Нинова с лична атака по Радев - пита дали дъщеря му участва във филм, финансиран от БНТ

БНТ е отпуснала 100 000 лева за продукцията на "Ботев", което e около 30% от бюджета на филма

Ружа Райчева 05 януари 2023 в 19:21 10563 9

Корнелия Нинова в парламентарната комисия по култура и медии

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Корнелия Нинова в парламентарната комисия по култура и медии

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смеси личния живот с политиката и зададе провокативен въпрос на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. На днешното заседание на парламентарната комисия по култура и медии тя попита дали "президентската дъщеря" участва в продукция, финансирана от обществената телевизия.

Емил Кошлуков беше поканен на днешното заседание заради вълната от критики, заляла филма "Ботев" на Максим Генчев. На 2 януари по БНТ беше телевизионната премиера на филма на Генчев. Продукцията е създадена с партньорството на обществената телевизия, въпреки че започва като "crowdfunding" кампания с подкрепата на община Калофер.

"Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев": Критиките към продукцията не стихват

Нинова помоли Кошлуков да обясни какво е участието на БНТ във филма "Ботев", както и в нов филм на Генчев, в който се твърди, че ще участва дъщерята на президента Румен Радев Дарина.

Кошлуков отговори лаконично, че филмите в БНТ се финансират по силата на чл. 6 на Закона за филмовата индустрия, който гласи, че трябва да се насърчават българските автори, и на чл. 19, който казва, че трябва да се насърчават чуждите филмови продуценти.

Той каза, че за двете филмови сесии, в които е бил директор на обществената телевизия, са дадени над 12,5 млн. лева за българското кино, което не се е случвало в предходните пет години.

Нинова отново настоя директорът на БНТ да отговори "участва ли президентска дъщеря" в продукция, финансирана от обществената телевизия. След кратко увъртане Кошлуков отговори иронично:

"Да, президентска дъщеря участва във филм, финансиран от БНТ. Мога да ви кажа защо: защото съпругата му почина и той почина, и само тя остана... Само Станка Желева е - дъщерята на Желю Желев."

"Иронията в случая е неуместна. Знаете за кое участие и за коя дъщеря на президента говоря. Пишат всички медии, г-н Кошлуков, попитали сме Ви заради обществената реакция", каза Нинова. 

Тя обяви, че още утре от БСП ще внесат проект на решение в парламента, с което Сметната палата да направи одит за законосъобразността около изразходването на средствата в БНТ, идващи от джоба на данъкоплатците. "Също така ще сезираме СЕМ - за законосъобразност, за президентски дъщери - всичко! От-до", каза още Корнелия Нинова. 

В крайна сметка Кошлуков обяви твърденията за участието на Дарина Радева във филм, финансиран от БНТ, за "лъжи и клюки в медиите". Нинова му опонира, че самият Максим Генчев е обявил участието на Радева в свой проект. 

Действително, още през декември режисьорът потвърждава, че младата актриса Дарина Радева ще участва в новия му филм по повестта на Вазов "Иван Александър" - озаглавен "1349". Филмът е спечелил държавно финансиране - именно от БНТ - в сесията за филмопроизводство тази година.

Кошлуков съобщи, че БНТ е отпуснала 100 000 лева за продукцията на "Ботев", което съставлява около 30% от бюджета на филма. "В крайна сметка той не се хареса на много хора, и на мен също", каза генералният директор на БНТ. Емил Кошлуков обясни, че е видял само части от лентата по време на снимките на филма и че не е имало как да прецени как ще изглежда финалният продукт, което е нормално за снимачния процес.

"Аз ще трябва да бъда санкциониран от Сметната палата, ако не го излъча, защото това би било безстопанственост", отговори Кошлуков на искането на БСП за одит на БНТ от Сметната палата.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков отбеляза, че СЕМ няма право да се меси в програмната политика. По думите му, ако има конфликт на интереси, трябва да се провери, а ако има нарушения - да се вземат мерки.

"Но всичко това трябва да стане по по-институционален начин. Не сме "за" да нападнем дъщерята на президента. Не бива да се напада едно момиче, което е 2-3 курс в НАТФИЗ. Априори да превърнем дъщерята на президента в човек, който няма право да мръдне никъде - просто не бива. Повечето имаме деца и аз се поставям в това положение", каза Биков.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов подкрепи тезата на Биков: "Децата на политиците не бива да бъдат закачани. Дори мафията не посяга на жените и децата", каза той.

Преди да бъде изслушан Кошлуков и служебният министър на културата Велислав Минеков отговаряше на въпроси от народните представители. Председателят на комисията Иван Ченчев го попита на каква база е бил финансиран филма за "национална светиня" като Ботев. 

"Този филм няма нищо общо с това, което е в правилата в Закона за филмовата индустрия. Той е с частно и мъчително спонсорство, доколкото знам. Миналата година бях помолен да помогна с разрешение на кораба "Радецки". Идеята ми звучеше добре. За съжаление и до ден днешен не съм го гледал", заяви Минеков.

Той каза, че не може да има отношение към нещо, което не е видял и добави, че в крайна сметка не е критик, а министър.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  4638

  9

  Того

  06.01 2023 в 04:47

  Момата затова ли е още директор на БНТ, за да лансира "талантливата" щерка на Радев? Товарищ Радев, вы большой учёный!

  5827

  8

  pisnamiotmutri

  06.01 2023 в 01:00

  Слугите на Русия - Нинова и Радев поддържат псевдо интрижки пушилки. Защо Нинова не пита колко милиона загуби прокуратурата по дела за изминалата година. Аз за последните 4 дни научих за 2 на обща стойност над милион. Какво се оказва вместо да осъжда, прокуратурата я осъждат. И вместо да се коментира четем за кой в какъв филм участвал.

  1246

  7

  БотоксПутю

  06.01 2023 в 00:54

  Къмпанията за лансиране дъщерята на Радев е в ход очевидно. Пренебрегнал е възлюбената Деса и на Новогодишния концерт на Виенската филхармония е взел щерката, която се вижда на кадрите от дясната страна на ухиления си татко. Да пренебрегне Българското Мелани, това си е геройство.

  1273

  5

  Johnny B Goode

  05.01 2023 в 20:59

  Нинова да си докара синчето от Америка и да го прати в Русия.
  Тогава да се занимава на другите с децата.

  110

  4

  Merc

  05.01 2023 в 20:52

  LВ случая е права , трябва да и го призная , въпреки че не мога да дишам нито нея , нито и жалката и сбирщина , наричаща се "партия".

  22553

  2

  dolivo

  05.01 2023 в 20:14

  мафията не закачала жените и децата - напроооотив, точно чрез тях държат човек под контрол. А е мръднал, а някой осъмне дрогиран и изнасилен някъде.

  1000

  1

  PaulPierce

  05.01 2023 в 19:53

  Никакъв конфликт на интереси няма, ама хич :))
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София