Мая Манолова призова президента да поиска референдум по промените в конституцията

OFFNews 16 август 2020 в 17:43 7540 2

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова ще призове утре президента Румен Радев да се възползва от конституционното си право на държавен глава да поиска референдум по въпросите за промените в конституцията. Манолова ще внесе писмено становище за това в президентството.

Манолова обяви идеята си преди два дни във видео-обръщение като контрапункт на предложението на премиера Борисов не гражданите, а той да предложи промените в основния закон на държавата.

В отворено писмо до Румен Радев днес Манолова призовава президентът да се възползва от конституционното си право да поиска свикване на референдум за промените в конституцията, вместо те да се правят само от настоящото мнозинство на ГЕРБ и то при изчерпан кредит на доверие от гражданите и под диктовката на сенчести кръгове.

Манолова посочва и шест въпроса на Гражданската платформа „Изправи се.БГ", които да бъдат предмет на референдума, свързани с независимостта на съдебната система, реформата в нея, разделението на властите, широкото гражданско участие във властта и защитата на природата.

Манолова настоява за незабавна оставка на премиера Борисов и за провеждане на предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.

Същото искане за оставка и насрочване на референдум заедно с предсрочни избори тя изпраща и на Бойко Борисов като председател на Министерския съвет и на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ.

Мая Манолова отправя апела за референдум с оглед на законовото право на президента, МС и една пета от народните представители да внесат подобно искане.

Ето пълния текст на писмото до президента:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До
Президента на Република България
Г-н Румен Радев

Уважаеми г-н Президент,

Вече 40 дни българските граждани протестират срещу мафиотското управление на правителството на г-н Бойко Борисов. Хората настояват за радикална промяна на корупционния и едноличен модел на управление чрез предприемане на действия в следната последователност: оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, въвеждане на машинното и електронното дистанционно гласуване и свикване на Велико Народно събрание, което да измени Конституцията на Република България, като създаде нов баланс и ефективен контрол между властите, в това число и дълбока съдебна реформа.

На 14-ти август министър-председателят г-н Бойко Борисов обяви, че предприема действия за свикване на Велико Народно събрание за приемане на нова Конституция. По този начин той узурпира исканията на гражданското общество с цел да подмени дневния ред и да осуети желаната от хората радикална промяна.

Считаме, че това Народно събрание е изчерпано и напълно зависимо от олигархични и партийни кръгове, който факт е видим в приеманото от него законодателство.

Настоящият парламент е принизен от премиера Борисов до отдел на Министерския съвет, а парламентарната република – в премиерска. Народното събрание отдавна не защитава обществения и българския национален интерес, действа единствено като „гумен печат" на премиера и затова няма легитимност да предлага или приема актове, които засягат живота на хората. На още по-голямо основание и при този срив на доверието от гражданите правителството и Народното събрание нямат и моралното право да изготвят проект за нова Конституция, както и такъв за конституционни промени.

Уважаеми г-н Президент,

Ние вярваме, че в този критичен за отечеството ни момент, Конституцията на Република България може да бъде изменена само на основата на широк обществен консенсус. Като обединител на нацията и като оправомощен съгласно Конституцията субект, Вие, г-н Президент, имате възможност да инициирате референдум за решаване на въпрос от фундаментално национално значение.

Този референдум трябва да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори, предхождани от незабавна оставка на премиера Борисов.

На основание гореизложеното Ви призовавам да се възползвате от правомощието си по чл. 10, ал. 1, т. 2 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да направите предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум за промени в Конституцията без необходимост от свикване на Велико Народно събрание. Съдържанието на конституционния проект трябва да се изготви заедно с гражданите и неправителствените организации.

От „Изправи се.БГ" предлагаме в него да се включат и следните теми:

1. Ефективно разделяне на законодателната, изпълнителната и съдебната власти и създаване на действащи механизми за взаимен контрол;

2. Въвеждане на ефективна система за отговорност на главния прокурор, ограничаване на безконтролната му власт и гарантиране на функционалната независимост на прокурорите от техните ръководители;

3. Гарантиране на независимостта на съда, разделяне на управлението на съда от управлението на прокуратурата и намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 члена;

4. Овластяване на гражданите да предлагат законодателство, както и да защитават конституционните си права чрез въвеждане на индивидуалната конституционна жалба;

5. Въвеждане на възможност и граждански комитети и организации, освен партии, също да могат да предлагат кандидатски листи на избори;

6. Създаване на конституционни гаранции за опазване на чистотата на българската природа.

Новият обществен договор ще бъде истински валиден само тогава, когато отразява волята на цялото българско общество, а не само на онази част от него, която представлява сенчести интереси.

Президентът, с оглед на правото си да предложи референдум, остава надежден гарант, че новата конституция ще отразява гласа на гражданите, даден на референдум, а не възгледите на една партия. Затова нашето искане е за незабавно оставка на премиера Борисов, което би ускорило предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

2

tarabata

17.08 2020 в 10:07

Тая какъв юрист е нямам никаква представа. От написаното прозира пълно непознаване на конституционните механизми, както и целите и задачите на някои институции, уредени в Конституцията. Неграмотността е съчетана и с огромна доза популизъм.

12621

1

TOR

16.08 2020 в 18:42

Мая, твоят кредит пред Бог е на изчерпване. Смири се и се покай. Като един ексрасенЗ ти казвам, много негатив си събрала. Психолингвастичното програмиране ти е останало като единствено спасение. Покаяние и смирение.