Митрофанова сравни България с Донбас и заяви, че цялото общество подкрепя Русия

Според посланика на Русия в България правителството ни било проамериканско

Йорданка Веселинова 03 март 2022 в 17:15 21016 13

Снимка FB/ Посольство России в Болгарии , стопкадър

Навръх Трети март руският посланик у нас Елеонора Митрофанова сравни България с Донбас.

Във видео, публикувано на официалната страница на посолството във Фейсбук, тя заявява, че България е получила свободата си и сравни ситуацията в Донбас с турското робство в България.

В триминутното видеообръщение Митрофанова говори най-вече за войната в Украйна, опитвайки се да оправдае военните действия на Русия.

"Руско-турската освободителна война получава отзвук и в днешни дни. Сънародниците ми възприемат събитията в Украйна по същия начин както и събитията преди 144 години - като справедливи, отдавна назрели действия в защита на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим, който безразборно убива беззащитното гражданско населението в продължение на 8 години. Многото ни опити да решим конфликта по дипломатически път не донесоха резултат. Вместо да послушат жителите на ДНР и ЛНР, да се окаже натиск на украинските власти да спазват Минските споразумения, западните страни продължаваха да въоръжават фашистките украински групировки, подтиквайки ги към решителни действия против мирното население на Донбас. С такова противоречие не можем да се примирим. То е в противоречие с нашите хуманистични и християнски ценности. В този ден бих искала да призова българските граждани да се замислят и да погледнат на случващото се в Украйна с незамъглен от антируската пропаганда поглед. В момента на територията Украйна се води специална военна операция за демилитаризация и денацификация на престъпниците от киевските власти, които от 2014 г. водят война срещу собствения си народ. Напомням, че в своята история Русия никога не е започвала война, тя ги е завършвала. Убедена съм, че нашето дело е право. И накрая искам отново да поздравя всички българи за Националния празник."

Освен скандалния поздрав за Националния празник, Митрофанова даде интервю за прокремълската телевизия "Русия 24", в което заяви, че цялото българско общество подкрепя Русия, но правителството е "проамериканско". Тя твърди, че това е и причината за разделението между управляващите и гражданите в страната.

Твърдейки, че "цялото българско общество подкрепя Русия", посланикът на Москва или не е запозната или пропуска данните от последното социологическо проучване на "Алфа Рисърч", което излезе само преди два дни. Данните от него показват двоен спад на одобрението на руския президент Владимир Путин сред българите. Само за четирите дни военни действия, ползващият се години наред с позитивен рейтинг у нас Путин, губи над половината от своята популярност в страната.

Ако през периода 2020-2022 г. между 55% и 58% от българите са изразявали положителни оценки за него, при само 20 на сто отрицателни, сега ситуацията радикално се обръща. Позитивните мнения намаляват почти двойно, до 32%, а отрицателните нарастват до 48%. 

В интервюто си Митрофанова обвинява и медиите, които лъжели, че руската армия обстрелвала градове и мирни граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

18

Pietro

06.04 2022 в 21:23

Противна, ама много противна тьотка. Да си върви в Москва да се реди на опашките за захар и кенеф хартия.

1000

17

psychiatrist

04.03 2022 в 21:40

Съгласен - абсолютно недопустимо и заплашително изказване, но защо ли не съм изненадан. Митрофанова е поредната пионка на пропагандната, авторитарна и гнусна кремлинска политика, която лека-полека се разпада и за жалост, ще унищожи хиляди в процеса си на срив.

П.С. Сигурен съм, че коментарът ми ще получи между 10 и 11 червени палеца. Колко сте предсказуеми, тролчета русог**олизци.

210

16

Merc

04.03 2022 в 14:38

Тая вуйна когато и да я изгоним , все ще е късно. Сега ще гледаме разпада на "Рускии мир" в близките няколко години.

10212

15

Човека

03.03 2022 в 23:48

Само виж какви снимки са сложили на стената отзад. Е да, то друго какво да сложат освен Ленин и Сталин.

3714

14

GB

03.03 2022 в 21:18

И как разбра, че българското общество подкрепяме агресора русия? Да вземе да се огледа преди да дрънка глупости

5827

13

pisnamiotmutri

03.03 2022 в 19:56

Пропагандата и лъжите на Русия продължават. Днес видяхте в ЕС как гласуваха от БСП, видяхме и проучванията. Никой МИСЛЕЩ българин не подкрепя избиването на невинни деца и жени от диктатор НИКОЙ!!!

12130

12

borisboris

03.03 2022 в 19:39

Недопустимо изказване на дипломат. Трябва да бъде изритана незабавно. Все пак да не забравяме, че за разлика от Путлерландия си имаме демократично избрано правителство, тоест отразяващо интересите на преобладаващата част от обществото.

-8580

9

Е сега ако не я изгонят за тази пропаганда няма кога