Quantcast

Офертата на EPIC за КТБ: 50% участие на консорциума и 50% на държавата

Кадиев: Приказките на ГЕРБ, че нямало да се дават държавни пари за оздравяването се оказаха ала-бала

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2014 в 11:00 7026 12

Какво съдържа офертата на инвеститора, който предлага да оздрави КТБ? Съдържанието й разкри тази сутрин пред bTV Вера Ахундова от "Ние, гражданите" - организацията, която представлява интересите на вложителите в затворената на 20 юни Корпоративна търговска банка и на дъщерната й ТБ "Виктория".

Писмото бе публикувано на сайта на БНБ.

Офертата е изпратена на 29 октомври от консорциума, който включва GemCorp, EPIC и Оманския държавен резервен фонд. Получена е от служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, Министерството на финансите и БНБ. На фона на мълчанието от МФ и твърденията на БНБ, че оферта не е била получавана, Ахундова показа копие на самия документ. Написаното в него потвърждава реплика на управителя на БНБ Иван Искров, който отрече да е получавал оферта, че потенциалният инвеститор предлага 50% участие в капитала на банката.

В шестте страници на писмото е описано предложението за преструктуриране на банката, според което се предлага рекапитализация на банката с участие над 2.3 милиарда от страна на консорциума. Той предлага 50% участие в капитала на банката и 50% участие на българската държава.

От офертата става ясно, че консорциумът не приема направените обезценки и те ще направят свои, след като подпишат декларации за конфиденциалност, каза Ахундова.

Шест месеца след отварянето на банката ще се направи оценка и ще се намали капиталът - той е излишно голям за нашите условия, каза още тя. Излишъкът да се върне пропорционално на акционерите, предвижда предложението.

Планът не предвижда задействане на схемата за изплащане на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. 

Вложителите със суми до 100 евро да получат средствата си на 100%, ако желаят да ги изтеглят, без с това да се ангажира Фондът за гарантиране на влоговете.

Предложението е вложителите със суми до 100 000 евро да получат средствата си на 100%, ако желаят да ги изтеглят, без с това да се ангажира Фондът за гарантиране на влоговете. В същото време консорциумът заявява желание да бъде направено всичко възможно за запазване на влоговете, в т.ч. чрез консултации с едрите вложители. Последните може да се наложи да приемат намаляване на средствата си в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише още в писмото. Едрите депозити могат да бъдат разделени в отделни групи според големината им, желанието на вложителя да остане в банката и стратегическото значение на сметката/клиента за институцията. Ако вложителят иска да остави парите си по-дълго в банката, намаляване на средствата им ще бъде по-малко и обратно. Освен това, на негарантираните вложители, които веднага изтеглят средствата си, ще бъде платено с държавни облигации, които могат да бъдат обърнати в кеш веднага, посочват авторите на предложението.

Преференциално избраният депутат от БСП и бивш финансов зам.-министър Георги Кадиев коментира предложението по следния начин:

"Предложението идва от EPIC, които представляват Резервния фонд на Оман и инвестиционния фонд Jemcorp, създаден от Селим Башак, турска националност, когото познавам от годините му в Deutsche Bank. Ако имах конспиративно мислене щях да помисля, че турската държава се опитва да поеме контрол върху 12% от българската икономика.

Предлагат до 2.3 млрд лева за 50% от капитала на банката, като очакват държавата да участва с аналогична сума за останалите 50%.

Т.е. приказките на ГЕРБ, че нямало да се дават държавни пари за оздравяването са ала-бала. Единственият въпрос е дали държавата ще стане пряк акционер или просто ще налее 2 млрд. лева ликвидност под формата на депозит, за който (ако бъде върнат) ще получи лихва - това е схемата, която МФ приложи с ПИБ. Разбира се, за целта МФ трябва да емитира дълг някъде през декември, а това е най-лошия момент за пазарите. Което пък значи, че ще трябва мостови заем за 2-3 месеца. Сложно е.

Затова не крийте от хората какво се случва. Кажете им истината, поискайте доверието на хората и тогава да решаваме".

По-късно днес управителят на БНБ Иван Искров категорично отхвърли предложената оферта и изложи мотивите си пред депутатите в парламента. Вижте аргументите му ТУК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2014 в 08:15

АМ Ся, КО праИм Ся?!? ОГРАБИХА СПЕСТЯВАНИЯТА на БЪЛГАРИТЕ! ФАКТ!
17юни 2014 г. БНБ-Прессъобщение: “По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова с-ма. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”!!!!!!
А вчера 31октомври14 у ПАРЛАМЕНТО бе друго шоу, за будалЯта бугаре! За будалЯтабугаре песента на Куийн „The Show Must Go On“! С Парламентарен цирк!
ОЩЕ началото на 2014 г. написах: “Протестите и протестърите и техните поръчители и спонсори няма да се задоволят с разходки по жълтите павета и вериги на СУ – трябва им финансов КОЛАПС на държавата, за да дойдат на власт, лигите им течаха за власт!
И почнаха – 25 февр14 Сигнал на протестъри с/уКТБ тържествено с ТВкамери, подписан от Хр. Иванов сега награден служебен правосъден... И ПОЧНАХА медиите: БАНКА СЕ УБИВА КАТО МУХА С ВЕСТНИК! И почна Главпрокурора, първо отнемат допуска ПодуправителБанковнадзор – блокират БНБ, Следва закани на Главпрокурор http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html .
И ТОВА Е МАЛКО – Затова петък/13 юни Главпрокурор води ювелирна акция “КТБ” http://offnews.bg/ “Полиция влезе в офисите на Цв. Василев! OFFNews преброи 8 полиц а-ла.... И БАНКОВА ПАНИКА.... от 13-20 юни от КТБ изтеглени главно електронно 1.3 млрд от КТБ, отишли в НЕбългарски банки – Уникредит, ДСК, Алфа, Париба и т.н. – ДЮШЕШ, без реклами и напъване им се пада готов финансов ресурс – цели 1.3 млрд...
ПРИНОС на Главпрокурора – от 1929 г. е “БАНКА СЕ УБИВА С ВЕСТНИК”, а в БГ убиха КТБ с ювелирна акция на Главпрокурор петък/13 юни....
ОЩЕ в началото на 2014 г. написах – в БГ няма нищо за крадене, остават спестяванията на хората. Всичко останало от бай Тошо е веч окрадено, приватизирано, разрушено. Последното продаде Боко – Булгартабак, ЕРП и дребни.
ОСТАВАТ СПЕСТЯВАНИЯТА на будалЯта бугаре, рИвете!!!!

31.10 2014 в 16:16

Ако трябва да отгатна дупката в КТБ е малко над 2 милиарда. Т.нар. Инвеститори влизат с актиите на Бромак, които след няколко дни ще са на цена близка до 0, а държавата попълва дупката, тоест коло 2 милиарда. Банката се доизточва и след година-година и половина фалира тихо, тоест бива преструктурирана и купена от разни други банки.
КТБ вярно е особен случай, тъй като комбинира няколко неща: пирамида, спестовна касичка на Василев, с която той (и приятели) си пазарува предприятия и къщи с капещи покриви и средство на политическо влияние.
Още поне три банки същетават тези качества, но слава богу са предимно второто, поради което ще изгърмят малко по трудно.

31.10 2014 в 14:19

Скъпи другари, обърнете внимание само на словореда на писмото (абстрахирайте се от съдържанието му)! За знаещите английски веднага ще стане ясно, че никой англоговорящ (особено ако е native) не се изразява така. Писмото е писано от българин - изказа и конструкцията на изреченията издават именно българския официално-професионален жаргон. Обърнете също внимание, че в писмото не се споменава и името на нито един представляващ трите организации "подписали" т.нар. "писмо за намерение".

31.10 2014 в 14:17

Хора, четете внимателно!Словореда и изразите в писмото макар и на английски, показват типично български изказ. Това "писмо за намерение" не е писано от чужденец, а от нашенче. Няма и едно име на физическо лице упоменато, след положените подписи. Ерго, и аз мога да сложа три различни подписа и да размахвам нещо, което да наричам "писмо за намерение".
БНБ, предложете им да депозират 100 млн. на ЕСКРОУ в Дойче банк като гаранция за сериозността на намеренията им, и ще разберете дали работата е търчи-лъжи.

31.10 2014 в 14:01

Платените драскачи на Цв. Василев разбираемо се правят на улави.
Другари,
тук става въпрос и за капиталова 'дупка' освен за наличната ликвидна такава. Или опростено казано: пари раздадени без надлежното обезпечение, пари дадени на кухи фирми с поставени лица на приближени около 'банкера'. Това се прави по ред причини: източване, участие в приватизация и т.н.
Та по тези причини, някак си изобщо не съчувствам на въпросния мафиот, щото други мафиоти и негови доскорошни другарчета се опитват да му отнемат някакви активи.
Ясно е самият Цв. Василев как ги е придобил: откъдето дошло там и отишло :)

31.10 2014 в 12:31

Ми да им е*а майката с тия 50%. Що трябва да плащаме заради далавераджийството и некадърността на ш*баните "управници".

31.10 2014 в 12:29

Tig
Естествено, е нито една банка не може да плати всички депозити наведнъж.А срещудупката има реални активи и предприятия, контролирани от Василев- целта е да му ги вземат без пари, така, както Гриша Ганчев лапна Петрол.Т.е. банката се пълни с държавни пари, държавните пари се точат чрез кухи фирми и с тях се купуват реални бизнеси- не случайно Василев се хвалеше, че неговата икономическ група произвежда 12%" от БВПкато го отстраниха, хем ще му вземат бизнеса, хем матряла е плати милионите на Социалния Президент и други знайни и незнайни свине.

31.10 2014 в 12:07

Интересното е, че т.нар. инвеститори предлагат техният дял да е под формата на активи на Бромак. Сега аз не знам, какви активи има Бромак и как са оценени,но съм склонен да мисля, че става дума за въздух подналягане, който ще бъде оценен високо.
Разбирасе държавата внася своя дял кеш.
Освен това офертата не е правно ангажираща, демек може да се промени.
Също така се отлага достъпа на вложителите до гарантираните влогове. Но май не се забраняват цесиите. негарантираната част се редуцира и ако си я изкат, вложителите получават ДЦК (демек тъй като повечето си ще си я искат, държавата трябва да им даде ДЦК, което е допълнителен разход). Облигационерите не вземат нищо, което не знам до колко е правно обосновано, ако банката не фалира, но мисля спокойно могат да съдят държавата.
Тоест това звучи, като схема за доизточване на КТБ, платено от България, която след около 6 месеца до година, пак ще трябва да плати и гарантираните влогове.

31.10 2014 в 11:55

Вера Ахундова (1953), член на Съвет на директорите на фирма – длъжник „ПЛАМА” АД, Плевен. Тя е сътрудник на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1983 г.

31.10 2014 в 11:51

Ми, щом КТБ няма 'дупка', нека онзи да си идва от Сърбия и да започва да плаща?