Трима от администрацията на парламента свързани с Държавна сигурност

Александра Маркарян 01 август 2017 в 15:51 9912 3

Снимка БГНЕС, архив

Трима души от администрацията на Народното събрание са свързани с бившата Държавна сигурност.

Имената им обяви Комисията по досиетата днес, след като е проверила главния секретар, директорите, началниците на отдели и началниците на сектори в парламентарната аминистрация, както и щатните служители към постоянните комисии - общо 62 новоназначени. 48 от тях се оказали по-млади - задължително се проверяват за принадлежност към органите на ДС публичните лица, родени след 16 юли 1973 г.

От останалите тримата с връзки с комунистическите служби са:

Иван Василев Хиновски - главен експертен сътрудник в Комисия за наблюдение дейността на ДКЕВР от 16.12.2014 г., който е бил секретен сътрудник на ДС към Първо главно управление под псевдонима Хабов. Делото му в архивите съдържа два тома с общо 260 страници. Името му бе обявено и при излизането на списъка с длъжниците към Елитбанк (25 юли 2017 г.).

Николай Коцев Доцев - старши експертен сътрудник в Комисия по отбрана от 12.06.2017 г. Роденият в Мадан на 30 ноември 1961 г. Доцев е бил щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Спас Ангелов Ташев е третият в списъка. Той е главен експертен сътрудник в Комисия по политиките на българите в чужбина от 30.05.2017 г., бил е агент на шесто отделение в Областния отдел на МВР, отдел ДС, в Стара Загора. Агент Иван е вербуван през 1985 г. и е снет от действащия оперативен отчет година преди падането на режима - през 1988 г. Има предложение за унищожаване на досието му от 2007 г.

Разкриването на имената на свързаните с ДС не води до освобождаването им от публични постове, у нас няма подобно изискване на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

01.08 2017 в 17:38

Не е само ДеСе, Професоре. А АОНСУ-то? АОНСУ-то къде го забравяте?
А само то ли е? Ето другарят мъжле на кака Ленче от Драгалевци е завършил руска школа в усср едно време. Учил е за кукуруза, откраднат от Хрушчов и тайно донесен в степта.
Школи, школи да искаш. То и сега е същото - пълно с фондации и стипендии. Ма матриала, матриала не става вече. Ето това мърждивото на другарката Бойкикева стипендия от Фулбрайт му набутаха, даже не беше завършило горкото, не се беше дипломирало още. И какво стана от него? Взе ли си хляба у ръцете? Стана ли "кадър"? Ми не! И у министерския съвет го набутаха без един ден трудов стаж и пак не стана човек от него. Реформата, та реформата. От 1996 като е закаканизал тая пуста "реформа"... край няма! Че и онова австралийчето не можа да изкара от затвора. Пълна каша е небъдница! нищо не става от него. Майка му ходеше при Мишо да се моли на Позитано, да не го критикуват много, бил добро момче...
Кадри нямаме.... кадри!