Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Минеков: Има страх в Народния театър, там са потиснати и заплашени

Щетите от скандала Морфов-Кръстева ще бъдат лекувани с години, независимо кой управлява театъра, заяви министърът на културата

Ружа Райчева 05 януари 2023 в 18:19 3204 2

Велислав Минеков

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Велислав Минеков

Съществуват страхове в театъра. Само снощи съм говорил с петима мои познати, работещи там, които се чувстват потиснати и заплашени. Чувстват се неприятно. Трупата е абсолютно е разделена и щетите от това разделение ще бъдат лекувани с години - независимо кой управлява театъра.

Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков в ресорната парламентарна комисия в отговор на депутата от "Демократична България" Стоян Михалев, който го попита дали утихването на скандала в Народния театър не се дължи на "похлупването му от страна на ДПС".

В момента в Народния театър "Иван Вазов" тече вътрешно разследване заради скандала с режисьора Александър Морфов и PR-a на театъра Велислава Кръстева - дългогодишен говорител на ДПС, бивш депутат и член на Комисията по култура и медии, бивш зам.-министър на културата.

На 29 октомври вратата на офиса на Кръстева осъмна с изкъртена табелка и надписи: "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е "известният извършител и че не се е крил". Последваха оставките на Явор Гърдев и Захари Карабашлиев, а директорът на Народния театър Васил Василев отказа да уволни Кръстева - въпреки обвиненията в партийни пристрастия.

"В Народния театър тече проверка, одит. Тя тече твърде бавно и има съмнения, че тя се прави в интерес на директора. Ако тези съмнения са достатъчно смущаващи, ще поискам и външен одит, а може би нещата накрая трябва да стигнат до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)", каза Минеков.

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син попита каква точно сума ще върне Министерство на културата в хазната, които не са били усвоени през 2022 г. Минеков отговори, че точната сума може да се очаква през март. "До стотинка бяха раздадени средствата в Национален фонд "Култура". Имаме обаче проблем с капиталовите разходи - на 2 август бяха разходвани на 0%", съобщи министърът. 

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" каза, че към 31 октомври е имало излишък от около 29 млн. лв. в бюджета на министерството и попита какво е наложило 18 млн. за българското кино да бъдат пренасочени към сценичните изкуства. "Не можеше ли тези 18 милиона да бъдат оползотворени от киното, а излишъка да отиде към сценичните изкуства?", попита той. Минеков отговори, че парите вече са били прехвърлени и то със съгласието на Националния филмов център.

"Общо 33 милиона лева насочихме към сценичните изкуства, защото загубите от пандемията бяха впечатляващи. Този път по някакъв начин бяха спасени, но не бяха погледнати заплатите на артистите, които са мизерни", каза Велислав Минеков. 

По думите му министерството е "подпомогнало и музейното дело", защото там са започнали да напускат много работници.

"В момента наистина има загуби, които невинаги се дължат на лошо управление", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!