Не, никога не съм бил агент на ДС! (Право на отговор)

Спас Ташев 03 август 2017 в 13:39 10904 1

Спас Ташев

Снимка Ладислав Цветков/БТВ

Спас Ташев

Комисията по досиетата обяви вчера имената на трима души от администрацията на Народното събрание като свързани с бившата Държавна сигурност. Сред тях е и името на Спас Ташев.

Днес г-н Ташев изпрати до редакцията право на отговор, което публикуваме:

Уважаема редакция,

В изданието Ви е поместена информация, основаваща се на произтичаща от Комисията по досиетата информация, че съм бил свързан с бившата Държавна сигурност като неин агент.

Отнасям се с уважение и разбиране относно необходимостта от разкриване на престъпленията на комунистическия режим и тяхното огласяване с цел скъсване завинаги с тези порочни практики. За съжаление в информацията на Комисията по досиетата се разкрива само една малка част от установените факти, друга част се заличава, а трета се прикрива умишлено, за да не станат ясни именно порочните престъпни практики на комунистическия репресивен апарат.

Много преди Комисията по досиетата, сам съм огласил факта, че в архива на ДС съществува мое агентурно досие, създадено когато съм бил 18-годишен ученик. Състои се от 5 страници и съдържа стандартните документи в бланкова форма за регистрирането на един агент като документ на оперативния работник, регистрационна бланка, регистрационен дневник. Нито един от тези документи не произхожда от мен. „Истината" в информацията на Комисията по досиетата обаче свършва до тук.

Комисията съзнателно премълчава факта, че в личното ми дело е приложено и обещание за сътрудничество от мое име. Никога не съм подписвал подобен документ, освен това същият е фалшифициран видимо и с невъоръжено око. След провеждането на съдебно-графологична експертиза, изцяло кредитирана от съда, той бе обявен за неистински. Комисията по досиетата се съобрази с този факт, но вместо да посочи, че в делото ми е приложен фалшив документ, тя просто го заличи, сякаш той не съществува. С прикриването от страна на Комисията по досиетата на подобен документ всъщност се заличава престъпната практика на ДС да се създават фалшиви документи за лица, които впоследствие да бъдат използвани в опит за тяхното дискредитиране.

Освен това в архива на същата тази Комисия по досиетата е съхранена автентична информация, че през периода, когато съм регистриран като агент на Шести отдел на ДС, същият Шести отдел на същата ДС води срещу мен като непълнолетен ученик дело за оперативна проверка с окраска „Противодържавна агитация и пропаганда". На делото е сложена резолюция, че следва да бъда „профилактиран" и това се изрази в мое задържане под стража и провеждането в продължение на една година на следствени действия с физически и психически репресии, в т.ч. и заплахи за забрана за завършване на средно образование. Оригиналните документи за тези събития дълго време бяха укривани от мен от страна на Комисията по досиетата, което е още един пример за порочна практика.

Съвсем не е случаен факта, че от страна на Европейската платформа за памет и съвест, която е европейския аналог на Комисията по досиетата, бе отказано колективно членство на последната, тъй като тя се ръководи от щатен служител на бившия комунистически репресивен апарат – в случая неин председател е капитанът от Народната милиция Евтим Костадинов.

В заключение искам да подчертая, че никога не съм бил сътрудник на ДС. Ако съм бил такъв, през 20-те години на моите периодични огласявания от страна на Комисията по досиетата, името ми все някъде щеше да бъде разкрито като информатор. Очевидно е, че въпросният закон за досиетата трябва да се допълни, за да се разкриват и обявяват всички документи на бившата ДС, в т.ч. и нейните репресивни действия. Тогава ще стане ясно, че в някогашното българско общество освен сътрудници, е имало и лица, които са се противопоставяли на тоталитарния режим. А това са факти, с които човек би трябвало да се гордее, а не да се срамува и да става обект на обществено порицание.

Прилагам: Заверено копие от Комисията по досиетата на дълго време укривания от нея картон образец 3 за образуваното срещу мен дело за оперативна проверка с псевдоним „Патриота" и с окраска „Противодържавна агитация и пропаганда". На документа ясно се чете, че съм ученик и ръкописно поставената резолюция да бъда профилактиран в продължение на една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови