Костов: Най-радикалната реформа трябва да се проведе първо в сектора за сигурност

OFFNews 24 юни 2021 в 18:26 4114 0

Снимка Александра Маркарян

Най-радикалната реформа трябва да се проведе първо в сектора за сигурност, това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по бТВ. Костов каза това, като "подсказване" към следващите управляващи. Според него не може да се спечели конфронтация между хората, искащи върховенство на закона, и статуквото. Според него не е възможна радикална промяна ако службите и съдебната власт са против, а те са показали много пъти, че са против осъществяването на такива реформи и пазят тази система.

"Най-радикалната реформа трябва да се проведе в сектора за сигурност. Да се разформироват сегашните структури, да се създадат нови, да се подчинят на различни министри. При новото им създаване личният състав трябва да мине през проверка за лоялност".

"При реформирането на службите за сигурност те трябва да се разпределят при различни министри, както беше преди. Като се създават наново личният състав да мине през проверки за лоялност. Говорители на тези организации не говорят като служители на тези служби. Те не са лоялни към държавата", каза Костов за действията на уволнените вече шефове на ДАНС, ДАР и ДАТО.

Според Костов техните оправдания, че зад отстраняването им стои дългата ръка на Русия, "е легенда за прикритие, смокинов лист". Той даде пример с осъществения проект Турски поток и АЕЦ Белене.

"Там има огромна облага за Русия от цялото българско управление", каза още Костов и, че не може такива случаи да бъдат защитавани от службите.

Политическата криза е от 2009 г. 

"От 2009 г. сме в тайна политическа криза, насечена от чести  предсрочни избори. Търсенето на причината ще ни доведе до един много дълбок конфликт в българското общество, състоящо се от различни общности. Ако го сравним с преди 20 години, тогава една тънка негова прослойка - гражданско общество, със своето политическо представителство, след неуспеха на предишната номенклатура, извърши определени реформи, но не завърши реформирането на страната. Най-важната част от реформите - върховенството на закона и разграждането на тази система, с което да се защитават правата и свободите на хората и същевременно да им внушава справедливост и сигурност, не беше довършена", заяви Иван Костов.

Той каза, че ЕС прие България с незавършена политическа и социална система и това стана заради съпротивата на една значителна част от българското общество, която разпарчетоса политическото представителство.

"Имаше голяма общност, която бе носталгично настроена и не приемаше консолидацията чрез върховенството на закона. Политическото представителство на съпротивляващата се на европейския ни път общност имаше друга стратегическа цел и тя е известна - усвояването, а не инвестирането на европейските финансови средства в България. Вече 20 години живеем в тази ситуация, но за този период има свободно предприемачество и пазарна икономика и тя работи и произвежда гражданско общество и средна класа непрекъснато. Тогавашната тънка прослойка става все по-значителна част от българското общество. Тя излезе на улиците миналото лято, не тези, които са в крайни лишения. Излязоха, защото не приемат държавата им да бъде в ръцете на олигарси, на мафиоти, на хора с ретроградно мислене. Колкото по-голяма става тази общност, толкова повече всички ще се съобразяват с нея и толкова по-непримирима ще става тя. Този процес се развива в последните 10 години и вероятно ще приключи в следващите няколко години, когато наистина тези хора станат много и ще си поискат върховенството на закона. Това ще бъде тежка битка, ще има голяма конфронтация."

Костов обаче предупреди, че сегашната криза няма да донесе избавлението и това няма да стане толкова бързо.

"Тези процеси са много дълбочинни. Сегашните институции са просмукани от слабост, от ендемична корупция. Не може да се спечели такава конфронтация, ако секторът за сигурност и съдебната власт са против", категоричен бе Костов.

Той даде пример, че хората, работещи в тази система, много пъти показаха, че са против осъществяването на тези реформи, те не зачитат докладите на Европейския съюз, настояванията на Венецианската комисия.

"Тези неща ги загърбват, не ги интересуват, защото пазят съществуващата сега система", добави Костов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови