Quantcast

Искров към депутатите: И да ни задължите, не можем да спасим КТБ

Александра Маркарян Последна промяна на 31 октомври 2014 в 11:41 18515 21

Иван Искров

Снимка Сергей Антонов

Иван Искров

"Не е лесно, да не кажа невъзможно, да бъде оздравявана банка с отрицателен капитал. Каквото и да запишете в решението си - задължава или препоръчва, ние това не можем за го изпълним"

Това заяви управителят на БНБ пред депутатите в пленарната зала по време на дебата за съдбата на КТБ.

С тези думи той коментира проекта на решение на НС, предложен от ГЕРБ и подкрепен от ДПС, според който до 6 ноември Народното събрание ще приеме законодателни промени, с които да се спре автоматизираната процедура по отнемане на лиценза на КТБ заради отрицателния й капитал и да задължи БНБ да предприеме стъпки по оздравяването й. Проектът трябва да бъде гласуван днес от Народното събрание.

"Европейската директива говори за банки, които са застрашени, а не за тези, които имат отрицателна капиталова адекватност. Всички решения, които вземате, за да бъдат законни, трябва да отговарят на правото на ЕС. Дали ни харесва или не, но ние това не можем да го изпълним, то противоречи на решения на Съвета на Европа, противоречи и на Договора за функциониране на ЕС", заяви Искров.

"Каквото и да решите, трябва да бъде изпратено в Европейската централна банка за становище, за да може тя да прецени дали има нарушение и дали то е достатъчно съществено, за да сезира Комисията", допълни той.

Искров отхвърли възможността предложението на потенциалния инвеститор да спаси КТБ с аргумента, че "тези предложения не се основават на пазарни принципи".

Той разказа и каква е офертата на консорциума, включващ GemCorp, EPIC и Оманския държавен резервен фонд, за чието съществуване отричаше до вчера и обясни защо е против нея.

Офертата предвижда рекапитализация на банката при 50% участие на държавата и 50% участие на консорциума.

Ето аргументите му:

Потенциалните и инвеститори не доказват с документи, че са в състояние да изпълнят поетите финансови ангажименти. Не сме проверили две от дружествата в консорциума – JemCorp и EPIC, затова не можем да сложим подписите си под такъв документ.

Те искат и участие на правителството с 2.3 милиарда лева (според изнесената тази сутрин информация от вложител, който показа копие на самото писмо от консорциума, 2.3 милиарда лева е сумата, с която консорциумът ще участва, а не сумата, която се иска от българското правителство – бел. ред.) чрез дружество, което да бъде създадено.

Предлагат 50% участие на консорциума чрез активи, които възнамеряват да получат от „Бромак“ (фирмата на Цветан Василев, която е и мажоритарният собственик на КТБ - бел. ред.), докато участието на държавата е под формата на парична вноска.

Искат продължаване на ограничението за достъп до депозитите, докато не се реализира схемата за реорганизация на банката.

Искат също вложителите с негарантирани влогове да бъдат накарани да приемат намаляване на вземанията си, като не се уточнява с колко.

Искат облигационерите да бъдат третирани като негарантираните вложители.

Искат отмяна на всички търговски сделки след поставянето на КТБ под специален надзор.

Искат всички разходи по реорганизация на банката от 20 юни да бъдат поети от банката, т.е. 50% за тях и 50% за държавата.

Искат правителството да се ангажира да договори в Брюксел прилагането на мерки, които са в разрез с европейското законодателство.

"Тези предложения не се основават на пазарни принципи. Изисква се държавна помощ, по- голяма от размера за гарантиране на влоговете. Предложението е в противоречие с българското право. Отлагането на плащанията е в противоречие с ангажиментите, които сме поели. Реорганизацията на КТБ ще ангажира повече публични ресурси, както и поемане на ангажименти в противоречие с европейски норми", коментира Искров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2014 в 02:17

Наглост до потрес!
17юни 2014 г. БНБ-Прессъобщение: “По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова с-ма. На базата на тази информация БНБ категорично (КАТЕГОРИЧНО!) потвърждава, че банковата с-ма, вкл. и КТБ, (ВКЛЮЧИТЕЛНО и КТБ!) е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”!!!!!! http://www.bnb.bg/Press Точно по времеИЗЛЪЧВАНЕ на БНБпрессъобщението главно електронно от 13-20юни се теглят 1.3 млрдКТБ. Теглят от КТБ хитреците, КТБ се обезкостява, а балъците се редят на опашки и вярват на БНБ – “КТБ е стабилна!!!”, така твърди БНБ на 17юни .... ужас !!!!!!

01.11 2014 в 09:13

АМ Ся, КО праИм Ся?!? ОГРАБИХА СПЕСТЯВАНИЯТА на БЪЛГАРИТЕ! ФАКТ! ПОЗОРЕН ФАКТ !!! в БГ подло и нагло грабят СПЕСТЯВАНИЯТА на БЪЛГАРИТЕ!
17юни 2014 г. БНБ-Прессъобщение: “По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова с-ма. На базата на тази информация БНБ категорично (КАТЕГОРИЧНО) потвърждава, че банковата с-ма, включително и КТБ, (ВКЛЮЧИТЕЛНО и КТБ) е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”!!!!!! http://www.bnb.bg/Press
А вчера 31октомври14 у ПАРЛАМЕНТО бе друго шоу, за будалЯта бугаре! песента на Куийн „The Show Must Go On“! С Парламентарен цирк!
ОЩЕ началото на 2014 г. написах: “Протестърите и техните поръчители и спонсори няма да се задоволят с разходки по жълтите павета и вериги на СУ – трябва им финансов КОЛАПС на държавата, за да дойдат на власт, лигите им течаха за власт!
И почнаха – 25 февр14 Сигнал/ протестъри с/уКТБ тържествено ТВкамери, подписан от Хр. Иванов награден служебен правосъден... И ПОЧНАХА медии: БАНКА СЕ УБИВА като МУХА С ВЕСТНИК! И почна Главпрокурора, първо отнема допуска ПодуправителБанковнадзор – блокира БНБ, Следва закани Главпрокурор http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html .
И ТОВА Е МАЛКО – Затова петък/13 юни Главпрокурор води ювелирна акция “КТБ” http://offnews.bg/ “Полиция влезе в офисите на Цв. Василев! OFFNews преброи 8 полиц а-ла...”. И БАНКОВА ПАНИКА.... от 13-20 юни от КТБ изтеглени главно електронно 1.3 млрд от КТБ, отишли в НЕбългарски банки – Уникредит, ДСК, Алфа, Париба и т.н. – ДЮШЕШ, без реклами и напъване - готов финансов ресурс – цели 1.3 млрд...
ПРИНОС на Главпрокурора – от 1929 г. е “БАНКА СЕ УБИВА С ВЕСТНИК”, а в БГ убиха КТБ с ювелирна акция на Главпрокурор петък/13 юни....
ОЩЕ в началото на 2014 г. написах – в БГ няма нищо за крадене, остават спестяванията на хората. Всичко останало от бай Тошо е веч окрадено, приватизирано, разрушено. Последното продаде Боко – Булгартабак, ЕРП и дребни.
ОСТАВАТ СПЕСТЯВАНИЯТА на будалЯта бугаре, рИвете!!!!

31.10 2014 в 23:54

Решението за ликвидиране на КТБ е взето още през месец май 2014 от Цветан Василев, който тогава финализира последните отклонявания на пари към Швейцария и Лихтенщайн, а през юли разбрахме и за отпуснатите необезпечени кредити към кухи фирми.

31.10 2014 в 18:06

На мен ми изглежда на, като дадена е поръчка за ликвидиране на банката или го следва съдбата на Кюлев. Човека прави всичко възможно да си спаси живота. Няма друго обяснение за такова малоумно дърпане от оздравяване, без значение правилно ли е то или не.

31.10 2014 в 16:11

Само да напомня,че гарантираните депозити се изплащат не от държавата, а от гаранционен фонд, създаван от търговските панки, които са частни дружества.
1. Банката се фалира и се изплащат гарантираните депозити.
2. За останалите липсващи пари се прави разследване и съвестните длъжници (ако има такива)продължават да си изплащат кредитите. На тези, които не плащат се конфискува имуществото или залозите и в затвора.
3. Служители и отговорни лица от банката, раздавали необезпечени кредити - в затвора.
Това е логиката.

31.10 2014 в 14:58

@Аз,
И аз нещо подобно си мисля. И без да съм специалист, 2-рия ми се струва по-удачен. А освен това ако опоскат ГФ, при следваща криза не знам от къде ще изкопаят пари

31.10 2014 в 13:44

е този Искров е за затвор бре......алооо спящите съграждани трябва да има справедливост, отново ПРОТЕСТИ, как така ще ни крадат парите и няма да има осъдени

31.10 2014 в 13:26

Към [email protected]

И как ЧАСТЕН инвеститор ще гони организираната престъпност у нас, която източва за пореден път парите на хората и която владее прокуратурата, съда и БНБ? Нали не си мислиш, че банката е случайно в това положение, без умишлено източване? Ама моля ти се, недей така... Освен ако тоя частен инвеститор не е Чък Норис, баси.

Всички, които са заблудени от това натрапвано напоследък предложение, трябва да си поизбистрят погледа върху събитията. Банката не е в тежко състояние заради некомпетентни мениджърски решения, а точно обратно - поради компетентни, но престъпни, мениджърски решения. Тоест - престъпна организация източва милиарди чрез КТБ. Няма никакъв начин прокуратурата да се задейства по случая само щото някаква не знам си каква там спасителна операция ще бъде пусната в ход. Прокуратурата и СЕГА може да действа, но не знам защо не иска... Ако някой знае, да каже.

На кратко:
Банката е източвана УМИШЛЕНО.
Парите не се губят, те са НЯКЪДЕ, въпреки че не са у реалните кредитополучатели.
Парите (поне три четвърти от тях, ако не всичките) могат и СЕГА да се проследят.
Няма сила на този свят, която да накара бг прокуратура да започне да работи в полза на обществения интерес при тази власт (ГЕРБ).

И това е причина да се разтакават нещата с месеци - да се заметат следите на колкото се може повече транзакции... Ако се проследят парите сега, този парламент ще се окаже една от най-богатите групи хора, събрани под един покрив. Затова е и целият цирк.

Около 150 кредитополучателя са в основата на нещата. Зад поне 120 от тях стоят три-четири човека, които ще управляват България или поне ще се правят, че го правят. Сега тамагочитата в НС дрънкат с патос пълни глупости, но страшното предстои. Забравете КТБ, сега въпросът е как да спасим останалите пари. Щото ако всяка банка получи законно право да се самоизточи по команда "отгоре" или по желание на шефа си (двете неща обикновено вървят ръка за ръка), като й се гарантира държавна помощ ... няма да останат банки с положителен баланс у нас.
Преживявал съм го, не е хубав спомен.

31.10 2014 в 13:09

Спасяване на КТБ = загробване на Българския народ с 4 млрд. първоначално = спасяване и далавера за един ограничен кръг от хора и вливане на нови сили на един престъпен модел и цялата поддържаща го система.

В следващите няколко дни ще разберем дали имаме Държава.

За ДПС не е проблем, но ако ГЕРБ участва в това ще плати тежка цена.

31.10 2014 в 12:56

Браво ! Браво ! Браво !

В България има хора ! Има хора, които наистина могат да представляват независими институции !

Насълзиха ми се очите !!!