПЕСТЯВАНИЯТА на БЪЛГАРИТЕ! ФАКТ!
17юни 2014 г. БНБ-Прессъобщение: “По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова с-ма. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”!!!!!!
А вчера 31октомври14 у ПАРЛАМЕНТО бе друго шоу, за будалЯта бугаре! За будалЯтабугаре песента на Куийн „The Show Must Go On“! С Парламентарен цирк!
ОЩЕ началото на 2014 г. написах: “Протестите и протестърите и техните поръчители и спонсори няма да се задоволят с разходки по жълтите павета и вериги на СУ – трябва им финансов КОЛАПС на държавата, за да дойдат на власт, лигите им течаха за власт!
И почнаха – 25 февр14 Сигнал на протестъри с/уКТБ тържествено с ТВкамери, подписан от Хр. Иванов сега награден служебен правосъден... И ПОЧНАХА медиите: БАНКА СЕ УБИВА КАТО МУХА С ВЕСТНИК! И почна Главпрокурора, първо отнемат допуска ПодуправителБанковнадзор – блокират БНБ, Следва закани на Главпрокурор http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html .
И ТОВА Е МАЛКО – Затова петък/13 юни Главпрокурор води ювелирна акция “КТБ” http://offnews.bg/ “Полиция влезе в офисите на Цв. Василев! OFFNews преброи 8 полиц а-ла.... И БАНКОВА ПАНИКА.... от 13-20 юни от КТБ изтеглени главно електронно 1.3 млрд от КТБ, отишли в НЕбългарски банки – Уникредит, ДСК, Алфа, Париба и т.н. – ДЮШЕШ, без реклами и напъване им се пада готов финансов ресурс – цели 1.3 млрд...
ПРИНОС на Главпрокурора – от 1929 г. е “БАНКА СЕ УБИВА С ВЕСТНИК”, а в БГ убиха КТБ с ювелирна акция на Главпрокурор петък/13 юни....
ОЩЕ в началото на 2014 г. написах – в БГ няма нищо за крадене, остават спестяванията на хората. Всичко останало от бай Тошо е веч окрадено, приватизирано, разрушено. Последното продаде Боко – Булгартабак, ЕРП и дребни.
ОСТАВАТ СПЕСТЯВАНИЯТА на будалЯта бугаре, рИвете!!!!


31.10 2014 в 17:19

На отминалите парламентарни избори за места в парламента се бориха "левите", "десните", , "реформаторските", "патриотичните", етно- и наци- крилата на партията КТБ. Бидейки единствен кандидат на изборите, партия КТБ очаквано спечели изборите със 100% при ок. 50% изборно участие. Сега партия КТБ поема твърд курс към разобличаване вътрешнопартийните врагове. Очаквайте тържествено обръщение на на председателя на Изпълкома другаря Бойко Борисов. Поздравителни адреси ще бъдат прочетени от другарите Местан, другарката Пръмова, другаря Кънев и другарката Плевнелиев. Ура. Ура. Ура.

31.10 2014 в 17:19

КПМГ България съм съгласен, че не е точко франчайз, но КПМГ майка трудно би могла да бъде достигната по веригата на поставени фирми.
Разбира се KPMG БЪлгария ООД трябва да загуби лиценза си, но моят съвет към тези дето ще загубят пари от КТБ да заведат дело срещу тях преди това.
Сега относно двата одита (примам това на квесторите за одит, въпреки че формално не е) има 4 възможности:
1. и двата да са верни, което е близко до невъзможното, защото означава че дупката се е отворила за около 6 месеца, което е трудно да си го представиш и лесно би могъл да го провериш.
2. КПМГ България са прави, а БНБ лъже. Тук ви предлагам блога на кадиев, където се оказва, че един от одиторите на КТБ е одитирал и около 1/3 от длъжниците им. Просто трудно би могъл да изкараш такава разлика, лесно може да се хване.
3. КПМГ България лъже, не е невероятно, тъй като са в конфликт на интереси, но пак едва ли разликата ч чак такава. Единствената алтернатива е там да работят само идиоти.
4. И БНБ, и КПМГ лъжат, което е най-вероятния сценарий. Дупката е някъде по средата според мен. Съдейки по така наречената оферта на т.нар. инвеститори, дупката е над 2 милиарда, което донякъде се потвърждава и от някои слухове за цесии. Тоест очакването е активите на КТБ да се придобиват на половин цена или малко по-малко.
Сега, как т.нар. кредитоплучатели са плащали, много проста и груба схема, за която веднага се сещам. Взимам 1 милион, заделям 200 хиляди на влог или в ценни книжа, които са ликвидни. Така ще плащам дълга и лихвите за няколко години напред, и съм изряден платец.

31.10 2014 в 16:45

Малка подробност за КПМГ - не са точно франчайз. Чешкото КПМГ пък на свой ред е собственост на друго и така до майката в Швейцария. Компаниите от Big 4 са всъщност дъщерни дружества, в които местните партнери са само проформа за целите на изпълнение на различни регулаторни изисквания (в БГ - изискванията на ЗНФО). Големият страх е, че евентуалното отнемане на лиценза на КПМГ (което е 1500 % задължително, а ако не го направят от КПНРО и ИДЕС, самите те ще трябва да идат на прокурор) ще повлече криза в световен мащаб (някои може би помнят скандала с Енрон и последвалото закриване на друга огромна одиторска компания - Артур Андерсен).
Така или иначе, нещата трябва да се правят по единствено възможния начин - законният! А когато са яли от КПМГ баницата, да са му мислили.

31.10 2014 в 16:36

Кои все пак са КПМГ България ООД:
KPMG in Bulgaria is a member firm of KPMG’s international network of independent member firms operating in 155 countries and employing 155,000 people across a range of disciplines.
The independent member firms of the KPMG network are affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. Each KPMG firm is a legally distinct and separate entity and describes itself as such.
Client services are provided by KPMG member firms or by other independent firms licensed by member firms to use the KPMG name. Each KPMG firm is separate and legally distinct. KPMG International does not provide services to clients.
Each KPMG member firm takes responsibility for its management and the quality of its work. Partners and professionals within those firms undertake to act with integrity at all times.
Демек български франчайз, дето е юридически независим от онова KPMG.
Но кои все пак са те, оказва се, че си имат имена:
70% се държат от едно чешко KPMG, а останалите по равно между българските партньори, на който му е интересно, кои са, ето ги http://www.kpmg.com/BG/en/about/Organization/Leadership/Pages/Default.aspx

31.10 2014 в 16:19

РАБОТАТА СТАНА ЯЖ ДУНДО СИРЕНЕ И СИ ТЪРСИ ОВЧАРЯ!!!

31.10 2014 в 16:17

ЗА ДА РЕШАВАШ ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ И МОЖЕШ! КАКВО ЩЕ РЕШАВАТЕ БЕ, НЕКАДЪРНИЦИ?

31.10 2014 в 15:58

не мога да си спомня кой вчера попита по БТв -какво работят тези от ДАНС? И аз се запитах няколко пъти, когато минах край огромната бивша сграда на УБО, където сега се подвизава ДАНС. Гледам излизат едни такива млади мъже- 20-30 годишни, едни млади жени, строго облечени, на тълпи на тълпи. И се сетих за раздравото перде на което понякога заприличваме и си казах- ама тези наистина ли работят нещо?

31.10 2014 в 15:57

Уволнения трябва да има поголовно !