На машините може да се гласува два пъти, твърдят от ГЕРБ

Бойко Борисов попита "що дирят чужди машини при нашите, сладки, честни, сертифицирани машинки"

Рени Петрова 08 ноември 2021 в 13:26 3277 1

На машините може да се гласува два пъти от злонамерени избиратели. Позволяват го методическите указания на ЦИК, твърдят от ГЕРБ. 

От партията направиха демонстрация с дадената им от ЦИК машина за обучение на брифинг в централата на партията. 

Според указанията всеки гласоподавател не може да гласува втори път, ако се подпише и пусне разписката от машината в урната. Ако избирателят е дал своя вот за президент, но откаже да се подпише, защото се е объркал и не е гласувал за народни представители, може да му се даде възможност да гласува и за парламент.

От партията на Борисов поставиха карта в машината и избраха да гласуват само за президент, после обаче отново поставиха картата и гласуваха както за президент, така и за парламент. Според тях това може да направи всеки, след като не се е подписал и не е пуснал разписката в кутията. 

Стана ясно и, че устройството за обучение, дадено на ГЕРБ, е с 21 номера на партии и коалиции в бюлетината за народни представители, а ГЕРБ е след този номер. Борисов няколко пъти попита как да обучи симпатизантите си да гласуват с номера на партията, след като в машината го няма. После пък попита дали може "да го нарисува с маркер" върху устройството. 

Тома Биков обясни, че само четирима души в ЦИК отговарят за машините. 

"Александър Кирков - експерт, съветник към ЦИК. Той се занимава с т.нар. ключ. Същото правят Пламен Желязков и Тодор Цолов. Кирков идва от IT фирма с много по-голяма заплата - от 10 000 лева идва да работи на 2 000 лева, а брат му прави същото, но не отива ЦИК, а в ДАЕУ  - той пък сертифицира ключа", обясни Биков.  

И допълни, че Желязков е съдружник на Атанас Шарков, който е бил съветник на Стефан Янев и Асен Василев, а сега и в ЦИК. По думите на Биков той е член на Изпълнителния комитет на Лозан Панов. 

Биков обясни, че Тодор Цолов от своя страна също участва в създаването на ключа за машините, като по думите на Биков, също взима 2000 лева, а е работил във IT фирма със "заплата много над 10 000 лв."

Радомир Чолаков заяви, че според него ЦИК казва на 120-140 000 души, които са ангажирани с изборите, че не могат да броят: "Казва им: Ей тези 4 човека ще броят". 

Борисов пък се обърна към Христо Иванов за думите му, че партиите, които искат да се броят контролните разписки, "са едва ли не коалиция". 

"Христо, кой даде на ДПС в парламента двете най-важни комисии - регионалната и икономическата? Вие ли, бе Христо? Или ГЕРБ? А като си шушукахте с Данчо Цонев... Благодарение на него си приехте актуализацията на бюджета", заяви бившият премиер. 

Относно казуса с 228-те несертифицирани машини Борисов беше категоричен: "Хванахме ги по боксерки, че могат да бъдат начукани 228 000 гласа или да намалят гласовете на някоя партия".

Той отново се върна на четиримата, отговарящи за ключа и заяви, че иска представител на ГЕРБ "да ги гледа в ръцете какво правят". После попита "що дирят чужди машини при нашите, сладки, честни, сертифицирани машинки". Според Борисов така или иначе ще се прехвърлят гласове. 

Лидерът на ГЕРБ коментира и изнесените данни за строежа на магистрала Хемус. Той обяви, че единствено го притеснява това, че хората ще останат без магистрала и без път до Видин. На въпрос дали се е знаело, че част от пътя, който трябва да бъде изграден, е върху слабо трасе, Борисов отговори така: 

"Знаете ли колко е лош терена на "Струма"? Местихме наляво-надясно. Нашият ангажимент е да сме дали парите, оттам нататък е като заплатата - дали ще купите салам, или ще идете на кино, си е ваша работа, не на работодателя, ние сме си свършили работата". 

По думите му ако е било лесно изграждането на "Хемус", Тодор Живков е щял да си я направи. 

За това дали ще заведе дело срещу служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за клевета, Борисов обясни, че адвокатът е на лов в чужбина и утре ще дойде. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

08.11 2021 в 15:58

Борисов такъв страх бере от тези машини, не е истина. До сега просто искаше да е на власт, ама сега май взе да му припарва, да не се окаже в затвора!