Надежда Нейнски: Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата

OFFNews 24 март 2022 в 09:32 5020 0

Надежда Нейнски

Руският посланик у нас показва неуважение към нашата държава. Елеонора Митрофанова провокира в поведението си, за да види докъде можем да стигнем.

Тази позиция изрази бившият външен министър Надежда Нейнски (Михайлова) в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Според Нейнски, която е и бивш посланик на България в Турция, Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата у нас, но " това нещо трябва да бъде съпроводено с много смели решения – България трябва да даде военна помощ на Украйна. Колкото и да се снишава България – ние вече сме част от неприятелските държави за Русия".

„Госпожа Митрофанова отказа да отиде на среща в Министерството на външните работи, каквато е обичайната практика, когато една страна отзовава дипломати. В Полша посланикът веднага отиде в тяхното външно министерство. Тя отказа да се срещне и с министър-председателя Кирил Петков, за което му се била извинила, но това не е грешка на езика, за да се извиниш. При Митрофанова това се превръща в практика и тя се държи по един наистина безобразен начин за един посланик”, заяви Нейнски.

Според бившия външен министър действията и изказванията на руския посланик целят дестабилизиране на правителството у нас и вероятно заменянето му с друго.

„Не бих се изненадала утре Русия да реши да освободи нашите русофили, които не са съгласни с политиката на правителството”, заяви Надежда Нейнски.

Дипломатът Милен Керемедчиев, който също бе в студиото, намира за проблемно поведението на Митрофанова.

По думите му посланик Митрофанова е обигран дипломат, "това не са изблици на някакви истерични изказвания. Това са целенасочени изказвания и целенасочена кампания към България".

„Кой друг посланик си позволява да води такъв тон към приемащата държава. Само посланиците в България и Северна Македония си позволяват такъв речник. Митрофанова продължава да води хибридната атака, виждайки слабите позиции и нерешителността на нашата външна политика. Тя знае, че няма да бъде изгонена, тъй като няма достатъчно смелост в правителството”, допълни той.

Според него, ако Митрофанова провокира изгонването си, „още повече ще засили русофилските мераци, за да достигне до разделение в обществото”.

„Трябва да работим за намаляване на влиянието на руското посолство, което е едно от най-многочислените в България”, заяви Керемедчиев.

Очакването му от разговорите днес в Брюксел, за които пристигна и американският президент Джо Байдън са да има натиск за намаляване на енергийните доставки и търговията с енергийни източници с Русия.

Относно плащането на газа в рубли, Керемедчиев обясни, че по въпроса има много неясноти, като например по какъв курс ще бъдат плащани тези доставки. Според Керемедчиев по този начин Путин искат да вдигне изкуствено курса на рублата с такива механизми, защото тя в момента е в свободно падане.

„В съществуващите договори няма клауза за заплащане в рубли, а това означава предоговаряне. Русия затвори един от основните си петролопроводи през Азовско море. Всичко това нагнетява напрежение, за да вдига цените на петрола и газта”, каза Керемедчиев.

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че предстои държавата ни да реагира на неприемливи изказвания на руския посланик у нас.

"Ще има дипломатически отговор, под една или друга форма, към изявленията на руския посланик. Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство", каза министър-председателят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови