Не ДПС, а ДСБ кадрува в съдебната власт, според премиера

След въпроса какво вижда в огледалото, Борисов сменил курса и сега е "така както пише в закона"

OFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 10:53 8229 39

Не ДПС, а ДСБ кадрува в съдебната власт, според премиера

От трите големи съда в страната два пряко ги ръководи ДСБ, а ДПС не са овладели съда и прокуратурата. Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за Mediapool. Според Борисов от самото начало след формирането на правителството Реформаторският блок умишлено и опитвал да прикачи ГЕРБ към БСП и ДПС, а лидерът на ДСБ Радан Кънев лично лобирал за назначения в администрацията.

Той обясни, че важни за ГЕРБ проектозакони са били умишлено бламирани от коалиционния партньор, така че да може да партията му да бъде "пришита" към други: 

Ами какво щеше да се случи с ГЕРБ, с цялата ни финансова политика, ако плоският данък беше отпаднал? Сиреч – още тогава те (Реформаторският блок – бел. авт.) са вървели по сценария да прикачат ГЕРБ към БСП или към ДПС и да ни ги сложат като воденичен камък на шията. С умисъл е правено това.

Борисов коментира, че лидерът на ДСБ Радан Кънев лично е настоявал за назначението на областния управител на София Веселин Пенев, който е от Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД). 

"Не знам откъде е, той лично е настоявал той да стане областен управител. Самият Радан каза – отрежете този на Кунева, назначете този", коментира Борисов.

Премиерът смята, че правомощията, които главният прокурор има в момента, не позволява той да бъде "яхнат" от политически партии. Той обясни, че не се притеснява от прокуратурата, защото няма какво да крие от нея, но имало интерес от страна на ДСБ за смяната на Цацаров и орязване на правомощията на главния прокурор. 

"Ето го парадоксът: ако изпълним исканията на Кънев – да сменим главния прокурор, сложим нов и му окастрим правомощията – той няма ли да бъде вече зависим? Той ще бъде 100% зависим", обяснява Борисов.

Той смята, че прокуратурата не може да бъде овладяна от политически сили.

"Ако някой има гузен, изплашен от нещо, което да крие – това може да го смущава. Но мен това не може да ме смути. Мен ме притеснява в този план нещо друго – десетилетия наред политически партии и лидери се опитват да яхнат или прокуратурата, или съда. На всички мои колеги мога да им кажа, че никой не е успял, няма да успее, и не е успял и в момента. Няма сила, която може да яхне прокуратурата или съда. Но има големи интереси по тази тема. С мен е говорено от политическите ми партньори и аз съм им казал, че аз днес единственото, което желая е 100% независим съд и прокуратурата. И понеже в момента са такива, задавам контра въпрос към моите опоненти", каза премиерът.

Той е категоричен, че с орязването на правомощията на главния прокурор, той ще бъде зависим от партиите. Именно за това той има такива правомощия, за да бъде независим. Борисов обясни, че не е имал вмешателство при избора на Сотир Цацаров. Той заявява също, че прокуратурата трябва да бъде част от изпълнителната власт, "но не сме дорасли като общество, демокрация и политически партии".

В същото време той смята, че "все повече съдии се обвързват с една друга политическа сила" като посочва отново ДСБ. Според него председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов не "се крият, че са близки с определени медии и определени хора".

Излизат, правят политически декларации и навсякъде срешат подкрепа на едни и същи хора. Нека си говорим теоретично: Това означава ли, че друга част от обществото, като вижда обвързани съдии с определени медии, определени партии, определени хора, та може ли тази част от обществото да разчита на независима присъда, ако трябва да издадат тези хора? От едната страна ежедневно се напилва, напилва, напилва, че главният прокурор трябва да бъде сменен, защото държи или политическите партии, или те го държат, но във всеки случай трябва нещо да му се направи лошо. Аз не искам да подчинявам институцията, но моите партньори много искат да я подчинят. Ама вижте, ДСБ е като двуглава ламя – едната ламя е в бордовете на фирми, в управлението, а другата иска да узурпира съдебната власт. И погледнете – от трите големи съда два пряко ги ръководи ДСБ.

Борисов обяснява, че е "човешко да се греши, като дава пример с първото правителство на ГЕРБ, когато е казвал на вътрешния министър по това време Цветан Цветанов, че обществото не гледа с добро око на това, че той е приятел с председателя на СГС Владимира Янева, която сега е подсъдима по аферата с незаконните подслушвания "Червей".

Ей това е нещо, което искам вашите читатели да разберат – никога не съм си мислил, че това, което правя, е най-доброто. Човешко е да се сгреши. И на времето и на Цецо съм му казал – това , че сте заедно, че сте семейни приятели, няма как като се погледнем в огледалото да не излезе, че имаме такава обвързаност. Той вика: "Добре, де – ама ние сме си приятели". Тогава аз му казах: "Нямам приятели". Всичките ми проблеми, които трудно защитавам публично, са от хора, които по един или друг начин в живота ми са били около мен, без да сме били приятели, но факт - с един футбол съм играл, с друг – карти, с трети – тенис. Аз се разделих с всички тези хора. Че аз не давам на детето да почне работа, защото ако е фирма – трябва да фалира, ако иде в министерство ще кажат – оня си прати детето. Затова с образование, с езици – без работа, но както и да е.

В същото време премиерът е категоричен, че ДПС не са овладели съда и прокуратурата. Той обаче очаква прокурори от Холандия, Великобритания и Германия да работят с "нашата прокуратура, ако някъде има проблем". 

Борисов обяснява също така, че няма нищо общо с депутата от ДПС Делян Пеевски. Категоричен е, че ще спира всяка обществена поръчка, за която има съмнение и обяснява, че "те са много такива" като Пеевски. На въпрос защо избягва да коментира депутата от ДПС Борисов обяснява, че има достатъчно коментатори. "Изградиха си цели политически платформи върху Пеевски, че не виждам смисъл. Това, което съм казал на времето за Доган – орел ли си, сокол ли си, и какви ли не – стигнах до извода, че нито ми носи успех, нито неуспех", обяснява премиерът.

Във връзка с въпроса за това какво вижда в огледалото, който му беше зададен от българин в Лондон, Борисов обяснява, че "между капките" е минало това, че сред хората в посолството имало и "проруски хора", които го обвинили за спирането на проекта "Южен поток". След този разговор той сменил курса "и е така както пише в закона".

"Като се загледах отстрани как изглеждат всички процеси, и аз може би щях да бъда подозрителен към премиера Борисов и ГЕРБ, извинявам се, че говоря в трето лице. Затова смених курса и е така както пише в закона. Затова е така, както винаги съм действал 20 години – борбата с престъпността, с корупцията, с олигархията. Това и го мога най-добре. Виждате само за 20-тина дена какви са ни резултатите, аз гарантирам, че в следващите шест месеца ще останат доволни хората", обяснява премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2016 в 20:11

off-чо,написал си "тюрлю гювеч" от лъжи,досущ като шефа си...Как ви избират такива гербарски послушковци...с конкурс ли...конкурс за простаци-прост,по-прост,най-прост...и последният го избират за мястото-гербарски трол.

09.03 2016 в 19:50

Хем е прост,хем лъже!...Боже,пази България...от простаци!

09.03 2016 в 10:19Рапониии, не са много мафиотите, като Пеевски - десетина са...)
Другите са по- дребни ...
Прокуратурата е в комбина с мафията..Просто е..Нито един виден мафиот от твоето обкръжнение или червен , НЕ е дори следствен :))
Дори без да се връщаме към Пашата, Маджо или другите сикаджиии..
Сега и днес, цацата и ТИ - сте се разбрали :
Не се пипат златевци, пеевски, манджуковци, баневци, Черепа , Арабаджиевци , онзи лапач- на Главбулгарстрой ,Цветита , и още няколко -
и СУМАТА, мангизите в техите ръце - ще надхвърли НЯКОЛКО МИЛИАРДА лева - съвсем 'честни" пари ..>))

BIG AL

09.03 2016 в 10:17


Виж сега Боко, защо мозъкът ти е слаб и не фела ...
Няма наш и ваш прокурор..
Прокуратурата трябва да се оценява по ДЕЙСТВИЯТА си , по това - как се бори с мафията , олигарсите , корупцията ..)
Просто е ...Това е сега проблемът български ..
А тя очевадно НЕ го върши ...:))

BIG AL

09.03 2016 в 10:14

По стара комуно традиция, на теб Боко -
НЕ ти трябват държавни органи, които да си вършат работата, а такива органи - на които ТИ да казваш , КАКВО да вършат..)
И затова Мин. на вътр. работи ти е жена , затова ДАНС, Боркор, НАП , финансово разузнаване и прочие , - са на ТВОЕ ПРЯКО подчинение ..За да вършат ТОВА, което САМО ти им кажеш или позволиш :
А с Цацата - е другата уговорка ..Там е и връзката с Доган ..
После има и една друга връзка- с библиотекарите и монтерейци - и там внимаваш да НЕ засегнеш интереси , защото ,като бивш техен слуга - си им в КЪРПА ВЪРЗАН ...)
Затова , Боко, с две думи - не ставаш за мин. председател на НОВА България ...Само селската хитрост - не стига , не е достъчна ..)
Прост и зависим си ..Две качества абсурдни за мин. председател на България в 21- вия век ...)

09.03 2016 в 10:08

И като бивш член на БКП пробутваш ПЛОСКИ тези , за глупаците , Рапониии...)
Лозан Панов или Съюзът на съдиите - не са ДСБ..)
Радан НЯМА никакво влияние НАД тях ...
Не може нито да ги изнудва, командва, направлява ..
ТЕ просто мислят като НЕГО, МЕН и други граждани ..
КАКВА власт има НАД тях ДСБ или Радан ??? По какъв начин?? СМЕШНО е да го твърдиш , даже ...:))))
Как Радан да командва Панов ???
Както ТИ и Цв., - колев ли , от Адм. съд??
Ами , не става .....
НЯМА начин, ВЛАСТ , а и не иска , Радан, защото ДРУГИ са му принципите !!
Разбираш ли ?? Не е сложно ..).
Или както Цацата командва всички прокурори ???
Той има , дадохте му пак тази власт , а и знае, - КОЙ го постави там .. Задължен е ...)
С такива ЛОСТОВЕ на ВЛАСТ - Радан НЕ разполага :))
Как ДСБ и Радан да командват съдии и прокурори ?!!??..))
Плоска ти е пропагандата , Рапониии..
За чистачките на летището и за някои други Ентелектуалци, тук, във форума ..))

09.03 2016 в 08:51

Аз съм прост ама и вий сте прости...

:-))

09.03 2016 в 08:40

Т.е. крадецът вика - "Дръжте крадеца!"? И щото нашият крадец си е простоват Ганьо, съкровените му напътствия трябва да се разясняват на демократичното простолюдие от избраните за целта просветно-герберастки тролове. С много опорни, измислени точки. Така е повелил началникът от "Говорит Москва".

09.03 2016 в 01:06

.....и 10-те привърженика на ДСБ сте писали писали та сте се осрали. Ама тия всички схеми за които пишете ги основа и стопанисва Драгалевския Иван. Нали Ви е ясно кой сглоби КТБ - Костов, нали ни е ясно кой побутна наследника на Мултигруп Пеевски - Костов, нали ни е ясно кой одруса държавата като циганин джанка - Костов. А кой е Радан Кънев? - ратай на Костов и мафията му. Щото Пеевски е повече член и основател на ДСБ отколкото на ДПС ......в крайна сметка Ако проследим историята 15-20 годинки назад Костов, Пеевски, Кадиев, оня банкер в Белград и стопанина на Банско и Витоша са от едно котило, те са една партия една групировка. Да прогониха единия банкер ама са направили кръгова отбрана около един негов колега и с пари на държавата сегашното че и предното правителство спасяват финансовото гнезденце на мафията......мятат ви прах в очите и готвят да сменят Борисов с още по малоумния Кънев....ми да сменят. Кънев поне от далеко се вижда че е по тъп от пожарникар, но е изпълнително и амбициозно момче пък и е млад сравнително, не е амортизиран дядо като сегашния министър председател

08.03 2016 в 21:39

Някак си ми е трудно да повярвам че ДПС не са овладели съда и прокуратурата при всичкото това покровителстване на Пеевски.