''Ни лук яли, ни лук мирисали''. Рашков пита за връзката между Пеевски и корупцията в съдебната власт

НС ще търси задкулисието в съдебната власт с временна комисия за убития Мартин Божанов, известен като "Нотариуса"

Ружа Райчева 07 февруари 2024 в 12:40 7056 1

Бойко Рашков на заседание на комисията по правни въпроси в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Бойко Рашков на заседание на комисията по правни въпроси в Народното събрание

Временна парламентарна комисия ще разследва задкулисните влияния в съдебната власт, с акцент върху дейността на групата около убития Мартин Божанов - Нотариуса. По време на дебатите в парламента бившият вътрешен министър Бойко Рашков попита дали ще се разследва връзката между председателя на групата на ДПС Делян Пеевски и корупцията в съдебната власт. 

Депутатите обсъдиха две проектопредложения - на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и отделно на ГЕРБ и ДПС. Проекта на ПП-ДБ се различава с този на ГЕРБ по това, че те предлагат комисията да се състои от 12, а не от 17 депутати, да заседава един месец, а не три.

В мотивите на ПП-ДБ пише, че убийството на Божанов е поръчково и че поражда подозрения за разчистване на сметки в престъпния свят и вероятно отстраняване на "удобен свидетел", който би могъл да разкрия порочни и престъпни факти за корупция с съдебния свят. ПП-ДБ са на мнение, че съмненията за чадър над Божанов са основателни.

От своя страна, ГЕРБ и ДПС акцентират върху разследванията на "Антикорупционния фонд", в които се твърди за съществуването на т.нар. "частен клуб за магистрати" в София на убития Божанов. Те също пишат, че трябва да се проверят твърденията за чадър над Божанов.

По време на дебатите за създаването на комисията Гроздан Караджов от "Има такъв народ" (ИТН) заяви, че ще подкрепят и двете предложения, защото е необходимо изсветляване на действията на всички задкулисни играчи и на възможните въздействия върху съдебната система. Караджов направи паралел с убийството на Алексей Петров през лятото и постави въпроса по какъв начин той е участвал в преговорите за съставяне на сегашното управление.

ИТН предлагат комисията също така да разследва връзките на Кирил Петков с Алексей Петров. Предложението им бе отхвърлено.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ каза, че така ще се измести същността от поставения въпрос. Според него фокусът трябва да бъде върху случващото се в съдебната система, защото бяха изнесени факти за бездействие и зависимост на прокурор и съдии. "Вашето предложение е политическо", каза той на Караджов.

Бившият правосъден министър от ПП-ДБ Надежда Йорданова заяви, че не може при изнесени факти за натиск в съдебната система Инспекторатът към ВСС да мълчи и да няма реакция от органите. "Това не е правова държава", каза тя. Йорданова коментира, че опозицията разбираемо е изкушена да политизира темата, но че най-вече трябва се изяснят всички факти и обстоятелства, направили ситуацията възможна. "Това убийство показва, че ни е нужен действащ съд и прокуратура", отбеляза тя.

Рашков пита връзките между Пеевски и корупцията в съдебната власт

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков (ПП-ДБ) заяви, че т.нар. клуб за магистрати, който ще е фокусът на комисията, е само една малка спирка по пътя на корупцията в страната. Той попита дали ще се разследват и лица, които в момента стоят на върха, говорейки за председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

"Ни лук яли, ни лук мирисали! Тази комисия е прах в очите на хората. Същевременно на всички е известно, че България се разяжда от корупция по всички власти. И представители на това уродливо явление в обществото има и тук сред нас. Неслучайно две държави се произнесоха за корупционно поведение на лица в страната ни, от които едното е тук и лидерства, и ще поеме лидерство на една партия! Г-н Пеевски, ще го кажа, разбира се", каза той.

Той попита комисията дали ще изследва връзката между корупцията в съдебната власт и "такива лица, които стоят на върха" и добави, че не вижда в проекта подобна посока. 

Бойко Рашков зададе и няколко предварителни въпроса към комисията, свързани с укриващия се бивш следовател Петьо Петров, познат като Пепи Еврото.

"Как попадна Пепи Еврото в Софийска районна прокуратура? Как така от прокурор там, той стана зам.-директор на Националната следствена служба? Как така, след идването на един прокурор, Пепи Еврото стана директор на следствието до позорното си напускане? Ще питате ли какви високи професионални качества е забелязал Сотир Цацаров у него, за да го направи директор?", попита Рашков.

След 3-часов дебат в крайна сметка депутатите решиха да обединят двете предложения в едно. Бе решено в комисията да има 17 депутати и тя да заседава в продължение на три месеца. За председател на временната комисия бе избран Никола Минчев от ПП-ДБ.

За членове на комисията бяха избрани:

- ГЕРБ-СДС: Маноил Манев (зам.-председател), Рая Назарян, Марин Маринов, Росица Кирова и Александър Ненков;- 

- ПП-ДБ: Никола Минчев (председател), Людмила Илиева, Мирослав Иванов и Людмила Илиева;

- Възраждане: Александър Арангелов, Златан Златанов и Ивайло Чорбов;

- ДПС: Ертен Анисова, Хамид Хамид (зам.-председател), Гюнер Ахмед;

- БСП: Атанас Зафиров;

- ИТН: Гроздан Караджов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!