''Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев'': Критиките към продукцията не стихват

Животът на лирическите българи все повече заприличва на синтез между ледено хоро, кукери... и хартиени бюлетини, коментира бившият депутат от ДСБ Борис Станимиров

Ружа Райчева 03 януари 2023 в 22:20 20917 8

Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев, написа във Фейсбук журналистката Веселина Седларска за филма на Максим Генчев "Ботев". Творбата му предизвика множество остри коментари в социалната мрежа. 

Снощи по БНТ беше излъчена телевизионната премиера на филма на Генчев. Продукцията е създадена с партньорството на обществената телевизия, въпреки че започва като "crowdfunding" кампания с подкрепата на община Калофер. 

След ''Ботев'' по БНТ, издават личните бележници на Ботев и Левски

Режисьорът, който неведнъж е печелил конкурси на БНТ, реагира на вълната от критики във Фейсбук: "благодаря на 1000000 зрители на Ботев по БНТ! Нека всеки докоснат да предава на децата си искрата Родолюбие!!!" (бел.ред. - оригиналният правопис е запазен). 

Проф. Александър Кьосев написа: "Колко хубаво, че не се налага да гледам филма за Ботев... все едно, че съм го гледал вече. А по разнищването на неговия кич цялата работа беше вече свършена от фейсбук приятели. Остава ми да кажа: обществената медия БНТ подкрепя патрЕотичната естетика и идеология с парите на данъкоплатците. А данъкоплатците са поканени да вярват, че това е родолюбие."

Комедийният профил във Фейсбук, кръстен "Жената на Данчо полицая", също публикува коментар по темата:

"Ще си позволява да сравня самия Генчев с един велик негов колега, на който вероятно е голям фен - Сидхарт Сенгупта. Той е режисирал индийския супер хит "Малката булка", откъдето явно Генчев се вдъхновява за шедьоврите си. И там погледите са дълги и дълбоки, и там мълчанието казва всичко, което зрителят трябва да знае, и там актьорската игра е на такава висота, до каквато не може да се доближи нито един друг филм."

Бившият депутат от "Демократи за силна България" Борис Станимиров се пошегува, че общественото възмущение от филма е толкова голямо, че се "чуват гласове като ответна мярка да се заснемат филми за животите на Максим Генчев и Емил Кошлуков":

"Майтапът настрана, да снимаш филм за национални герои, особено идеалирирани по нашия си български начин, си е прострелване в крака. Защото тези образи са толкова рафинирани (и по-лошо, направо дестилирани) във всяко съзнание, че всеки ги вижда ревниво по своему. И какъвто и филм да направиш, много повече хора няма да го харесат.

(...)

Но има нещо справедливо и правдиво в "Ботев" (който не съм гледал, но опознавам като сенките на Платон по реакциите). Филмът, изобщо този патос, отразява правдиво истинския ни живот в момента. Политиците ни, когато се борят със злото в един другиму, когато отиват, или отказват да отидат на преговори, когато говорят за принципите си - виждат себе си като Ботев. А освен на себе си, на платените си служители и на майките си, на всички останали ни изглеждат като герои на Максим Генчев. И животът на лирическите българи все повече заприличва на синтез между ледено хоро, кукери... и хартиени бюлетини."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

8

pisnamiotmutri

04.01 2023 в 20:21

Ето и цитат на създателя на финансираната от нас гавра с Ботев - Максим Генчев: Съвременният Левски прилича на Делян Пеевски

1005

7

жаба

04.01 2023 в 17:50

Продукцията не ми хареса.Играта на артистите е скована,повече е застъпена декламация, не твърд налагащ се тон.Младежа пресъздаващ Ботев и актрисата в образа на Венета според мен играеха добре може и по добре.Сторими се ,че създателите на филма не са Българи.Много грозно са пресъздадени отношенията между личностите участващи в събитието.Господин Генчев можеби според филма не познава БОТЕВ този велик българин и светиня за всеки от нас БЪЛГАРИТЕ.Това произведение ще обърква младежите,който са достатъчно объркани вече.Ако може филма да несе излъчва повече.Незнам самита артисти как са го възприели това за тях ли е БОТЕВ и българските четници.Скандалджии,лъжци подлеци да си отговорят какво са пресъздали с този филм.

-529

6

6екеr4о

04.01 2023 в 14:05

Израснах в един панелен блок с тоз величав режисьор! Това, че не е особено умен е очевидно, това, че е доста разкършен у кръста - също, ма не е много известно какОв мошеник е и колко е сръчен с дебелите крадливи пръстета...

2550

5

alfakentavur

04.01 2023 в 13:05

Поинтересувах се. Максим Генчев е рашист. Прави метани на Путлер, плюе Украйна. Прави метани и на Резидента Радев, чиято дъщеря ще играе в следващия му "филм".

726

4

Кариерен

04.01 2023 в 10:51

" Нека всеки докоснат да предава на децата си искрата Родолюбие!!!"
НЕ, Генчев! Ще пазим децата си от докосване до твоето "родолюбие"! Защото то е гавра с българската история, подигравка с малкото останали светини на българския народ, крупен принос в блатото на ширещия се нихилизъм в нашата страна... С една дума: престъпление, за което трябва да се търси отговорност! И не само от Генчев, а и от Кошлуков, който отдавна вече не трябваше да е шеф на БНТ!

2550

3

alfakentavur

04.01 2023 в 09:57

Нямам думи. Изключително, меко казано, слаб и некадърно направен филм. Ужас.

1236

2

БотоксПутю

04.01 2023 в 02:58

Остава загадка дали "Ботев" е подкрепен по лично предложение на генералния директор Емил Кошлуков, но има и по-лоша новина - през юни 2022 г. следващият исторически проект на Максим Генчев - "1349", кандидатства на редовна сесия редом с още 65 проекта за сериали, игрално, документално и късометражно кино и спечели субсидия от 285 000 лева без ДДС. Неговата кандидатура в раздела за "Пълнометражен игрален филм - с времетраене 85 минути, без предварително зададена тема и жанрова насоченост", получи най-високия брой точки на сесията - 83,29 т. и ще бъде подкрепена със солидна сума от джоба на данъкоплатците - независимо че "качеството" на продукцията му отдавна е печално известно!

"1349" е базиран върху повестта на Иван Вазов "Иван Александър", а няколко медии вече съобщиха, че една от водещите роли в него ще изпълни дъщерята на президента Румен Радев - Дарина Радева, възпитаничка на НАТФИЗ от класа на доц. д-р Пенко Господинов. Тя ще си партнира с Ники Илиев - пародията на Ботев."

-795

1

Дедо МразИ

04.01 2023 в 01:10

Подмяната и КиРо ЛЪжеца убиха всичко
 
X

Да помогнем на украинските деца!